Varkenshouderij

Nieuws 6777 x bekeken 45 reacties

Beursprijs varkens keldert naar €1,30

Zoetermeer - De beursprijs voor vleesvarkens is met 6 cent verlaagd naar €1,30 per kilo geslacht gewicht. Voor de biggen wordt in de komende week een prijsdaling met €2 per stuk verwacht.

Vleesconcern Hilckmann maakte eerder vandaag ook al een prijsdaling van 6 cent bekend, waarmee de notering van dit concern naar €1,32 per kilo is gezakt. De noteringscommissie van de beursprijs en Hilckmann volgen met deze prijsverlaging de dalende tendens op de Duitse markt.

De beursprijs voor vleesvarkens is sinds begin september al met 26 cent gedaald. Eind juni noteerde de beursprijs nog €1,74 per kilo geslacht gewicht. Daarmee komt de prijsval in de afgelopen drie maanden op 44 cent per kilo geslacht gewicht. Bij aflevering van zo'n 200 vleesvarkens per keer scheelt dat de varkenshouder bijna €8.000 per vracht. Alleen al over september bedraagt het opbrengstverlies in dit geval al een kleine €5.000 per keer.

De dalende varkensprijs heeft tot gevolg dat ook de biggenprijs steeds verder omlaag gaat. Voor de komende week rekenen de Nederlandse biggenhandelaren op een prijsdaling van €2 per stuk. Daarmee komt de beursprijs voor biggen op €23,50 per stuk.

 

Voor de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links;

verwachte beursprijs voor biggen

beursprijs voor vleesvarkens

Duitse varkensprijzen

Beursprijs zeugen

Laatste reacties

 • niet

  NVV waar blijf je??? Jullie hebben toch ook wel in de gaten dat er in de winkelschappen geen cent af is!!!!! Kei harde acties of vlees in winkel moet ook zoveel zakken!!!!!

 • johan1990

  Ik zeg acties voeren. Dit kan toch zo nie langer verder

 • John*

  vraag verhogen is een de beste optie, het aanbod verkleinen we toch niet binnen nu en 6 maanden. De biggenprijzen zijn nu zover gedaald dat er flink wat vermeerderaars zijn die op de binnenlandse markt leveren volgend jaar de laatste zeug uit de stal gaan jagen over 2 jaar zal het aanbod weer flink gekrompen zijn. en de prijzen weer goed.

 • Biggemans

  Bij ons zijn ze maar 5 gezakt

 • chila

  zou er bij de vwa nog een vacature openstaan ? Ik neem met minder als €125.00 / ook genoegen !!!

 • chila

  aanvulling €125,00 / uur.

 • steenbok1

  allemaal leuk, maar oplossingen graag?

 • gertke

  Iedereen alles op 85 kg leveren.Opgelost.

 • Knorretjes

  Gewoon als varkensboer met de hele familie en kennissenkring boodschappen doen. Kar vol met vlees laaien en vervolgens 30% korting vragen aangezien je kwantum voordeel hebt met zoeen aankoop. Doen ze het niet laat de kar staan en vertrek.. Binnen een halfuur moet het terug in de koeling liggen anders dient het weggegooid te worden. Eens kijken wat de supermarkten van hun eigen gedrag vinden. Ook kan elke fokker beter 10% slachtbiggen leveren komende weken. Voor iedereen beter! Ik ben al begonnen afgelopen week.

 • Tearpoal

  Laat de voerproducenten en handelaren eens ophouden met afboekingen bij de grote varkenshouders. Dit lost direct al veel op.

 • boerkebrabant

  haalt allemaal niets uit, de inkoop maffia weet exact de kostprijs en hoeveel er nog te halen valt bij de varkensboeren, niks vraag en aanbod! van de zomer zijn ze vergeten te verhogen, en nu het voer zakt, zakken de varkens nog harder, en voor wie het horen wil, rond kerstmis zitten de varkens rond de euro en biggen rond de 25, ! tja, dat krijg je als je met parrasieten zaken doet

 • boerkebrabant

  er zijn teveel mensen die veel geld verdienen aan ons, kijk maar naar tonnies, die gaat 200 miljoen investeren in varkenshouderij, allemaal van het verlies! van loon. bouwt een huis van 20 miljoen, met zijn prive jet vliegt ie naar de start plaats van parijs dakkar, waar ie lekker een maandje mee zijn rondjes rijd, allemaal van het verlies, kijk eens wat van rooi uit de grond heeft gestampt, allemaal van het verlies. elke meter grond die er rond hapert te koop komt, koopt mark schippers, allemaal van het verlies, die rabo is de grootste crimineel, fraude met libor en hoge boetes betalen, ach, we verhogen toch gewoon de opslag even.
  zo, dat ben ik kwijt, nu ga ik lekker naar mijn kinderen kijken naar het voetbal

 • KUUS

  En wij kregen van de week een mail van de jumbo: De ( lekkerste) recepten zonder vlees of vis. hallo Jumbo waar zijn we mee bezig nu word het daaaaag Jumbo.

