VarkensNieuws

Nederland neemt voortouw in landroof-discussie

Den Haag – Nederland wil een katalyserende rol gaan spelen bij het versterken van grondbezitbeleid wereldwijd. Minister van Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen heeft hierover een brief geschreven naar de Tweede Kamer. Ze wil hiermee landroof tegen gaan en landrechten en landgebruik verbeteren.

Nederland heeft landrechten hoog op de agenda. “Daarmee wil ik niet alleen landroof bestrijden, maar ook structureel bijdragen aan een beter ondernemingsklimaat”, aldus Ploumen. Nederland speelt daarbij op twee manieren een belangrijke rol: als kennisland en  op het gebied van registratie van grondgebruik en als handelsland in grondgebonden producten.

Nederland neemt binnen de economische organisatie Oeso het voortouw in de landroof-problematiek. Hiervoor zijn met zestig Nederlandse organisaties en bedrijven afspraken gemaakt. “Ik beschouw deelname van bedrijven en organisaties hieraan als vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Deelnemers moeten ook echt bereid zijn om hun handelen waar nodig aan te passen”, vindt Ploumen. Voor afdwingen van afspraken vindt Ploumen het nu nog wat vroeg.

Beheer
WP Admin