Varkenshouderij

Nieuws

Gemiddelde varkensprijs vrijwel gelijk aan 2012

Hardenberg - De gemiddelde varkensprijs uit de DGBenchmark, het varkensprijzen vergelijkingssysteem van De Groene belangenbehartiger (DGB) in Hardenberg is voor 2013 uitgekomen op €1,709. Het niveau is vrijwel gelijk aan dat van 2012, toen de DGBenchmark uitkwam op €1,707.

DGB spreekt van een uiteindelijk nogal tegenvallend jaar. De varkensprijs bewoog zich een groot deel van het jaar flink boven het niveau van dat van 2012, maar vooral in de laatste vier maanden (vanaf week 36) dook het prijspeil onder dat van 2012.

Vanaf week 35 daalde de varkensprijs met 38 cent per kilo geslacht gewicht. DGB noemt dat een ongekende prijsdaling die gezien de marktontwikkeling veel te extreem was.

DGB signaleert verder dat varkenshouders steeds meer overschakelen op goed classificerende varkens. Daardoor is de zogenoemde kilogram-managementprijs gestegen tot boven het niveau van de DGBenchmarkprijs. De kilogram-managementprijs is het geld dat de varkenshouder netto op de bank krijgt per kilo geslacht gewicht voor een varken van 90 kilo geslacht gewicht. De DGBenchmarkprijs is de prijs voor een varken van 90 kilo geslacht gewicht met een vleespercentage van 58 procent, inclusief toeslagen en kosten. Volgens Leo Verheijen van DGB neemt de kwaliteit van de varkens toe door onder meer de toename van de berenmesterij en veranderingen in de eindberenkeuze.

DGB komt binnenkort met het officiële rapport met de jaargegevens uit de bedrijfsvergelijking, ofwel benchmark.

Of registreer je om te kunnen reageren.