 • Bart Jan

  Weet je dat het eigenlijk heel eenvoudig is om de sector nog enigszins warm te saneren: Varkensrechten laten bestaan en deze ook inwisselbaar maken voor koeien. Dus koeien ook aan de rechten. Dan help de ene sector de andere een keer. Mest wat vrijkomt door de varkens kan ingevuld worden door de koeien en nederland heeft haar intensieve veehouderij weer op orde.

 • Jan Arthur

  @boerkebrabant, je bent nog de plezierreisjes met mr. Poetin vergeten!..........

 • boerkebrabant

  2 van de drie gewonnen, toch een leuke middag gehad

 • joannes

  Handel is geen Productie @boerkebrabant! Wanneer de Producenten met elkaar te veel produceren geef je het iniatief aan de Handel. Daar worden die reizen, grondaankopen en privéjets mee gefinancieerd.De Handel is de schakel die de verkoop regelt en daarmee ook de distributie en verwerking van al die Productie. Per saldo ben je afhankelijk van de Handel om je gezamenlijke overproductie te verkopen. Een Coöperatie van Producerende Boeren zou de oplossing moeten zijn, maar die (VION) is verkwanselt aan de geldhandel (RABO). Boeren hebben zich nooit zorgen gemaakt over Overproductie in deluxe dat de Handel of de Politiek het wel weg werkte. De tijd van geen zrgen is NU over. De enige weg is coöperatief de productie capaciteit aan de vraag aanpassen.

 • boerkebrabant

  een mooie taak voor de pov joannes, alleen zal die zijn vleugels snel moeten uitslaan naar het buitenland, om zo echt krachtig te zijn,
  maar ja, ergens moeten we beginnen, ik ben al lid, en de eerste duizend varkenshouders ook, nu de rest nog!

 • W Geverink

  Het wel of geen lid zijn van een vakbond is niet van invloed op de wet van vraag en aanbod. Er zijn veel te veel varkens op de markt die tot overmaat van ramp nog te zwaar gemaakt worden ook. Er worden door individuele boeren oplossingen aangedragen zoals minder zwaar leveren of zeugen opruimen ed maar de grote zwakte van de varkens en pluimveehouderij is dat er geen instrument op de plek is wat er voor zorgt dat iedereen gezamelijk op trekt en alle neuzen de zelfde kant op staan. De quotering heeft van de melkveehouderij een superpower in de landbouw gemaakt en die komen er binnenkort ook achter hoe je als sector uitgebuit wordt als de productie niet meer gestuurd kan worden.

 • kalkar

  Boerke, je vergeet de handelaren, er zijn er al die een skybox hebben, ook van het verlies. Tip; doe je varkens aan deze handelaar en dan mag je misschien naar het echte voetbal.( van je eigen centen). Gewoon blijven lachen en net doen of je gek bent. Anders wordt je echt gek en deze corrupte wereld.

 • spits761

  boerke brabant heeft het het precies goed door.Het kan niet zo zijn dat de heren als tonnies,van loon,van rooy en al die andere die zelf nog nooit een varken levend hebben gezien hun zakken vullen en de man die het product (zeg varken)levert ieder jaar opnieuw de eindjes aan elkaar moet knopen.Wanneer staat er nou eens iemand op uit de sector om dit aan de kaak te stellen!!!!!Er zijn maar een paar mensen die verdienen aan onze verkens!!!!Godverdomme dat moet eens afgelopen zijn!!!!

 • joannes

  Vraag en Aanbod! @spits761. Zolang boeren maar opschalen met productie voor efficientie redenen vergroot het aanbod. Wanneer de Vraag stabiel blijft of zelfs krimpt zoals afgelopen voorjaar en zomer, behoef je geen Einstein te zijn, om te kunnen bedenken dat er teveel op markt komt om de prijzen te behouden. Boeren zijn met elkaar aan het concurreren voor de laagste kostprijs! Dit moet leiden tot een crisis! De crisis die we nu hebben. Wees blij dat er nog Handelaren zijn die voor die overproductie een markt zoeken en vinden. Het probleem zou nog veel groter zijn wannneer de Handel niet werkte aan Marktvergroting!

 • John*

  hoeveel rek zit er nog in de kostprijs? hoelang duurt t nog voordat we gaan produceren op bestelling?

 • gjcamps

  Ja John termijnmarkt voor varkensvlees en biggen. Dan kunnen de banken er een derivaatprodukt van maken. Ik denk dat het voor veel varkensbedrijven niet veel uitmaakt er is weinig keuze. Het is alleen stoppen of doorgaan, ertussen is niets.

