Varkenshouderij

Nieuws 1826 x bekeken 6 reacties

NVV wil Duits vergoedingensysteem in Brabant

Barneveld - De NVV roept de provincie Noord-Brabant op een voorbeeld te nemen aan het in Duitsland voorgestelde verduurzamingssysteem 'Initiative Tierwohl'.

In Duitsland nemen de retailers volgens de NVV wél hun verantwoordelijkheid en wordt er samengewerkt met de primaire sector. De NVV vraagt de provincie de retail te dwingen direct concrete stappen te ondernemen, zodat het door de vakbond voorgestelde vergoedingensysteem gerealiseerd kan worden. Bij dat systeem ontvangen boeren een vaste vergoeding per varken als tegemoetkoming voor gemaakte kosten op duurzaamheidsvlak. De Nederlandse retail, provincie en LTO zet in op betaling van de meerkosten via de markt om uiteindelijk tot de 'zorgvuldige veehouderij' te komen.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  kijk lto, dit hadden jullie al uit het overleg kunnen slepen, of was het teveel moeite om hier aan te denken?

 • Mozes

  Varkenshouders die 1-ster varkens leveren krijgen toch een meerprijs.
  Als het marktaandeel van 1-ster vlees klein is is dat het bewijs dat de consument niet wil betalen en dat het probleem dus niet bij de boer ligt maar bij de Nederlandse bevolking.
  Overigens is de situatie in Nederland anders dan in Duitsland. In Duitsland kan alles worden afgezet op de binnenlandse markt. Door supermarkten te dwingen alleen vlees te verkopen wat aan bepaalde eisen voldoet worden alle boeren gesteund. In Nederland word maar een beperkt deel op de eigen markt afgezet. Je kunt met dwang op de supermarkten dus maar een beperkt deel van de boeren steunen.

 • varkensboerk

  @ Mozes. Jij snapt er de ballen van. Dus dat deel dat niet op binnenlandse markt wordt afgezet hoeft niet volgens BZV =(extra meerkosten) geproduceerd te worden?? Dan is er geen probleem maar de BZV gaat voor alle veehouders gelden, dus voor alle veehouders een vergoeding van de meerkosten. Via retail of via provincie waar de bevolking dit o zo graag wil zolang het hun portemonnee niet raakt waarschijnlijk.

 • Elevage

  de Retail heeft een veel te dikke vuist in de pap. de rest van de partijen heeft niets te vertellen!
  Er moet eens gedacht worden aan binnenlands belang, dan gaat iedereen er op vooruit!

 • w v gemert

  Mozes wat een onzin Nederland is de grootste afnemer van Duits varkens vlees. Lidl is volgens mij de grootste importeur van Duits varkensvlees. Het is nog niet duidelijk of die ook aan het Duitse systeem moeten betalen voor de inspanning van de Duitse varkenshouders.

 • gjh

  schoenmaker lto is nog druk met het nutteloze lobbyen en lopen weer achter de feiten aan zoals gewoonlijk !!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.