Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

Nederland neemt voortouw in landroof-discussie

Den Haag – Nederland wil een katalyserende rol gaan spelen bij het versterken van grondbezitbeleid wereldwijd. Minister van Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen heeft hierover een brief geschreven naar de Tweede Kamer. Ze wil hiermee landroof tegen gaan en landrechten en landgebruik verbeteren.

Nederland heeft landrechten hoog op de agenda. "Daarmee wil ik niet alleen landroof bestrijden, maar ook structureel bijdragen aan een beter ondernemingsklimaat", aldus Ploumen. Nederland speelt daarbij op twee manieren een belangrijke rol: als kennisland en  op het gebied van registratie van grondgebruik en als handelsland in grondgebonden producten.

Nederland neemt binnen de economische organisatie Oeso het voortouw in de landroof-problematiek. Hiervoor zijn met zestig Nederlandse organisaties en bedrijven afspraken gemaakt. "Ik beschouw deelname van bedrijven en organisaties hieraan als vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Deelnemers moeten ook echt bereid zijn om hun handelen waar nodig aan te passen", vindt Ploumen. Voor afdwingen van afspraken vindt Ploumen het nu nog wat vroeg.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Een polder onteigenen (en onder water zetten) is dat ook landroof?

 • leftturn

  wordt tijd dat iemand dat opgeheven vingertje eraf snijdt. heeft ons al genoeg geld gekost.
  wat een gebrek aan intelligentie.

 • Hans Brasil

  Nederland op een na grootste importeur van soja
  Soja wordt, in de vorm van meel, gevoerd aan varkens, kippen en koeien om vlees, eieren en zuivel te produceren. Daarnaast wordt soja gebruikt in de cosmetica- en voedingsmiddelenindustrie.

  Europa en China zijn de grootste importeurs van soja in de wereld. Beide verwerken het grootste deel van de soja tot veevoer. De Europese Unie importeerde in 2011 ruim 36 miljoen ton soja. Binnen de EU is Nederland met 8,3 miljoen ton de grootste importeur. China spant wereldwijd de kroon met de import van 54 miljoen ton soja in 2011. Na China is Nederland dus de grootste importeur van soja ter wereld.

  De havens van Rotterdam en Amsterdam spelen daarbij een belangrijke rol. Een deel van de soja wordt namelijk, direct of na te zijn bewerkt, ook weer geëxporteerd. Zou Nederland alle soja die het invoert zelf moeten verbouwen, dan is daarvoor het oppervlakte van heel ons land nodig.
  echt wel hypocryt om dan het voortouw in landroof-discussie te nemen!!!!

 • el

  Soja schroot word gebruikt voor veevoer ,dat is een bijproduct nadat de olie uit de boon is geperst voor menselijke cosumptie.

 • w v gemert

  Hans Brasil, en hoeveel van de aangevoerde soja wordt doorgevoerd ? De vraag is nu wie is er hypocriet door belangrijke informatie achterwege te laten?

 • Hans Brasil

  Van Gemert, wat dacht je van een dikke EU invoerheffing op soja?

 • hans.vanhoeven1

  Beste Hans Brasil,
  De Nederlandse veevoerindustrie verbruikt 0,7% van de wereldwijde sojaproductie.
  Groeten, Robert Hoste, LEI.

 • koestal

  mag van mij,maar het is onbegonnen werk

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.