Varkenshouderij

Nieuws

Vleesbedrijf 'torpedeert' Britse varkensnotering

Hull – Het grootste Britse varkensvleesbedrijf Cranswick verstrekt niet langer prijsgegevens aan varkensschap BPEX voor het bepalen van de gemiddelde notering DAPP.

Volgens de National Pig Association (NPA) doet Cranswick dat om de varkensprijs verder omlaag te drukken. ''Dit betekent een gevaar voor de hele sector,'' denkt de NPA.

De bond vreest dat nu ook de nummer twee in de Britse varkenswereld, Danish Crown-dochter Tulip UK, zich binnenkort zal terugtrekken. ''Als het besluit van Cranswick tot een domino-effect gaat leiden, zullen we grote druk zetten op BPEX om snel met een alternatieve gemiddelde varkensprijs te komen die dan net zo robuust en betrouwbaar moet zijn als de DAPP.''

De DAPP ofwel de vrijwillige Dead weight Average Pig Price wordt elke woensdag om twee uur op de BPEX-site bekend gemaakt. Behalve Cranswick en Tulip wordt ook informatie verstrekt door Karro, de 'opvolger' van de Britse varkensactiviteiten van Vion, en enkele kleinere verwerkers. Tot nu toe vertegenwoordigde de DAPP volgens BPEX zelf ongeveer de helft van de wekelijkse varkensslacht in Groot-Brittannië. BPEX stelt daarbij steeds dat "de DAPP is bedoeld als een historische benchmark van de betaalde prijzen en niet om de prijzen zelf te bepalen".

Het bestuur van het schap, waar Cranswick overigens in vertegenwoordigd is, heeft alle mogelijke moeite gedaan om het vleesbedrijf binnenboord te houden maar dat is niet gelukt. Waarom Cranswick verdere medewerking weigert, is niet bekend gemaakt. Maar de NPA is wel 'woedend' over het besluit. ''Onze leden werden kort geleden al gewaarschuwd dat Cranswick op deze manier DAPP wilde torpederen om zo goedkopere varkens te kunnen bemachtigen.'' De NPA wil nu proberen een nieuwe notering te bewerkstelligen die dan gebaseerd is op gegevens van marketing groepen in plaats van de verwerkers. ''Een betrouwbare historische prijs op het bord krijgen wordt door de varkenshouders, de overheid en Brussel als essentieel beschouwd voor een efficiënte en concurrerende markt.''

Of registreer je om te kunnen reageren.