Varkenshouderij

Nieuws 30 reacties

Lodders blijft zich afzetten tegen vierdageneis

Den Haag - VVD-Kamerlid Helma Lodders verklaart iedere gelegenheid te zullen aangrijpen om staatssecretaris Dijksma te bewegen af te zien van verplichte groepshuisvesting van zeugen vanaf de vroege dracht.

De VVD-politica zegt dat de vierdageneis niet bijdraagt aan verbetering van het dierenwelzijn.

Nederland handhaaft sinds 1 januari dit jaar op de vierdageneis. Elders in de EU geldt verplichte groepshuisvesting van zeugen vanaf 28 dagen na inseminatie. De VDD-fractie wil volgens Lodders af van alle bovenwettelijke regelgeving, bovenop de Europese regelgeving. Lodders is nog niet bezig met smeden van een Kamermeerderheid over dit thema. Ze wacht eerst de antwoorden af van Dijksma op schriftelijk vragen die zij eind vorig jaar stelde. Volgende week in Boerderij weekblad een uitgebreide analyse van de stand van zaken rond de vierdageneis.

Laatste reacties

 • w v gemert

  De aanhoudster wint. Is er eindelijk iemand van de regeringspartij die luistert, ik ondersteun haar standpunt van harte. Je kan je het niet voorstellen; een staatssecretaris die regelgeving varkenshouders oplegt die een verslechtering van het dierwelzijn tot gevolg heeft en een hoger medicijn gebruik en voor de varkenshouder een proces verbaal op de koop toe, ze wordt blijkbaar niet gehinderd door kennis van zaken en Brussel heeft er natuurlijk ook geen verstand van, die schrijven 28 dagen voor bij groepshuisvesting. Nee Den Haag weet het beter!

 • t.janssen

  het enige probleem is dat alle varkenshouders inmiddels al geinvesteerd hebben. dus we lopen weer achter de feiten aan

 • steenbok1

  hoop dat het 28 dagen wordt, verwacht het niet, al onze organisaties, zowel LTO en NVV hebben vanaf het begin zitten slapen, wordt tijd voor EEN sterke organisatie

 • W Geverink

  Vier dagen na de inseminatie mixen is idd een slecht tijdstip. Wat ik heel vaak heb gedaan in de tijd dat ik zelf zeugen had was de zeugen uit de boxen en in een groepshok op dag vier na het spenen. Als je ze bij elkaar stopt als ze beginnen berig te worden vechten ze veel minder (en rijden ze meer). Ze werden dan in de groep geinsemineerd en daarna ook bij elkaar gelaten. Voor mij heeft die aanpak altijd prima gewerkt.

 • Heijdravleesvee

  Eindelijk iemand die aan haar principes vasthoudt!
  We kunnen niet voor de muziek BLIJVEN uitlopen maar moeten nu als NL agrarische sector eerst eens een tijdje wachten tot de overige Europese collega's zich weer bij de stoet hebben aangesloten op gebied van extra welzijnseisen en de bijbehorende kostprijsverhogingen.Onze concurrentiepositie is hierdoor enorm ondermijnt en de schappen liggen vol met producten die niet aan deze eisen voldoen.
  We zullen de waslijst die we hebben verzameld van regels en eisen waar Nederlandse boeren aan moeten voldoen en collega-boeren binnen de EU (nog) niet met spoed aan Helma Lodders overdragen.

 • w v gemert

  De eerste varkenshouders zijn aan het investeren in ombouw van hun bedrijf naar een situatie waar de zeugen tot dag 28 in de box kunnen blijven, om te kunnen overleven. Reken maar uit tussen de 40 en 60 % spontane verwerpers dat houw je geen half jaar vol, anders vraag het je bank maar even hoe lang ze je geld willen lenen met deze resultaten. Het ergste is nog dat het nauwelijks of niet beïnvloedbaar is door de ondernemer.

 • W Geverink

  Om eerlijk te zijn Willie kan ik je niet zeggen wat beter is. Vier dagen na het spenen de zeugen in een groep of na de drachtigheids controle op 28 dagen. Er zat geen merkbaar verschil in. Als je de zeugen op 28 dagen in de groep doet benut je de stalruimte beter omdat je dan bijna geen terugkomers meer uit de hokken haalt.

 • BW

  De 4 dagen eis is op mijn bedrijf een drama aan het worden. Ik weet zeker dat deze eis het welzijn niet ten goede komt.

 • Knorretjes

  Hier op het bedrijf dus zover nog geen problemen, belangrijk hierbij is de voeding op orde te hebben. En daarnaast zorgen dat er zo min mogelijk strijd en onrust is rondom het voeren. Ook is een verzadigend gevoel bij de zeugen belangrijk om rust onder de dieren te hebben.

 • Mtstermors1

  Het ligt er aan hoe je het systeem gebruikt. De zeugen moeten direct na de laatste inseminatie in de groep. Dan hebben wij geen problemen

 • rog40

  in het voorjaar zijn de problemen ook nog te overzien maar eind zomer en najaar word het steeds groter probleem

 • Mtstermors1

  En je moet er voor zorgen dat je geen stabiele groepen hebt. het beste is om alles door elkaar te laten lopen. dan word de hormoon huishouding beter bij de zeugen.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Het is niet te begrijpen dat zelfs het I.K.B. de 4 dagen regeling als eis hebben opgenomen.Daar waar ze een signaal functie hadden kunnen afgeven gaan ze gewoon mee met de ondeskundigheid van de staatssecretaris en veroorzaken veel dierenleed en menselijk leed.Wij hebben een keer bliksem inslag gehad,waarbij alle zeugen stroom hebben gekregen.Alle drachtige zeugen tussen dag 17 en 26 (24 stuks) hebben toen geaborteerd.Alle worpen er voor en erna bleven er in.Tijdens de embryonale aanhechting is absolute rust noodzakelijk.Het I.K.B.moet een meerwaarde voor de bedrijven zijn,maar is nu de grootste bedreiging.

