Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

Wakker Dier: vleeswaren ook onder CBL voorwaarden

Amsterdam - Actiegroep Wakker Dier wil dat supermarkten zo snel mogelijk ook voor vleeswaren de zelfde inkoopvoorwaarden gaan hanteren als voor vers varkensvlees. Dat meldt Hanneke van Ormond van de actiegroep.

"Wij horen van de vers vleesleveranciers aan supermarkten dat de vierkantsverwaarding van het varken een belemmering is bij de invoering van de CBL-inkoopvoorwaarden.

Wakker Dier maakte bekend dat het een actie is gestart om bedrijven die varkensvlees verwerken zo snel mogelijk om te laten schakelen naar varkensvlees met één Beter Leven ster. Een tachtigtal bedrijven waaronder bedrijven als Stegeman vleeswaren, snackfabrikant Mora en restaurantketen Van der Valk hebben een oproep gekregen. Volgens Van Ormond is de brief ook gegaan naar supermarkten die vleeswaren verkopen onder huismerk. "Zij moeten hun leveranciers oproepen om te schakelen."  In de ogen van Wakker Dier zijn de inkoopvoorwaarden van het CBL vrijwel gelijkwaardig met één Ster Beter Leven.

De aangeschreven bedrijven krijgen een maand van de actiegroep om stappen bekend te maken. Daarna gaat de actiegroep over tot het zogenoemde 'naming and faming'. Ze wil bekend maken welke bedrijven stappen ondernemen en welke niet.

Als ook de vleeswarenfabrikanten grondstoffen gaan verwerken die voldoen aan de inkoopeisen van het CBL, wordt het gemakkelijker om de meerkosten die worden gemaakt om dergelijke varkens te produceren terug te verdienen. In de huidige situatie moeten de slachterijen de meerkosten terugverdienen bij de verkoop van de meest courante delen van het karkas.

Volgens Jos Goebbels, voorzitter van zowel COV (vers vleessector) en VNV (vleeswarensector) staat de vleeswarensector niet perse afwijzend tegen doorvoering van de CBL-inkoopvoorwaarden. "Maar het moet dan wel samen met de supermarkten gebeuren. Die moeten het initiatief nemen, anders wordt het niets."

Laatste reacties

 • Gerard Groot Koerkamp

  Is Wakker Dier inmiddels een overheids orgaan geworden met dwingende maatregelen?Alle veehouders van Nederland moeten 2014 uitroepen tot Anti Wakker Dier Jaar,dus ook met reclame spotjes op tv.Ik denk dat er voldoende financiele middelen binnen de veehouderij is te vinden.

 • w v gemert

  Een terroristische methode van wakker dier, wanneer gaat de politiek ingrijpen en deze organisatie verbieden.

 • politiek

  Gelukkig zijn er organisaties zoals Wakker Dier. Nog steeds blijkt helaas dat de agrarische sector zelf niet voldoende volwassen is om te strijden voor eerlijke producten. Verantwoording moet dus komen van buiten de sector.

 • Mozes

  Politiek is terug!!!
  Laten we met elkaar afspreken dat niemand reageert.

 • politiek

  Ik bemerk dat Mozes een groot voorstander is van duistere, praktijken in de veehouderij !!!! Denk aan de hormoonpraktijken en aflatoxine ( zeer kankerverwekkend) die verborgen moeten blijven. Verder is het ook opmerkelijk dat de praktijken zoals die in de Nederlandse slachterijen gebeuren niet scherper veroordeelt worden door de veehouderijsector zelf. ( paardenvlees verkopen als rundvlees , gewoon vlees verkopen als biologisch vlees of sterrenvlees. ?
  Beste Mozes , uiteraard heb ik mijn huiswerk gedaan. Zou het niet sportiever van je zijn als je richting consument je een andere houding had. Schrijven over criminele praktijken in de veehouderij wordt inderdaad vaak niet gewaardeerd. Hopelijk is boerderij.nl geen reclamefolder voor de veehouderij en is alles gewoon bespreekbaar.

 • joannes

  De spelregels worden blijkbaar niet meer door de overheid gemaakt. Het zijn aktiegroepen, kleine minderheden, die met duistere motieven, de regels willen bepalen met behulp van de sociale media. Onwetende burgers en bange Supermarkt organisaties worden de speelbal van WD en PvdD die op een professionele manier de burger met zijn angsten manipuleert.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.