Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Druk op varkensprijzen door sluiting Rusland

Doetinchem - Alle Europese lidstaten kunnen sinds afgelopen woensdagavond geen varkensvlees meer exporteren naar Rusland.

Dat is een gevolg van uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Litouwen. Aangezien Europa één exportcertificaat heeft voor alle lidstaten, geldt de sluiting van de Russische grens voor de hele EU. De Nederlandse varkenssector vreest daardoor druk op de varkensprijzen.

De sluiting van de Russische grens kan grote negatieve gevolgen hebben voor de varkensprijzen in heel Europa. Rusland is de belangrijkste importeur van Europees varkensvlees. Het land nam vorig jaar tot en met november ruim 701.000 ton varkensvlees van de 28 EU-lidstaten af. Dat is bijna een kwart van de totale Europese uitvoer. China is na Rusland het belangrijkste importland met bestellingen van 618.000 ton.

Duitsland is de belangrijkste EU-exporteur naar Rusland. Het land voerde vorig jaar tot en met oktober ruim 160.000 ton naar Rusland uit. Diverse Nederlandse varkensvleesbedrijven exporteren ook varkensvlees naar Rusland. Alleen Van Rooi Meat mag sinds 8 augustus geen varkensvlees meer naar het land exporteren om onduidelijke redenen. Europese varkensvleesbedrijven die tot gisteren nog wel naar Rusland mochten exporteren, zullen alternatieve bestemmingen moeten zoeken voor het land.

De Nederlandse slachterijen Compaxo, Hilckmann en Van Rooi Meat maakten afgelopen woensdag geen varkensprijzen bekend, omdat zij niet wisten wat de gevolgen van het Russische importverbod zijn. Zij besloten donderdagochtend om hun noteringen gelijk te houden, omdat de situatie voorlopig nog onduidelijk blijft. Daarmee is de prijsstijging van vleesvarkens wel voorbij. De Duitse varkensprijzen stegen afgelopen vrijdag nog met 4 cent per kilo. Vion verhoogde afgelopen maandag met 2 cent per kilo.

Als de Russische grens lang dicht blijft, kunnen de Europese varkensprijzen flink onder druk komen. Dat was de afgelopen twee jaar al te merken toen Rusland zijn grenzen sloot voor Amerikaans varkensvlees na de vondst van de verboden groeibevorderaar Ractapamine. De Amerikaanse varkensprijzen daalden daardoor met enkele dubbeltjes per kilo. Europa profiteerde daar juist van met een prijsstijging van enkele dubbeltjes. "Als Europa lange tijd niet naar Rusland kan exporteren, krijgt de Europese varkenssector daar behoorlijk last van. Als de Russische grenssluiting kort duurt, likken we onze wonden en pakken ons verlies. Dan komen we met de schrik vrij", zegt directeur Jaap de Wit van slachterij Westfort in Gorinchem. Directeur Marc van Rooi van Van Rooi Meat verwacht een prijsdaling van 20 cent per kilo als de sluiting lang duurt. "Een particuliere opslagregeling is daarom nodig", stelt hij. Communicatie-directeur Marc van der Lee van Vion geeft geen voorspelling over de prijsdaling. "Dat er een prijsdruk komt is zeker. Rusland is niet alleen een grote afnemer van varkensvlees, maar ook belangrijk voor de vierkantsverwaarding van het varkenskarkas", legt hij uit. "Het probleem met Rusland wordt opgelost. Het is echter niet in te schatten hoe lang de problemen gaan duren", zegt Frans van Dongen, lobbyist voor de Nederlandse vleessector. Hij baseert zijn optimisme op de signalen die hij krijgt van zijn Russische contacten.

Laatste reacties

  • slutter

    Deze donderdag Derk of volgende week.....want dan gaan wij op eigen gelegenheid naar Poetin.

  • niet

    ach ja die varkens boertjes mogen gewoon niets verdienen!!!!

  • loeskk1

    Deze donderdag, Derk.

Of registreer je om te kunnen reageren.