Varkenshouderij

Nieuws 14 reacties

Tönnies verlaagt varkensprijs met 5 cent

Rheda Wiedenbrück - Het Duitse varkensvleesbedrijf Tönnies verlaagt zijn varkensprijs met ingang van komende maandag met 5 cent naar €1,54 per kilo geslacht-gewicht franco slachterij exclusief btw. Vion zal dat voorbeeld volgende week volgen. Compaxo, Hilckmann en Van Rooi Meat zullen hun noteringen minder verlagen, omdat zij die deze week niet verhoogden. Bij Vion steeg de prijs deze week nog met 2 cent per kilo.

De prijsverlaging bij Tönnies is een gevolg van de sluiting van de Russische grenzen voor varkensvlees uit Europa. Desondanks noteert de Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch onveranderd op €1,59 per kilo.

Door het Russische importverbod voor Europees varkensvlees is de prijsstijging in diverse Europese lidstaten van de afgelopen weken in ieder geval voorbij. Frankrijk noteerde afgelopen donderdag voor vleesvarkens al min 0,6 cent per kilo, nadat die prijs vorige week maandag nog met 0,4 cent was gestegen.

Rusland is de belangrijkste importeur van varkensvlees uit de EU. Het land kocht vorig jaar tot en met november ruim 700.000 ton van de 28 EU-lidstaten. Dat is bijna een kwart van de totale Europese uitvoer. De Russische afname maakt zo'n 3 procent uit van van de totale EU-productie van varkensvlees van zo'n 22 miljoen ton op jaarbasis.

Prijsdruk door boycot

Als Rusland zijn grenzen voor lange tijd gesloten houdt, zal dat grote negatieve gevolgen hebben voor de varkensprijzen in Europa. Varkenshouders in de Verenigde Staten (VS) hebben dat al ervaren. Zowel in 2012 als in 2013 sloot Rusland zijn grenzen voor varkensvlees uit Amerika. De varkensprijzen in de VS daalden daardoor met enkele dubbeltjes per kilo. Europese varkensvleesbedrijven profiteerden juist van de Russische boycot ten aanzien van VS-varkensvlees. De Vion-varkensprijs steeg daardoor in korte tijd met 32 tot 35 cent naar €1,93 per kilo. Dat is het hoogste niveau sinds de uitbraken van mond- en klauwzeer in 2001. Toen noteerde Dumeco, de voorganger van Vion, €1,86 af boerderij. Omgerekend naar de huidige inkoopcondities lag die prijs hoger dan de €1,93 franco slachterij in 2012 en 2013.

Rusland kan zijn boycot voor Europees varkensvlees alleen opheffen als het zijn houding versoepelt ten aanzien van het Europese exportcertificaat, dat voor alle Europese lidstaten gelijk is. Alleen in Litouwen zijn uitbraken van Afrikaanse varkenspest. In alle overige EU-landen is dat niet het geval. Rusland zou de import uit die landen dus gewoon toe kunnen staan. Het land wacht eerst het onderzoek van Russische veterinairen af over de situatie in Litouwen. Dat moet komende zondag afgerond zijn.

Laatste reacties

 • kaper

  gewoon winter spelen boycotten denk ik

 • varkenshaasje

  poetin is de grootste homo van de wereld naait alle varkensboeren ineens

 • fire

  En Tonnies is de 1e die gelijk volgt. !!

 • niet

  en de rest loopt er vrolijk achteraan als er een verlaging is!!! Mogen wij varkenshouders nooit eens een keer iets verdienen?? Denk dat velen het goed zat zijn !!!! Komt het nog ooit goed??

 • massy

  Het is wel triest dat er een slachterij is die alles regelt en de rest die luisterd en kijkt erna het is wel geweldig zo WAT EEN ONDERNEMERS in die slachterij wereld.

 • krulsaart

  Ben het ook zeker niet altijd eens met de noteringen van slachterijen, maar volgens mij kunnen ze hier weinig aan doen

 • porky 1

  politiek en banken wurgen alle varkensboeren en dijksma loopt voorop

 • steenbok1

  moeten dus duidelijk een andere kant op, maar welke?, hoe?, ik zou het ook niet weten

 • Biggemans

  Beste Bram de Laat, de 'kleinere slachterijen ' moeten helaas wel luisteren naar OME Clemens,,,,,,,

 • 1034942

  Gaan we bij de wilde zwijnen ook de stamping out methode hanteren?of wordt het ijzeren gordijn gerepareerd en bemand met schildwachten met automatische wapens?We wachten af tot het hier toeslaat.

 • de rie

  Ze spelen met ons _loten, keer op keer als er wat hoop is zijn ze daar -5cent,...

 • w v gemert

  Ik dacht dat Tonnies niet naar Rusland mag expoteren, de ware aard komt maar weer eens boven drijven.

 • niet

  Juist dacht dat laatst ook te lezen in dit blad wat zich boerderij noemt. Niet leveren aan tonnies word hij vanzelf rustig maar ja als iedereen gewoon blijft leveren veranderd het nooit. En geloof mij zet die handelaar goed onder druk want die krijgen iedere week gewoon dezelfde marge. En anders is wel iemand anders die de slachtvarkens wil hebben. Geef ze niet weg!!!!

 • info104

  Doordat we in de EU veel vlees op de markt brengen zie je hoe gevaarlijk dit is en moeten we ons goed realiseren hoe en wie de klant is en heet , hij erg onze verdiensten kan beïnvloeden . Als we dit meer in eigen hand willen houden zullen we minder op de markt moeten zetten wat weer koppen kost en of een goede quotering eraan ten grondslag te leggen. Ik ben heel erg bang dat we door de mestverwerkingsplicht weer een koude sanering voor veel varkenshouders voor de deur staat, dit jaar lossen intermediairs die al kippenmest exporteerde de plicht wel op met deze rechten , maar deze zijn snel op ,en volgend jaar wanneer er een verdubbeling va verwerken komt word het spannend , niet voor de verwerker maar waar blijft de verwerker er mee.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.