Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

MRSA maatregelen versoepeld

Uden - Een tweetal ziekenhuizen in de regio Uden versoepelt de maatregelen voor patiënten die zijn besmet met de vee-gerelateerde MRSA-bacterie. Dat meldt het praktijknetwerk MRSA. Dergelijke patiënten, vaak varkenshouders, worden op een eenpersoonskamer verpleegd, zonder dat de deuren gesloten blijven. De medewerkers van het ziekenhuis dragen een schort met handschoenen en geen masker of muts meer.

De ziekenhuizen willen de verpleegkundigen en andere medewerkers die een patiënt verzorgen regelmatig testen op een eventuele besmetting met de bacterie. De resultaten die de beide ziekenhuizen halen tijdens het twee jaar durende traject, worden teruggekoppeld naar de landelijke adviesorganen.

Het praktijknetwerk MRSA, sinds eind 2011 actief, stelt zich ten doel om een daadwerkelijke verandering teweeg te brengen in de manier waarop varkenshouders, werknemers of gezinsleden tijdens een (ziekenhuis)opname worden behandeld.

Tot nu toe heeft het netwerk, dat nauw samenwerkt met partijen uit de humane gezondheidszorg, bereikt dat de landelijke richtlijnen die ziekenhuizen hanteren voor polikliniekbezoek van patiënten die mogelijk besmet zijn met de vee-gerelateerde MRSA-bacterie zijn versoepeld. Zo hoeven dergelijke mensen niet meer per se aan het eind van het spreekuur te worden ingepland. Ook hoeven artsen en medewerkers geen extra beschermende kleding meer te dragen tijdens het bezoek en het onderzoek in de kliniek.

Het netwerk heeft ook samen met de partijen in de humane gezondheidszorg de folder 'MRSA en het ziekenhuis' ontwikkeld voor varkenshouders die worden doorverwezen naar het ziekenhuis.

Eén reactie

  • w v gemert

    Dat doen de ziekenhuizen volgens mij allang voor hun personeel dat van dierhouderijen komen of direct contact daarmee hadden.

Of registreer je om te kunnen reageren.