Varkenshouderij

Nieuws 1014 x bekeken 1 reactie

Belgische varkensvleessector pleit voor steun

Brussel - De Belgische Boerenbond is voorstander van Europese exportrestituties voor varkensvlees. De Boerenbond heeft dit idee ingebracht bij de Vlaamse landbouwminister Joke Schauvliege. Dat meldt de Vlaamse nieuwssite Vilt.

De Boerenbond gaat ervan uit dat de minister dit in gaat brengen in het Europese overleg. De onafhankelijke vakbond ABS is eveneens voor exportrestituties, maar pleit daarnaast voor slachtpremies voor lichtere varkens, om op die manier het aanbod van varkensvlees te temperen.

ABS pleit bovendien op Vlaams niveau voor een warme saneringsregeling voor de varkenssector en voor onderzoek naar aanbodbeheersing op Vlaams niveau.

De Nederlandse varkensvleessector zoekt de oplossing voor de problemen vooral in de ontwikkeling van nieuwe afzetmarkten en wil bovendien Europees geld voor promotie van varkensvlees.

De Europese Unie wil vooralsnog weinig weten van ondersteunende maatregelen. Volgens de commissie is de huidige prijsdaling niet uitzonderlijk. De commissie wijst erop dat ook de voerprijzen zijn gedaald. De sector zou om moeten kunnen gaan met de huidige prijsdalingen. Ook de export van varkensvlees zou ondanks het wegvallen van de Russische markt redelijk goed doorlopen. Een deel van het vlees dat normaliter naar Rusland gaat, zou nu op de andere markten in het Verre Oosten worden afgezet.

Eén reactie

  • w v gemert

    Beide voorstellen van de Boerenbond en de ABS zouden door de Nederlandse afgevaardigde ondersteund moeten worden in Brussel.

Of registreer je om te kunnen reageren.