Varkenshouderij

Nieuws 11 reacties

Minder noteringen vanwege varkenspest

Doetinchem - De slachterijen Compaxo, Hilckmann en van Rooi Meat maakten woensdag geen varkensprijzen bekend door de onduidelijke situatie als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Litouwen. Rusland overweegt om zijn grenzen te sluiten voor varkensvlees uit heel Europa.

Normaal gesproken publiceren deze drie slachterijen hun varkensprijzen iedere woensdag voor de lopende week. Woensdag 29 januari gebeurde dat dus niet. Wanneer ze wel komen is nog niet te zeggen.

Nederland mag weliswaar geen varkensvlees naar Rusland exporteren, maar andere Europese landen doen dit volop. Tot en met november kwam de Europese uitvoer van varkensvlees naar Rusland uit op ruim 700.000 ton op een totale EU-export van bijna 2,9 miljoen ton volgens de Europese Commissie. Rusland neemt dus een kwart van de EU-uitvoer voor zijn rekening. "Een sluiting van de Russische grens voor heel Europa kan grote negatieve gevolgen hebben voor de Europese varkensvleesmarkt", stelt Marc van Rooi, directeur van Van Rooi Meat.

Laatste reacties

 • groot boerdam

  Wat is dit voor geouwehoer er is hier niks aan de hand!

 • boerkebrabant

  700.000 ton zijn 15.000 varkens in de week. dit lijkt veel maar als je je bedenkt dat er alleen al in duitsland ongeveer een miljoen in de week geslacht worden, valt dit aantal in het niet! het lijkt erop dat de slachterije alles aangrijpen om de prijs te kunnen laten dalen, maar ja, hier zijn we zolangszamerhand wel aan gewend

 • wullus

  Dag boerkebrabant, volgens mij maak je een telfout dit zijn 150.000 varkens in de week. Is toch een stuk groter aandeel van een miljoen!!!!

 • alco1

  Wulles. Dan heb jij lichte varkens.

 • wullus

  Dag alco; 700.000 ton delen door 52 weken is ongeveer 13.500 ton in de week delen door (mijn varkens wegen geslacht ongeveer) 95 kg is ongeveer 142.000 varkens per week. Laat me weten waar ik fout tel.

 • Sukeen

  ....als die Russen alles 'met been en zwoerd' zouden kopen wel....

 • Biggemans

  Arme Vion, met al die dure Beursvarkens

 • boerkebrabant

  je hebt gelijk wulles. het zijn er 142 duizend. dit is wel veel. nou moeten die russen dat vlees wel hebben, dus ergens moeten die wel vandaan komen, je zou dus zeggen dat daar weer ruimte komt om dat gat weer op te vullen. maar nietemin, we zitten weer in de hoek waar de klappen vallen.

 • W.v.Bree

  Voor Sotji is die grens weer open , dan moeten miljoenen bezoekers betrouwbaar vlees eten. Dit heeft geen veterinaire reden, maar een politieke.

 • alco1

  Sorry Wulles. Jij hebt het bij het rechte eind. Een nulletje over het hoofd gezien!

 • wullus

  Sportief van jullie,boerkebrabant en alco, waardeer ik. Maar het blijft zwaar vervelend voor ons als varkenssector.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.