 • joannes

  Ik vermoed dat geklaag nu, uiteindelijk nog meevalt John*! De voerprijzen zijn ook aan het dalen en daarmee de kostprijs! Natuurlijk zullen er zijn die niet meer uitkomen voor de huidige opbrengstprijzen maar dat zijn dan ook diegene die met te hoge kosten werken. Het grootste probleem is de Vraag. Wanneer die krimpt, ben je met het goedkoopste product nog teveel aan het produceren. Voor een exportmarkt als in NL moeten er markten gevonden worden waar die extra productie kan worden afgezet tegen, natuurlijk, goede prijzen.

 • John*

  maar het is net wat je zegt de bedrijven met de hoogste kosten vallen nu af als de markt niet snel aantrekt

 • boerkebrabant

  joannes, wij hebben met ons semie gesloten bedrijf de kostprijs exact in beeld, en dan kom ik met lage kosten en een goede productie aan 1.46 kg wat ik vorige week heb gebeurd fors te kort, en als wat ik vrees uitkomt(een nog verder daling) dan word 2014 rood geschreven!

 • gjcamps

  En het doorschuiven van verlies door minder voor het voer te betalen kan slechts ten dele. Varkens moeten elke dag eten, graan kun je voor langere tijd opslaan of eenvoudig ver weg exporteren.

 • joannes

  Wanneer de NL Mesters maar ook Vermeerderaars met de laagste kostprijzen verlies draaien voor 2014 is positief voor de prijs voor 2015. NL met de laagste gemiddelde kostprijzen ondanks heffingen in de verliezen betekent dat in de rest van de EU ook een koude sanering plaatsvindt. En..... er minder gemotiveerd zijn om iets nieuws op te zetten. Wanneer de Vraag maar constant blijft betekent dat voor 2015 een betere concurrentie positie voor de blijvers, Het probleem zit in grote investeerders die met subsidies en groot kapitaal in OostEuropa op dit gat in de markt voor 2015 en verder gaan gokken. Ze behoeven maar 3 jr goede prijzen te vangen om gesetteld te zijn in de EU markt, met het voordeel dat met hun volume ze een eigen verkoop kunnen gaan regelen. Zie http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Blogs/2014/9/Valt-de-biggenexport-weg-1599536W/#226153 met ¨Op jaarbasis nemen Hongarije, Roemenië en Kroatië 600.000 Nederlandse biggen af. Daar zijn grofweg 22.000 zeugen voor nodig. Nou, die komen er makkelijk bij de komende jaren. Gebouwd door en in eigendom van topondernemers die weten waar Abraham de mosterd haalt.¨

 • Mozes

  Ik kan niet geloven dat Nederlandse varkenshouders de laagste kostprijs hebben. Ja, misschien wel tegenover kleine technisch slecht presterende bedrijfjes in oost en zuid Europa maar niet tegenover de grotere goed geleidde bedrijven. Nederland is veruit het meest inefficiënte land om varkens te houden. Voer moet van ver worden aangevoerd, mest moet op grote afstand worden afgevoerd, vlees moet grotendeels buiten Nederland worden afgezet en dan ook nog in een dichtbevolkt land waardoor hoge milieuinvesteringen gedaan moeten worden. In veel andere landen, met name in oost Europa heeft men het voer naast de deur, mestplaatsing naast de deur en burgers op grote afstand waardoor milieuinvesteringen niet nodig zijn.

 • brabantsduitserke

  mozes die snapt het.

 • Fermer

  @Mozes, wat is het verschil dan tussen Ned. varkenshouders en de nu snel intensieverende melkveehouderij? Ook zij moeten veel voer aanvoeren, ook ruwvoer dus ook nog eens veel meer volume, ook zij moeten mest kwijt, hun productie moet ook buitenlands gesleten worden en ook hun milieukosten lopen ook de spuigaten uit. Slechts omdat zij de prijsstijging van hun land als overgewaardeerd onderpand nog als inkomen zien, geeft hun een langere adem, maar de netto opbrengst van hun bedrijfsvoering zal zeker gemiddeld niet veel beter zijn dan van de andere sectoren.

 • joannes

  Gemiddelden @Mozes! De NL en DN gemiddelden zijn beter dan de rest van EU. In die gemiddelden zijn er natuurlijk uitschieters naar boven. Maar jij als intensieve Melkveehouder moet toch weten dat specialisme en intensivering een hoger rendement oplevert! Een hoger rendement op misschien een hoger kosten niveau maar desondanks een hoger rendement.

