Varkenshouderij

Nieuws 2201 x bekeken 1 reactie

RvS: klein aantal dieren is nog geen agrarisch bedrijf

Den Haag - Een inwoner van de Overijsselse gemeente Tubbergen is er niet in geslaagd de vestiging van een varkensstal tegen te houden vlakbij zijn woning.

De Raad van State (RvS) ging niet mee in de redenering van de Tubbergenaar dat de gemeente ten onrechte toestemming had gegeven voor de bouw van een varkensstal omdat op datzelfde perceel al een agrarisch bedrijf is gevestigd, namelijk dat van hemzelf. Het bestemmingsplan staat meer agrarische bedrijven op één perceel niet toe.
De Tubbergenaar is na zijn pensionering op het perceel blijven wonen en laat daar sindsdien op omliggende weilanden ongeveer zeven koeien, vier pony's en twee veulens lopen en handelt daarin. Volgens de RvS heeft de rechtbank Overijssel in maart van dit jaar terecht geoordeeld dat deze activiteiten, vooral gelet op het zeer geringe aantal dieren, niet kunnen worden aangemerkt als een 'agrarisch bedrijf'. Hier is sprake van hobbymatig houden van dieren, aldus de RvS.
Volgens het bestemmingsplan rust op het betreffende perceel de bestemming 'agrarische doeleinden' met als nadere aanduiding 'intensieve veehouderij'. De rechtbank heeft dus terecht, naar het oordeel van de RvS, overwogen dat het bouwen van de varkensstal niet in strijd is met het bestemmingsplan, het college van Tubbergen heeft derhalve juist gehandeld door een omgevingsvergunning te verlenen.

Eén reactie

  • koestal

    dan is het een hobbyboer

Of registreer je om te kunnen reageren.