Varkenshouderij

Nieuws

Mogelijkheden voor bedrijfsspecifieke voeding

Venray - Er zijn mogelijkheden om te komen tot bedrijfsspecifieke voeding voor groeiende varkens, waarbij rekening wordt gehouden met de omstandigheden op het bedrijf en de gezondheidsstatus van de dieren. Dat zei universitair hoofddocent Walter Gerrits van de Wageningen Universiteit tijdens het symposium Hogere varkensgezondheid in Venray. Voerbedrijven moeten daartoe zeer nauw samenwerken met de varkensbedrijven op basis van een goede informatieuitwisseling.

Een niet optimale gezondheidsstatus van groeiende varkens gaat ten koste van de voeropname en daarbovenop ook de voerefficiëntie. Een dier dat zich niet lekker voelt neemt dus minder voer op en benut het dan ook nog minder goed. Het is echter niet mogelijk om via aangepaste voeding varkens te genezen van een aandoening. Gerrits bevestigde nog eens dat de grootste oorzaken voor groei- en conversieverschillen tussen bedrijven meestal te wijten zijn aan de verschillen in gezondheid op de bedrijven. Gerrits bevestigde tijdens het symposium ook dat er in de gemiddelde vleesvarkenshouderij nog een flink deel van het groeipotentieel onbenut blijft. Op de fokbedrijven waar de gezondheidsomstandigheden optimaal zijn worden betere groeiresultaten gehaald dan in de dagelijkse praktijk op vleesvarkensbedrijven. "We halen er nog niet uit wat er in zit", aldus Gerrits.

Trendwatcher Ronald van Solt, de tweede spreker tijdens het symposium, voorziet dat er in de toekomst een grotere vraag naar kwaliteitsvlees zal ontstaan. Hij riep de varkenshouderij op om meer regie te nemen en te komen tot kleinschaliger kwaliteitsproductie die de consument aanspreekt. "We moeten af van benamingen als varkenslappen en dergelijke", aldus van Solt. De trendwatcher voorziet een toekomst waarin cash-geld zal zijn verdwenen. consumenten laten de dagelijkse huis-, tuin en keukenboodschappen thuis bezorgen en gaan voor de aanvullende kwaliteitsproducten met meer toegevoegde waarde naar een kleine supermarkt. De trendwatcher noemde de foodwinkel Marqt, waar hij toezichthouder is, als voorbeeld van zo'n kwaliteitssupermarkt die al inspeelt op die trend.

Of registreer je om te kunnen reageren.