Varkenshouderij

Nieuws 2181 x bekeken 2 reacties

Frievar wil verdubbelen

Hardenberg - Frievar, het collectief varkenshouders die het Friberne-varkensvlees produceert, zoekt nieuwe deelnemers. Frievar streeft naar een verdubbeling van de productie en wil het concept verder uitrollen over heel Nederland.

Vlees met het Friberne-label wordt tot nu toe vooral afgezet via ambachtelijke slagers in Noord-Nederland en is bovendien één van de drie varkensvlees-labels bij horeca-grossier Hanos. Frievar staat deze week met een stand op de LIV-dagen in Hardenberg, waar het de bezoekers de producten van Friberne-vlees presenteert en laat proeven.

Frievar heeft momenteel 20 deelnemende varkenshouders die gezamenlijk goed zijn voor de productie van 1.400 vleesvarkens per week, waarvan 900 rechtstreeks onder het merk Frievar vallen. De overige 500 dieren worden afgezet in Duitsland.

Het Frievar-vlees slaat goed aan in het ambachtelijke slagerskanaal, meldt Mark van Sambeek in de stand van Frievar. "We slagen er bovendien in om binnen de keten meer begrip voor elkaar te kweken. We brengen de slager dichter bij de boer en andersom. Het was frappant te zien hoe weinig die partijen in feite van elkaar weten."

Friberne-varkens krijgen dagelijks een kruidenmengsel in het hok gestrooid van knoflook, jeneverbes en luzerne. Diezelfde kruiden worden door de slagers gebruikt bij de verwerking en bereiding van het vlees.

Volgens Van Sambeek is er onder varkenshouders toenemende interesse om deel te gaan nemen aan Frievar.

Laatste reacties

  • Jan Veltkamp

    Ik was op de LIV en ik heb het geproefd. Ik weet niet of het aan het vlees ligt of aan de bereiding (slager) maar het vlees smaakt echt anders en beter. We hebben tenminste de eerste worsten besteld. Alleen nog een kwestie om ze hier thuis te krijgen.

  • trust

    frievar of livar ?? of heeft frievar een kopieermachine gekocht, en denkt dat ze hiermee al een onderscheidend concept heeft ???? het blijft een industrieel gefokt varken, die met antibiotica behandeld wordt als er een ziek dier is

Of registreer je om te kunnen reageren.