Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

'Varkens grootste Deense welzijnsprobleem'

Kopenhagen - De Deense landbouwminister mikt op een plan van aanpak voor het dierenwelzijnsniveau in de varkenshouderij. Volgens bewindsman Dan Jørgensen is de varkenssector het grootste dierenwelzijnsprobleem van Denemarken, onder meer vanwege het routinematig couperen van staarten, castratie van beren en de uitval in de biggenvermeerdering.

Vertegenwoordigers van de georganiseerde landbouw, dierenbescherming, experts en politici worden door Jørgensen binnenkort uitgenodigd voor een oriënterend gesprek op 28 februari. Zich vastleggen op concrete initiatieven wil hij in afwachting daarvan nog niet, maar dat ze komen lijdt geen twijfel, zo verzekert hij.

Landbouw- en verwerkersorganisatie LF zegt graag in gesprek te zullen gaan, maar verwondert zich over de 'harde uitspraken' van de minister. Er is al een hoog welzijnsniveau en er wordt gewerkt aan diverse verdere verbeteringen, meent LF. "Maar we kunnen altijd kijken of het nog beter kan", aldus voorzitter Martin Merrild.

Laatste reacties

  • joannes

    Hoe leg je een gemeenschap die geen pijn meer lijdt, omdat alle medische ingrepen verdooft of onbewust uitgevoerd worden, uit, dat pijn nuttig is? Ik geloof dat dat niet te verklaren is. Je kan hooguit tolerantie vragen maar hoe vraag je dat aan gemeenschap die als enigste dierervaring hun huisdier heeft? Een huisdier wat dezelfde pijnbestrijding krijgt bij een consult als die mens. We zijn er de aflopen jaar gewoon naar toe gegroeid zonder dat de boerenorganisaties het in de gaten hadden!

  • Fred60

    Pijn nuttig?

Of registreer je om te kunnen reageren.