Varkenshouderij

Nieuws 1050 x bekeken

Deens fokkerij blijft gericht op productieverhoging

Arnhem – Productieverhoging per zeug en sterke verbetering van de mesterijresultaten blijven essentieel om in West-Europa toekomst te houden als varkenshouders. Dat zei directeur Klaus Jörgensen van het Danish Pig Research Centre, het bedrijf achter de Dan avl genetica. Hij sprak op de studiedag Ondernemen in de varkenshouderij, georganiseerd door Boerderij en Boerderij Vandaag.

De sector moet streven naar een goede balans tussen duurzaamheid en techniek. Dat is een vereiste om de 'licence to operate' te behouden. Volgens Jörgensen blijft de productieverhoging per dier noodzakelijk om de productiekosten laag te houden, met name met het oog op de opkomende varkenshouderij in Oost-Europese landen die tegen lagere prijzen kan produceren.

Tijdens een aparte workshop over de biggenhandel met Duitsland vertelde directeur Pau Reuling van Reuling Intervar over het concept Netporc dat hij ontwikkelde voor de Duitse markt. Volgens Reuling heeft de Nederlandse big in Duitsland een slechte reputatie, die is ontstaan doordat Nederlandse vermeerderaars onvoldoende klantgericht werken en vaak alleen maar letten op de kostprijs. Reuling wil met Netporc komen tot een stabielere markt door vertrouwen te scheppen en zo te bouwen aan stabielere relaties. Het systeem is gericht op uitwisseling van gegevens tussen vermeerderaars en mesters. Ook transporteurs moeten aan eisen voldoen. Vermeerderaars en vleesvarkenshouders worden één op één gekoppeld. Uiteindelijk hoopt Reuling het zo ver te krijgen dat hij met Duitse vleesvarkenshouders toe kan werken naar lange-termijnafspraken of contracten. "Als wij niet in staat zijn om contractueel mesters aan ons te binden, dan zijn we mislukt", aldus Reuling.

Of registreer je om te kunnen reageren.