VarkensNieuws

Nederland zoekt met buren naar vleesafzet

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wil samen met Duitsland, Denemarken en België gaan kijken of ze kunnen samenwerken om de afzet van varkensvlees buiten de EU kunnen bevorderen. Dat zegt ze in reactie op vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

De varkenssector zit in zwaar weer door sterk dalende varkensprijzen. Geurts vroeg Dijksma wanneer er in navolging van de zuivel-, groente- en fruitsector ook voor deze sector steunmaatregelen komen.

Dijksma volgt hierin het beleid van de Europese Commissie, die het nog niet nodig vindt om maatregelen te nemen. Wanneer de prijs zeer sterk daalt, kan er gekozen worden om een maatregel met particulieren opslag in te stellen. Tot nu toe is daar volgens de Commissie nog geen aanleiding voor.

De varkensprijzen zijn sinds juli ongeveer 20 procent gedaald. Op de vraag van Geurts hoe ver de prijs moet dalen voordat er echt wordt ingegrepen, reageert Dijksma dat de Europese Commissie een interventieprijs heeft en dat de Commissie bepaalt wanneer er ingegrepen wordt. “Vanwege het signaal dat er structurele problemen zijn met de economische duurzaamheid van de varkenssector gaan we binnenkort in gesprek met de sector”, zegt Dijksma.

Beheer
WP Admin