Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Kostprijs big en vlees gedaald

Wageningen - De berekende kostprijs per big is sinds juli vorig jaar afgenomen van € 58,66 naar € 54,80 in januari 2014. De kostprijs van vlees is gedaald van € 1,99 per kilo in juli naar € 1,80 in januari 2014. Dat meldt Wageningen Universiteit.

De kostprijzen zijn berekend in het landelijk biggenprijzenschema op basis van de meest recente voerprijzen en de technische en economische resultaten van het jaar 2012. De gedaalde kostprijzen zijn vooral het gevolg van de lagere voerprijzen. Vergeleken met begin 2013 zijn de voerprijzen met zo'n 15 tot 20 procent gedaald.

Het nieuwe biggenprijzenschema is te vinden op internet via de site van het productschap Vee en Vlees. Het biggenprijzenschema biedt de mogelijkheid een richtprijs te berekenen voor de biggen op basis van een gegeven opbrengstprijs voor het vlees, waarbij winst en verlies evenredig wordt verdeeld tussen zeugenhouder en vleesvarkenshouder.

Laatste reacties

 • theo rovers

  hou hier mee op ,van coca-cola weet ik de kostprijs ook

 • w v gemert

  Ga de slachtkosten per slachterij uitzoeken of de productie kosten van een kg. mengvoer en publiceren ,dan doe je iets voor de primaire sector.

 • gertke

  Zie ik toch een gaatje van +/- 30 cent?

 • niet

  juist doe eens wat waar wij als varkenshouder beter van worden!!! Vind je het gek dat ik geen dat er steeds minder mensen de boerderij willen hebben!!!!! Doe eens iets nuttigs.

 • silviabakel

  Ja, lees het goed, de BEREKENDE kostprijs, dus vanachter het bureau, hoe het in de praktijk loopt is iets anders.
  En idd van andere produkten weet ik de kostprijs ook niet tot op de cent, laten wij dat ook eens zo houden, in plaats van al die periferie die maar vanalles van de varkenshouder bekend maakt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.