Varkenshouderij

Nieuws 16 reactieslaatste update:17 okt 2014

Meer PIA na aanscherping antibioticabeleid

Markelo - Sinds de aanscherping van het antibioticabeleid is de darmziekte PIA een probleem dat veel vaker voorkomt op varkensbedrijven. Een echte remedie om de ziekte uit te roeien is er niet. Het is zaak voor de varkenshouders ermee te leren leven en besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Vaccinatie tegen de Lawsonia-bacterie die de ziekte veroorzaakt, kan ook soelaas bieden. Dat is de strekking van de voordracht die Martijn Steenaert van Boehringer Ingelheim woensdagmiddag hield in Markelo tijdens een studiemiddag over darmgezondheid, georganiseerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren.

De besmetting met de bacterie loopt via de mest. Risicofactoren zijn het mengen van dieren, knaagdieren en ook de mens die van hok tot hok loopt en zo mest overbrengt met daarin mogelijk de ziektekiem. Varkens kunnen een acute vorm van PIA hebben. De grootste risicomomenten zijn spenen en bij opleg op het vleesvarkensbedrijf, als dieren worden gemengd. Ook subklinische infecties komen voor en ook is het mogelijk dat varkens ogenschijnlijk gezond zijn en toch niet optimaal presteren als gevolg van een onzichtbare vorm van de ziekte.

De Lawsonia-bacterie werd tot 2011 meestal onder controle gehouden door toediening van de antibiotica tylosine, tetracycline en doxycycline. De twee laatste antibiotica werden meestal gebruikt voor luchtweginfecties, maar hadden ook effect op de Lawsonia-bacterie. Met de aanscherpingen in het antibioticabeleid worden deze middelen veel minder gebruikt en komen PIA-infecties veel meer naar voren.

Laatste reacties

 • jan hien

  voer de varkens maar ccm bij of extra in het voer zoals optifeed van AR dan is het zo over en ze groeien er goed van. Ook goed voor salmonella

 • W.v.Bree

  Enten werkt prima net voor opleg, kost alleen wat geld.

 • niet

  Enten werkt helemaal niet goed nog pia gevallen op het eind plotseling!!!

 • Wim Toornstra

  Heb de zelfde ervaring. V.c verbeterde nauwelijks en op eind nog wat acute pia. Krijg je weer het verhaal van niet goed geënt of biggen waren op moment van enten ziek. • niet

  juist dure enting en de smoes hebben ze al klaar keer artikel in de boerderij dat het toch niet zo goed werkt als ze beweren!!!

 • hertha

  Met het toevoegen van extra zuur door het voer zijn uitstekende resultaten te behalen.

 • kalkar

  Jan Hien, AR is niet voor niks een 2 euro de 100 kg duurder dan b.v. Agrifirm. Verder met optifeed veel broei in de silo en zelfs in de brijbak. Waardeloos dus.

 • Knorretjes

  Het afwisselen van twee zuren door het drinkwater wil ook helpen, ook tegen salmonella.

 • jan hien

  melkertje,die broei in de silo en voerbak is je eigen schuld als je in de zomer de silo en voer bak niet een keer helemaal leeg voert dat weet je toch met ccm .en de prijs moet je wel met appels met appels vergelijken. En wat wil je.

 • kalkar

  Jan Hien, uiteraard maak ik geregeld de silo's leeg, zeker 1 keer per maand,dan nog broei, brijbakken idem dito. Bij Agrifirm nu € 22.80 afmestbrok, ew 1.10 beste kwaliteit. Wat reken AR bij jouw? Weet zeker minimaal 2 euro meer.

 • jan hien

  klopt is duurder ,maar ew 1.10 zeg mij niets ik vindt lysine veel belangrijker voor spier aanzet .We leveren topgigs 20 af in Duitsland het hele jaar gem.1.01 punten dat is ook geld en een v.c. 2.32 op 95 kg uitval 1.2 % .weinig omkijken naar

 • kalkar

  De meeste halen tegenwoordig deze cijfers, ook Agrifirm. Het is het bekende verkooppraatje van de meelboer. Dan heb ik een tip voor jou, probeer dan eens een gedeelte op mijn voer.nl. Kun je zien wat je meer verdien. Ik had trouwens wel voorlichter kunnen worden, ik was wel een hele goeie geweest voor de boer dan.

 • jan hien

  ja met de mond maar niet op papier

 • John*

  met de mond zijn ze allemaal goed voor de boer die voorlichters maar bedenk goed wie ze betaald. verklaard ook meteen waarom alles en iedereen de schuld krijgt in de stal als het niet loopt behalve t voer.

 • John*

  maar het mooie van mijn voer is dat je voor hetzelfde geld wat je nu kwijt bent een beter voer in de silo kan krijgen.

 • norbert79

  Mijm voer.nl is ook niet alles!!!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.