Varkenshouderij

Nieuws 3395 x bekeken 19 reacties

'Supermarkten profiteren van snelle daling vleesprijs'

Münster- De supermarkten profiteren van de in korte tijd sterk gedaalde vleesprijs ten koste van zowel boeren als slachters. Die mening ventileert varkenshouderijcommissievoorzitter Hubert Beringmeier van het Westfälisch-Lippischen Landwirtschaftsverband (WLV) in het Landwirtschaftliches Wochenblatt Westfalen-Lippe.

De vleesprijs daalde in een maand met 25 cent. "Vermoedelijk profiteren de supermarkten en stoppen zij ten koste van boeren en slachters hun zakken vol. De goede samenwerking tussen landbouw en retailers die zich nog maar net via de Initiative Tierwohl aan het ontwikkelen is, wordt daardoor op het spel gezet", zegt Beringmeier. "Een prijsdaling van 25 cent binnen zo'n korte tijd kan ik niet volgen. Hier wordt over de rug van de boeren echt veel geld verbrand." Hij vindt wel ook dat de slachters evenmin vrijuit gaan. "In plaats van zich te verzetten tegen de druk van de retailers, wordt de druk op de leveranciers opgevoerd."

Laatste reacties

 • porky 1

  jumbo moet nog een nieuwe parijs dakar truck hebben en die wordt nu door ons betaald

 • keine

  de meeste winters zet ik de stallen leeg hoge kosten lage opbrengsten.
  ik ga dan op vakantie, voor niks werken heb ik geen zin in.
  Het is niet alleen de schuld van de slachterijen mensen gaan sparen voor sint en kerst en je kunt geld maar 1 keer uitgeven

 • massy

  De geslacht gewichten laten zakken naar 85 -90 kg en er is een heel groot probleem op gelost. waarom word dit niet door belangen behartigers ondersteund andere oplossingen duren veel te lang het is tijd voor actie kom op NVV en LTO.

 • varkenshouder1

  Als de slachtgewichten zakken gaan we automatisch meer ronden draaien en hebben we meer biggen nodig en het vlees wordt niet duurder, maar de big wel. Wat willen we nu???

 • John*

  afdeling een week eerder leveren en een week leeg laten. wordt t voer goedkoper, de kg prijs hoger en de big blijft even duur.

 • massy

  varkenshouder1 het gaat mij om oplossingen te zoeken met elkaar want het is niet de bedoeling om in deze spiraal te blijven zitten want dan zijn wij de verliezende partij en de zeugen houder zal ook mee moeten werken want alleen kan hij het ook niet want zonder vleesvarkenshouders is ook hij aan de leeuwen overgeleverd.

 • varkentjeeee

  hoe hard de bankrekening ook piept 3 weken voor kerst slachthuizen 3 weken dicht, laat die biggen nu maar slachten

 • w v gemert

  Uitbuiting maakt voor de retail onderdeel uit van maatschappelijk verantwoord/duurzaam produceren. Helaas is dit niet nieuw.

 • frans1

  Inmiddels en voor de toekomst willen de retailers praten over '''HET VARKEN VAN MORGEN ''maar zijn de varkenshouders nagenoeg uitgeroeid of aan armoe gestorven .

 • kalkar

  Massey, er is geen oplossing want de grote jongens gaan voluit door. Sprak er kortgeleden nog één, en je blijft je verbazen. Kijken niet naar de prijs en blijven maar groeien. Van leegstand om de prijs te ondersteunen hebben ze nog nooit gehoord. De voordelen in de voerprijs en kg prijs wordt weer betaald door de kleinere bedrijven. Denk maar niet dat zeg maar die 50 grote jongens in Nl, normale prijzen betalen of ontvangen.

 • massy

  Deze grote jongens zitten gevangen in der eigen web ze hebben oog kappen op van een meter lang kijken alleen voor uit tot dat ze 60 jaar zijn dat kijken ze 1 keer terug naar wat ze nu bereikt hebben en dan schrikken ze zich dood want dat is eigenlijk niets want een leven hebben ze niet gehad.

 • kalkar

  Tsja.

 • John*

  misschien is het een oplossing om de biggenprijs te koppelen aan het gewichtstraject bij het slachthuis? bij een biggenprijs van 35 euro een traject van 70 tot 90 kg, bij 40 euro 75 tot 95 kg, bij 45 euro, 80 tot 100 kg, bij 50 euro 80 tot 105 kg en bij 55 euro 80 tot 110 kg. Als sector spelen we zo veel beter in op de markt en houden we onze marges overeind.

 • kalkar

  Johnnyboy,kunnen ze jou niet wissen, je wordt irritant.

 • boerkebrabant

  john, hopelijk is er nog een vacature bij de pov, als 10% van jou ideeen werkelijkheid worden heb je je kost al dik en dubbel terugverdiend, maar is vrees dat het nog wel wat minder zal zijn,

 • John*

  ach we laten ons als varkenshouders gek maken door de partijen om ons heen. voerfabrieken die focussen op meer biggen zodat ze meer vleesvarkens kunnen voeren, vleesvarkens houders stimuleren om de varkens zwaar te maken maar vooral niet werken aan een lagere voerconversie.

 • John*

  slachterijen die spelen met kortingen om de rendementen door de te geven aan de volgende schakel..

  maargoed we maken er maar het beste van

 • Jongescholte

  het beste zou zijn om coperatief een eigen retailmarkt op te zetten zonder winstoogmerk.
  dan beginnen met een betere prijs voor de boeren en goedkoper aan verbruikers aan bieden, en zo de nu hartloze retailers buiten spel zetten.

 • joannes

  Nee @Jongescholte, een eigen retailmarkt gaat weer op een Coöperatie lijken en daar hebben we, met VION, ervaring mee. Die kan weer niet concurreren met particuliere Verwerkers. Het probleem is dat Kapitalisme of zelfzucht, alles over één Maat scheert! Creatie wordt Copiëren wordt Overcapaciteit wat leidt tot Overschot of Prijzen onder de kostprijs. Creatie en/of Verbetering leidt ook tot Destructie binnen een productieproces. Oudere,Duurdere vormen worden uitgerangeerd op te hoge kosten. Meedeinen op de ontwikkelings golven is een noodzaak zoals op tijd stoppen of overstappen een noodzaak is bij een verzadigde markt. Een markt waar teveel aanbod, naardat er vraag, is!

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.