Varkenshouderij

Nieuws

Klopmerken mag per 1 november

Barneveld - Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma laat per 1 november klopmerken voor exportvarkens toe. Dit meldt de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) op zijn website.

De toestemming geldt voor varkens die rechtstreeks van een varkensbedrijf naar een Duitse slachterij worden vervoerd. Na jaren van testen van apparatuur en overleg is de Nederlandse regelgeving nu zo aangepast dat het klopmerken is toegestaan. De Regeling Identificatie en Registratie van dieren wordt hiertoe aangepast. Klopmerken zijn tijdens de laatste varkenspestperiode afgeschaft. NVV, Vee & Logisitiek Nederland en LTO, die jarenlang hebben gepleit voor het toestaan van klopmerken, zijn blij dat Dijksma eindelijk groen licht geeft. Bij klopmerken wordt een getatoeëerd nummer aangebracht. Met het opnieuw toestaan ervan wordt voorkomen dat varkens in Nederland een identificatieblik in het oor krijgen en bij het lossen in Duitsland een klopmerk.

Binnenkort zal onderzocht worden wat de mogelijkheden zijn om het klopmerken verder uit te breiden, meldt de NVV. Hierbij gaat het om het klopmerken van slachtvarkens die via verzamelcentra gaan, en naar andere bestemmingen dan Duitsland. Hierover wordt op korte termijn verder gesproken tussen sector en overheid.

Er is nog onduidelijkheid over de eisen die Duitse slachterijen hebben over hoe het klopmerk eruit dient te zien. Zoals de positie van het UBN-nummer en aanvullende letters voor beren, afdelingen of programma's. Volgens de vakbond volgt binnenkort nadere informatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.