Varkenshouderij

Nieuws 3036 x bekeken 7 reacties

'Prijsmalaise deels gevolg van Initiative Tierwohl'

Fredericia - De malaise aan het vleesprijsfront is deels toe te schrijven aan Initiative Tierwohl dat in Duitsland over een paar maanden van start gaat.

Dat gelooft de Deense varkenshoudersorganisatie Danske Svineproducenter (LDS) in haar nieuwe kwartaalprognose. Initiative Tierwohl wordt gefinancierd uit een door de grote retailers gevoed fonds. "Het is goed denkbaar dat de retail in de aanloop naar de start probeert geld te besparen op de inkoop, om de kassen gevuld te krijgen voor als het zover is", aldus de prognosemakers.

De vleesprijs (van eind september) ligt 30 cent lager dan vorig jaar. LDS schat dat 10 cent van deze 30 cent te wijten is aan de gang van zaken bij de retailers. De overige 20 cent zijn een gevolg van de Russische importstop en de lagere voerprijzen.

Laatste reacties

 • John*

  t relatieve krappe aanbod levert ook lege haken op. i.p.v. concurreren om de haken vol te krijgen worden de kosten van de lege haken bij de inkoop verrekend.

 • j.verstraten1

  ALS dit waar is , is het wellicht een verstandige keuze van LTO geweest om dit initiatief niet in Nederland te willen kopiëren, terwijl die andere belangenbehartiger hier wel voor heeft gepleit.

 • joannes

  Heren het gaat slecht in de Retail wereld. Ze houden de handen op de knip! Tesco, ruim vertegenwoordigd óók in Oost Europa is al 50% (in 1 jaar) van haar Beurskoers kwijt geraakt.De enigste die goed boeren zijn Lidl en Aldi, nu en die staan bekent om hun zuinigheid. Je kan niet verwachten dat wanneer de consument het zuiiger aan gaat doen en de retailers met elkaar om marktaandeel vechten, de leveranciers; hun prijzen kunnen verhogen, laat staan hun markt vegroten.

 • varkentjeeee

  wat heeft de lagere voerprijzen te maken met de varkensprijs???? ook al zijn ze gezakt zou dit het voordeel van de varkensboer horen te zijn niet van de supermarkt. oftewel hoezo markt werking???? die is er niet de prijs word gewoon gestuurd

 • W.v.Bree

  Wat is de reden dan voor NL om de prijs nog harder te laten zakken, want in DL brengen ze nu veel meer op dan in NL.

 • w v gemert

  Is dit verhaal een juiste weergave van de standpunten van deze Deense organisatie, ik kan het mij nauwelijks voorstellen. Ik denk dat verhaal een broodje aap is.

 • jean1

  Dit is inderdaad typisch een broodje aap.
  De malaise geldt voor de hele EU, van west tot oost en van noord tot zuid.
  De Duitse supermarktketens hebben best wel wat invloed, maar dat zij nu de hele EU kunnen beïnvloeden is grof overdreven.
  Duitsland is minder hard gezakt dan bijv. Nederland en in Duitsland is de prijsval al eerste, al zij het zeer wankel, tot een einde gebracht.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.