 • LUCTOR

  We hebben hier in NL nog steeds de mentaliteit dat we de besten zijn, de laagste dit de beste dat maar we vergeten dat we hier op een postzegel wonen kijk naar de grondprijs op nog geen twee uur rijden koop ik grond voor minder dan de helft van de prijs als hier in NLop een uur rijden kennen ze geen mestprobleem enz enz daar blijft ook nog tijd om te leven de strop wordt hier steeds verder aangetrokken agrarische gebouwen zijn niet te verkopen op een enkele na enz enz de meesten van ons een beetje cru uitgedrukt rest de slachtbank.

 • joannes

  DN moet DK zijn natuurlijk!

 • Hogman1

  Het is allemaal geweldig in Oost Europa ?!?!
  2 jaar geleden iemand uit Slowakije over de vloer gehad ,hij had inderdaad veel varkens maar ook 30 man beveiliging en daarop 3 opperbeveiligers die op hun beurt die 30 man moesten controleren.
  Hekwerk rondom moet van damwand zijn ,men moet immers niet kunnen zien wat er achter de gaas ligt.
  BigDutchman levert de complete stal maar mag de helft na leveren en dat is niet omdat de pakbonnen niet klopt!!
  Kijk naar Hongarije... brijvoermannetje heeft in NL en Hongarije de boel opgelicht ondanks de bergen subsidie kwam hij straatarm terug.
  Onze columnist Ronald de fermentatiegoeroe zit ik de kersen en lavendel omdat het zo geweldig daar is.En die is toch niet dom en weet de weg wel met zijn vrouw in dat Hongarije.
  En die voorlopig wel succes hebben daar zijn er met een volle Deense of Hollandse eurokit heengeggaan.
  Spanje moest je ook zitten 15 jaar geleden anders deed je niet mee.
  Wie zit er nog ????

 • Mozes

  Als de Nederlandse varkenshouderij wél de laagste kostprijs heeft waarom krimpt de Nederlandse varkenshouderij dan terwijl bij hetzelfde prijsniveau de varkenshouderij in andere landen nog groeit?

 • joannes

  Omdat NL haar productie niet zelf kan opeten. Ze zijn afhankelijk van Export. Landen waar een tekort is en/of voldoende gestandaardiseerde partijen niet haalbaar zijn. Ben je weleens in een VarkensSlachterij in OostEuropa geweest? Standardisatie in grote volumes is bijna onmogelijk omdat de aanvoer in te kleine en/of te diverse groepen wordt aangeboden. En de óók geëxporteerde retailers (Macro,Tesco,Carrefour, Aldi, Lidl, enz) willen gestandaardiseerde partijen vlees in de zelfbediening, voor de gestandaardiseerde prijzen. Dus iedere verbetererde varkensproductie aldaar concurreert oa met de Nederlandse! Daarom zijn die standaard Exportbiggen van @John* zo populair aldaar! Nog maar 4 maanden mesten in het proces maakt de aangeboden slachtvarkens een beter product dan de aldaar verzamelde biggen. Voor melk zijn die processen iets eenvoudiger!

 • ikkethuis

  Nl is voor alle produktie te duur, niet alleen voor varkens.

 • Hogman1

  #37
  Het zijn ook net die landen die niet konden concurreren met oa Nederland
  Hun aantallen varkens zijn in 10 jaar grofweg gehalveerd.
  Subsidie ,vreemd geld en knowhow van hier verrichten blijkbaar wonderen

 • W Geverink

  In Nederland is de mentaliteit gewoon anders Hogman. Een nederlander gaat altijd door tot het bittere einde. Daarna werkt hij voor de voerboer, de bank of beide. In het buitenland daartegen stoppen veel mensen er mee als het een aantal jaren slecht is omdat ze bang zijn hun hebben en houden te verliezen .

 • John*

  we zullen het zien! komt een mooie tijd aan waarin ondernemerschap beloont wordt. marktprijs is een gegeven de rest van de zaakjes zal ieder toch zelf op orde moeten houden anders is het idd werken voor de voerboer!

 • niet

  waarom gaan we niet samen alle slachterijen blokkeren niet net voor kerst maar organiseren en dan door heel het land met als beste optie Belgie en Duitsland erbij!!!! Kunnen onze varkens lichter gaan leveren en dan een paar weken niets!! Als er een dierziekte uitbreekt moet het ook dus zeg niet dat het niet kan.

 • joannes

  Omdat je dan juist aan Vraag destructie doet @niet! Je probleem wordt niet en nooit bij de Slachterijen opgelost met blokkeren. Het wordt bij de Slachterijen opgelost door Nieuwe Markten te vinden die betere Prijzen betalen. Kortom Markt vergroten en Prijs verhogen. Het Vlees zal, bij gelijkblijvende productie, verder weg moeten voor een betere prijs. Het alternatief is het Aanbod of Productie verkleinen. Maar wie stopt er?

 • koestal

  het wordt eentonig,lager,lager .

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.