Varkenshouderij

Nieuws 1078 x bekeken

Roemenië mag weer varkensvlees naar EU exporteren

Den Haag - Roemenië gaat varkensvlees aan China leveren. Dat meldt het Dutch Romanian Network, een netwerkorganisatie van bedrijven met belangen in Roemenië.

Het zou gaan om de export van 3 miljoen varkens de komende jaren. De dieren zijn afkomstig van de bedrijven van Smithfield Foods in de buurt van Timisoara in het Westenvan Roemenië. Zoals bekend is Smithfield sinds kort onderdeel van het Chinese concern Shuanghui.

Roemenië mag ook weer varkensvlees exporteren naar andere Europese landen. Er golden sinds 2012 exportrestricties vanwege uitbraken van klassieke varkenspest. Wel geldt de voorwaarde dat de Roemenen alleen varkensvlees leveren afkomstig van grote moderne bedrijven die regelmatig onder controle staan van de overheid.

In Roemenië is de binnenlandse vraag naar varkensvlees groter dan het aanbod, daarom is de import in de afgelopen jaren gestegen. Toch wordt de mogelijkheid om delen van varkens te verkopen in de Europese Unie en derde landen verwelkomd.

Of registreer je om te kunnen reageren.