Varkenshouderij

Nieuws 1150 x bekeken

Daling export varkensvlees EU zwakt af

Brussel - De 28 lidstaten van de Europese Unie exporteerden in augustus 244.000 ton varkensvlees. Dat is 7,7 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Tot en met augustus kwam de EU-uitvoer uit op bijna 1,84 miljoen ton. Dat is 9,1 procent minder dan in de eerste acht maanden van vorig jaar. De EU-lidstaten voerden in de eerste zeven maanden nog 9,4 procent minder uit dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar. De daling van de Europese export zwakt dus af.

EU-landen ontdekken steeds meer mogelijkheden om alternatieven te vinden voor het wegvallen van Rusland als afnemer sinds 29 januari. Vooral Aziatische landen bestellen steeds meer varkensvlees in Europa. Tot en met augustus ging met 231.000 ton 55 procent meer naar Japan. De Filipijnen bestelden 87 procent meer met 127.000 ton. Naar Zuid-Korea ging 84 procent meer met 118.000 ton en naar de Verenigde Staten 43 procent meer met 57.000 ton. China kocht daarentegen 1 procent minder met 435.000 ton.

Naast het vinden van alternatieve bestemmingen voor de export van varkensvlees speelt de daling van de koers van de waarde van de euro ten opzichte van Amerikaanse dollar exporteurs in de EU ook in de kaart.

Of registreer je om te kunnen reageren.