Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Deense varkenshouders zetten meer antibiotica in

Kopenhagen- De antibiotica-inzet in de Deense varkenshouderij is vorig jaar toegenomen. Ten opzichte van 2012 steeg het verbruik met 5,5 ton ofwel 6 procent naar 90,6 ton.

Dat staat in het nieuwe jaarlijkse monitoringrapport inzake het verbruik, het zogeheten Danmap-rapport. De stijging deed zich primair voor bij de antibiotica-types pleuromutilines en tetracyclines en in mindere mate bij penicilines en sulfonamides. De twee eerstgenoemde types zijn al een tiental jaren de meest gebruikte antibiotica, vooral tegen diarree en aanverwante maag- en darmstoornissen, tekenen de rapporteurs aan. De inzet van het 'kritische' antibiotica-type fluoroquinolones steeg eveneens, en wel voor het tweede jaar op rij, maar blijft op een laag niveau met minder dan 1 procent van het totale verbruik. Dit is door de groei ook niet naar nieuwe hoogtes geklommen. Vergeleken met 2009 is het verbruik 12 procent lager, aldus het rapport in zijn evaluatie van de ontwikkeling. De overheid houdt het verbruik van de afzonderlijke ondernemers in de gaten met een zogenoemde gele-kaartregeling. Boeren die opvallend veel gebruiken, krijgen extra toezicht op eigen kosten. Corr

Laatste reacties

 • Arlo Ploumen

  En nog maar enkele jaren gelden riep mensen dat we naar het Deense systeem moesten Veearts en medicijnen gescheiden........

 • brabantsduitserke

  zou het niet met genetic te maken hebben?

 • info237

  Nederland zal volgen, de grens opzoeken van de gewenste antibiotica reductie is goed, maar erover heen is niet nodig. Boerenverstand gebruiken is beter...

 • w v gemert

  Over de grens (te laag ) is in strijd met de zorgplicht die wij hebben voor onze dieren die wettelijk is vastgelegd.

 • John*

  tja nu de Denen het niet meer zo makkelijk uit Nederland krijgen komt het verbruik bij het eigen land erbij

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.