Varkenshouderij

Nieuws 12 reacties

Kraamverzorgster voor biggen

Beerta - Een kraamverzorgster speciaal voor de biggen; varkenshouder Annechien ten Have uit Beerta heeft sinds deze week er eentje in dienst.

Dit blijkt uit een reportage van RTV Noord. Het bedrijf werkt met Pro Dromi-hokken waardoor de zeugen los staan. Daarom moet er volgens ten Have nog beter dan voorheen op de biggen worden gelet.

Voor de kraamverzorgster, Annet Schelling, is het een droombaan. "Het is zo leuk die kleine biggetjes. Je doet je best om alles in leven te houden. Dat is het leukste eraan. Het is zo'n goed gevoel als je weer zo'n jonkie hebt gered." Het werk van de kraamverzorgster bestaat uit het voeren en verzorgen van de dieren en het helpen bij de bevallingen. Dit komt volgens ten Have erg overeen met het werk van een echte kraamverzorgster.

Laatste reacties

 • varkentjeeee

  wat is hier nou nieuw of anders aan dan bij andere bedrijven???

 • kbg

  nieuwe systeem valt waarschijnlijk niet mee, met hoog uitval tja dan moet je er toch het beste van maken.

 • Jan van het Zand

  Waarom zo'n negatieve reactie geven? Hoge bomen (nou ja) vangen zo wel veel wind.
  Bekijk het anders. Het is reclame voor de varkenshouderijsector. Annet werkt graag met varkens en biggen. Ze geeft aan diervriendelijk te zijn en zo te werken en kan dat vinden in een varkensbedrijf dat nieuwe huisvesting toepast.
  De voorgaande jaren en misschien nog wel, was het moeilijk om aan personeel te komen in de varkenshouderij. Breng de sector positief naar buiten. Dit artikel is positief.

 • joannes

  Hoe zet je je klanten en het publiek op het juiste been? Gebruik de functienaam Kraamverzorgster! Het verschil is de vrouwelijke (moederlijke) aandacht! Als de rapportage eindigt met: ¨Het is zo´n goed gevoel als je weer iemand kan redden¨ pratend over een biggetje, is dat natuurlijk helemaal in lijn met zoals het publiek/ de consument voelt en denkt, wanneer ze zoiets ziet en beoordeelt. En dat los van de economische waarde. Want ondertussen en met dit systeem is de kans op verongelukken door doodliggen natuurlijk behoorlijk vergroot. Letterlijk van de Nood een Deugd maken zou ook een titel kunnen zijn.

 • John*

  als je dan praat over zaken als er voor zorgen dat alle biggen voldoende biest opnemen en zo een superstart maken draag je veel meer bij dan te roepen dat je er bent om een biggetje te redden.

 • trust

  Heb gehoord pro-dromi zo'n 15 % uitval geeft. 10 % meer dan een traditioneel kraamhok wat zo'n 70 % goedkoper is

 • robvhelmond

  @ info457 als je bedoelt dat men in een gewoon kraamhok 15% - 10% = 5% uitval heeft dan heb ik daar mijn twijfels bij. Er zullen er vast zijn die het halen maar het gros toch zeker niet. Wanneer je bedoelt 15 % - 10% = 13,5% dan klopt die 13,5% wel maar ik denk dat je van een uitval uit moet gaan - in een standaard/goed kraamhok - van 10% (wat goede fokkers zeker moeten kunnen halen). Betekend dat pro-dromi 1½ keer zoveel uitval heeft (indien jou berichtgeving klopt) bij ook nog eens een meerprijs van 70% t.o.v. een 'gewoon' kraamhok. Ik ben benieuwd hoe de huidige gebruikers dit dan op een of andere manier kunnen rechtvaardigen. Het zou mooi zijn als economie én maatschappelijke acceptatie hand in hand zouden gaan zoals bijvoorbeeld bij het toepassen van voerstations in dynamische groepen zeugen; én goedkoper bouwen én mooier plaatje!

 • trijnie

  Als dit verhaal bij de consument komt, dan verzeker ik jullie dat menigeen die kraamverzorgster/verzorger wil betalen.
  Er komen steeds meer mensen die voor kwaliteit gaan, zie de groei van natuurvoedingswinkels.

 • trust

  @robvhelmond jazeker 15% dus zo'n 10% meer dan traditioneel.
  en kan de offerte van Hooijer erbij halen waarin dit hok 70 % duurder is..... jammer dat deze hokinrichter mij geen garantie geeft voor een biggenprijs die 70 % hoger ligt

 • Zandboertje

  Hoeft toch ook niet, info 457
  alleen 70 extra bouwkosten maakt toch geen 70% hogere kostprijs? Of heb je gratis voer, gratis personeel, energie e.d.?
  Ik gun je het, maar geloof het dan niet

 • John*

  jaarkosten liggen 70 euro hoger per zeug per jaar, bij 30 biggen geeft dat een kostprijs die 2,30 hoger ligt. berekeningen van dlv die mede het onderzoek uit hebben gevoerd.

 • trust

  onderzoek in sterksel, waar degene die betaald ook bepaald.......

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.