Varkenshouderij

Nieuws 2565 x bekeken 10 reacties

'Meer aandacht besteden aan voerkwaliteit'

Hardenberg - Vermeerderaars zouden meer aandacht moeten besteden aan het voer van hun biggen. Voer wordt te veel beoordeeld op prijs en gezien als een kostenpost.

Maar met hoogwaardig voer met goede grondstoffen kan de vermeerderaar betere biggen produceren die in het buitenland gewild zijn. Die oproep deed Henk Bleker, voorzitter van Vee & Logistiek Nederland op de beurs in Hardenberg in de stand van varkenshandel Dijk.

Volgens Bleker is de kwaliteit van Nederlandse biggen goed, maar dreigt er toch een probleem omdat de Denen het Nederlandse product weten te verdringen in Duitsland. Elk jaar verliest de Nederlandse varkenshouderij enkele procenten marktaandeel. Bleker vergeleek de situatie met die van de Nederlandse tomaat op de Duitse markt. Die kreeg destijds het etiket Wasserbombe opgeplakt. "Ook de Nederlandse varkenshouderij loopt nu tegen een wasserbomb-probleempje aan", aldus Bleker. Ook zal de vermeerderaar er voor moeten zorgen dat het vertrouwen van afnemers niet wordt beschaamd doordat vermeerderaars wel eens rommelen met bijvoorbeeld entingen en dergelijke. Bleker vindt dat de borging van dit soort zaken via de kwaliteitssystemen en extra controles moet worden verbeterd.

Bleker was geïnspireerd door het bedrijf van varkensfokker Martin van der Peut in Marknesse dat hij onlangs bezocht. Van der Peut voert zijn varkens hoogwaardige producten van granen ((tarwe, gerst en haver) en verder sojaproducten. Van der Peut maalt en mengt zelf zijn voerproducten. Producten als bietenpulp en zonnebloem komen bij hem niet in het voer. Hij beschouwt ze als darmvulling die de groei en voerconversie van het varken niet ten goede komt. "De Nederlandse varkenshouder is te veel gericht op een lage kostprijs en vergeet dat je met constante kwaliteit meer resultaat haalt", aldus Van der Peut.

Varkenshandel Dijk streeft naar een betere constante kwaliteit van de biggen en varkens die ze afzet. Daartoe heeft het bedrijf een buitendienstmedewerker die samen met dierenarts, voerleverancier en de varkenshouder zelf streeft naar de beste kwaliteit.

Laatste reacties

 • groot7731

  Bleeker heeft makkelijk praten, hij hoeft geen voernota te betalen.

 • KGB

  En toch klopt het als een bus.

 • kalkar

  Prachtig verhaal, doet het altijd goed bij het volk.

 • kalkar

  Wanneer begint Jan Dijk eens met een skybox, ik wil ook wel eens naar het voetbal, neem ik gelijk de kids mee.

 • John*

  persoonlijk denk ik dat ik dat de focus meer moet komen te liggen op kwaliteitsborging. zaken die goed gaan isoleren en borgen. een goed voerrantsoen is er maar een onderdeeltje van.

 • kalkar

  Goed verhaal,ik zeg altijd al dat de meeste Ned. biggen rommel is, waar wel altijd de hoofdprijs voor wordt gevraagd. Dus Henki, ga zo door. Misschien dat jouw verhaal eindelijk eens gaat helpen.

 • kalkar

  Johnnyboy, moet jij niet naar bed?

 • massy

  Er is hier in nederland te weinig aandacht voor de gespeende big zolang er geen hogere groei uitkomt als 325 gram per dag gemiddeld dan is dat echt te weinig en staat de kwaliteit onder druk van zo',n big. door beter en misschien iets minder voer kom je op het zelfde uit. het varken van de vleesvarkenshouder wordt bij de zeugenhouder bepaald.

 • J. Hogenkamp

  De inhoudelijke toevoeging in het artikel van Martin van der Peut maakt dit verhaal sterk. Geen vaagheden of voercode 321 nou al dan niet beter is dan code luxe, super of subliem. Gewoon een op inhoud gebaseerde mening van hem over granen, grondstoffen en premixcomponenten. Chapeau, dat brengt ons varkenshouders veel verder en iedereen zal het verbazen dat het allerbeste voer niet eens duur hoeft te zijn.

 • alco1

  Als er nu maar geen of andere wijsneus met het etiket plofbig wil scoren.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.