Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

Fokken op berengeur is bedrijfsafhankelijk

Wageningen - Het is mogelijk beren te fokken zonder berengeur. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Naomi Duijvesteijn van Wageningen UR.

Berengeur is voor 60 procent genetisch bepaald. Een hoge waarde van het hormoon androstenon zorgt ervoor dat varkensvlees gaat stinken. Duijvesteijn onderzocht de erfelijkheid van deze berengeur en selecteerde genen voor een fokprogramma voor beren zonder berengeur. Deze genen zijn gebruikt in het fokprogramma van Topigs Norsvin, die nu varkenssperma op de markt heeft gebracht dat, volgens het bedrijf, minstens 40 procent minder stinkers geeft aan de slachtlijn. Een onderzoek van Carola van der Peet-Schwering van Wageningen UR bewijst dat dit niet voor alle bedrijven geldt. Het percentage beren met berengeur daalde maar op de helft van de proefbedrijven met 40 à 50 procent. Op de andere bedrijven daalde het percentage met berengeur echter niet of steeg zelfs iets. Het effect op berengeur lijkt dus bedrijfsafhankelijk te zijn. Naast de 60 procent die bepaald wordt door de eigen genen van het varken, wordt twaalf procent van de berengeur bepaald door de genen van de hokgenoten. Het sociale gedrag van de andere varkens in het hok heeft invloed op het androstenon-gehalte bij een beer. 'Voorbeeld: als één beer in het hok gaat stinken om een zeug aan te trekken, dan gaan er vaak meer beren stinken', zegt Duijvesteijn. Uit het onderzoek van Van der Peet-Schwering blijkt daarnaast dat het selecteren op minder berengeur niet automatisch effect heeft op minder ongewenst gedrag bij beren. De fokwaarde voor berengeur had geen effect op het aantal sprongpogingen, het aantal keer kop tegen een ander varken en het aantal keer achtervolgen.

Laatste reacties

 • joannes

  De enigste uitweg voor selectie is m.i. ¨laatrijpheid¨! Langer big blijven in plaats van in de pubertijd vallen. Voordat we die selecties krijgen en naar 110 kg kunnen groeien, zijn we generaties verder! Omdat alle huidige genen op voer efficientie en snel groeien geënt zijn, zullen er weinig genen onder de huidige varkens zijn die de hormoon ontwikkeling verlaten en de groei instand houden. Dan nog zullen de Beertjes agressiever blijven in het hok. Want zo zit de Natuur nou eenmaal in elkaar!

 • V. Arkenshouder

  mooie pia foto!!!

 • alco1

  Het is net alsof de redactie het er om doen om zo slechts mogelijke foto bij te plaatsen.

 • Biggemans

  40 procent minder stinkers geeft aan de slachtlijn

 • Biggemans

  wat een gezever, mann mann mann,, ja dat zijn ze ,,intact,, maar stinken,,, JA die op de foto dat ruik je direct

 • Jan Arthur

  Zelfs de foto stinkt al en het verhaaltje errond!
  Denken jullie nu echt dat je ons nu alles kunt wijsmaken?
  Verkeerd gedacht dus!

 • LUCTOR

  Zijn er ook vleesproeven gedaan? In mijn tijd als fokker stonk de ene dekbeer ook harder als de andere maar hoef van beiden geen vlees.

 • Jan Arthur

  In de slachterijen de beren bij keuring terug een andere stempel geven. Zo een rode, zoals jaren terug. Eens zien wat er dan zou gebeuren!

 • John*

  1 ster vlees met ballen, 3 ster zonder ballen. dat zegt eigenlijk genoeg toch?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.