 • W Geverink

  @BW. Als de vier dagen eis een drama dreigt te worden staat er in dit rijtje voor jouw nuttige informatie. Ik stopte de zeugen vaak bij elkaar op dag vier na het spenen omdat ze dan niet hard vechten en kreupel raken. Het absoluut laatste moment om de zeugen in de groep te doen is zoals Mtstermors al schreef meteen (een uurtje) na de laatste inseminatie. Om de zeugen in ieder geval nog vier dagen rust te gunnen in de voerligbox is goed bedoeld maar juist het slechtste wat je kunt doen.

 • w v gemert

  Het zal op jouw bedrijf maar fout gaan en deskundigen hebben geen andere oplossing dan de zeugen 28 dagen in de box houden (zoals Europa voorschrijft) Het niet de bedoeling om het te verbieden die vier dagen regeling maar de verplichting moet eraf omdat op vele bedrijven het dierwelzijn door deze regeling terug loopt en medicijn gebruik omhoog. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest.

 • Mtstermors1

  Hoezo gaat het medicijn gebruik dan eigenlijk omhoog. Ik zelf ken op mijn bedrijf geen najaars verwerpers.

 • W Geverink

  Hoeveel deskundigen ken jij met ervaring op dit gebied willie. Een boer bij mij in de buurt stopt de zeugen al 35 jaar lang na meteen na de laatste dekking in de groep. Dat is de expert waarvan ik geleerd heb dat dit een goed werkende optie is. Ik heb het bij mijn eigen zeugen ook jarenlang met succes toegepast.

 • W Geverink

  Natuurlijk slaat het nergens op dat binnen Europa alle landen nog steeds hun eigen regels maken.

 • Jonas Brabant

  De politiek heeft het weer goed voor elkaar: verdeel en heers zoals je in bovenstaande reacties kunt lezen. Ipv solidair zijn aan elkaar zijn er altijd betweters die nooit problemen hebben, nooit problemen gehad hebben, en die ook nooit zullen krijgen.....(?) Europese eis is 28 dagen, punt.

 • W Geverink

  In ieder geval is het mooi om te weten Jonas dat je terwijl je geduldig wacht op een beslissing van de politiek de productie gewoon door kan gaan.

 • w v gemert

  W Geverink de deskundige die hebben aangegeven dat vier dagen wel kan zijn Sterksel en Wageningen, ze hebben nagelaten de risico's te inventariseren (internationaal/nationaal) terwijl er wel publicaties/onderzoeken hebben plaats gevonden die deze mogelijke problemen naar boven haalde.

 • massy

  Stap voor stap de varkens houderij om zeep helpen dat kunnen ze in den haag buiten gewoon goed .luisteren wiilen ze gewoon niet tot dat????

 • Wim Toornstra

  Klopt mts de laat. Behalve als onze grote staatssecretaris in Berlijn op de beurs is. Dan is alles gloria hosanna
  voor de rest allen anti beleid. .

 • W Geverink

  Als je een pak aan hebt met een stropdas ben je in Nederland al snel 'deskundig' Ik daartegen heb enkel jarenlange hands on ervaring met het systeem.

 • W Geverink

  mts de laat. Dit heb ik uit betrouwbare bron. Een van jullie politici vertelde op een familiefeestje in Brabant het volgende. Wij vertellen de boeren niet om te stoppen. We maken het de boeren gewoon moeilijk om door te gaan. Dus heb je helemaal gelijk.

 • evanderpasch1

  GEVERINK WAAROM BEN JE GESTOPT MET ZEUGEN?

 • W Geverink

  @evanderpasch1. Het was een samenloop van omstandigheden. De prijzen waren laag, de bank deed moeilijk. Het was een heel erg arbeidsintensief gehuurd bedrijf en de verhuurder wilde bij het vernieuwen van het huurcontract meer geld. Toen hebben we onze opties bekeken en doorgerekend en hebben we dat bedrijf leeggedraaid en teruggegeven.

 • politiek

  Ik ben een groot voorstander van de 28 dagen , dus de vruchten moet je in rust kans geven zich in te nestelen in de baarmoederwand zodat er minder verwerper,s zijn. Ook als er een paar vruchten zich los laten van baarmoederwand zal de natuur zijn gang gaan en alle vruchten verwerpen .
  Ook dat is (on)welzijn dieren. !

 • W Geverink

  Ik was een keer s'avonds onderweg met een vracht varkens naar de slachterij. Ongeveer halverwege begon het te sneewen en al snel werd het zicht heel slecht. Omdat ik hoog genoeg zit kan ik nog net zien waar de weg is en waar de berm. De mensen in de personenauto's voor me zitten laag en zien alleen maar wit. Ze gaan van links naar rechts en hebben duidelijk geen idee waar de weg is. Ik zie het even aan en besluit er langs te gaan als de kans zich voor doet. Nu is het een makkie voor ze want ze hebben een set lampen die ze kunnen volgen . Ik kijk in de spiegel en zie tot mijn verbazing twee paar koplampen van links naar rechts slingeren...

 • koestal

  wie controleert dat allemaal ?

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.