Varkenshouderij

Nieuws 6183 x bekeken 14 reacties

EU verbolgen over Russisch importverbod

Brussel - Europees commissaris Tonio Borg (Sanco) is verbolgen over de invoerbeperkingen die Rusland heeft opgelegd aan de Europese Unie in verband met de Afrikaanse varkenspest in Litouwen.

In besprekingen met de Russische autoriteiten heeft de Europese Commissie donderdag de Russen proberen te overtuigen van de maatregelen om de ziekte te beheersen en bestrijden. "Maar die contacten zijn tot nu toe niet succesvol", aldus een woordvoerder van Borg. Volgens de Europese Commissie zou Rusland de beperkingen alleen mogen opleggen voor een beperkt gebied in Litouwen, waar de ziekte is vastgesteld. De EU heeft Rusland een formeel verzoek gedaan om in elk geval voorlopig alleen de export van Litouwen niet voor export te certificeren. Rusland gaat echter niet akkoord met regionalisatie.

De invoerbeperkingen zijn buiten proportie, ook gezien de maatregelen die binnen de Europese Unie zijn genomen, vindt Borg. De Europese Commissie benadrukt dat  sinds maandag een team van Europese experts in Litouwen is, aangevuld met deskundigen van de OIE, die internationale diergezondheidsorganisatie. Er is de afgelopen dagen voortdurend contact geweest met de Russische autoriteiten.

De export van varkensvleesproducten naar Rusland  is ongeveer een kwart (24,4 procent)  van de totale Europese varkensvleesexport. In de maanden januari tot november vorig jaar ging er 701.266 ton vlees vanuit de Europese Unie naar Rusland. Daarmee was Rusland de belangrijkste afnemer boven China (21,5 procent ), Hongkong (12,7 procent ) en Japan (7,4 procent ), zo blijkt uit handelscijfers van de Europese Unie. De varkensvleesexport naar Rusland is ongeveer 7 procent van de totale agrarische export vanuit de EU naar dat land. In 2012 bedroeg de exportwaarde ongeveer 780 miljoen euro.

Laatste reacties

 • verweijveehandel1

  Sorry, maar hebben we met z'n allen nog steeds niet door waar het om gaat?
  Dit is toch een reactie op Sochi!! Lekker allemaal thuis blijven en maar afgeven op die Russen. Dit is de rekening. Komt terecht bij de boer. Het thuisblijven van Merkel, Hollande en ook de belachelijke Nederlandse ( piepkleine landje) inmenging op mensenrechten en weet ik meer komen nu op de boer z'n bord. We leren het toch nooit. In handel blijft het toch: Wiens brood men eer, wiens woord men spreekt!

 • verweijveehandel1

  sorry, wiens brood men EET,....

 • vigerti

  sorry, al die bemoeizucht in oekraiene, de winterspelen, de mensenrechten en ga zo maar door , wij varkenshouders krijgen nu de rekening gepresenteerd van de bemoeizucht van onze vetbetaalde bobo' s uit Brussel
  Proficiat heren

 • info36

  Inderdaad, ze moeten goed elke keer met opgeheven vingertje richting Rusland wijzen. Rusland heeft nog altijd en terecht het laatste woord.
  Vooral de socialisten gaan nogal tekeer tegen Rusland. Heel raar, want in de jaren 70 toen de communisten het voor het zeggen hadden hoorde je ze niet! Terwijl die communisten het helemaal niet nauw namen met de mensenrechten. Meten met 2 maten? Domme lui.

 • alco1

  Het is zo wie zo dom om de Spelen in Rusland te mijden. Het werpt nieuwe blokkades op, waardoor juist alles wat we zo graag anders willen zien, weer in het duistere kan doorgaan.

 • hylkema.l

  Je dient met veeziekten uiterst voorzichtig te zijn. Dus alle begrip voor vervoerverbod.

 • Mels

  Toch zit het anders. De Russen pesten de EU nu lekker met de uitbreiding met landen als Litouwen waar we lekker veel mee opschieten. Eerst geld heen brengen en nu de vruchten ervan plukken. Nu kost het meer dan het ooit op gaat leveren. Dit is beslist geen reactie op de zgn bemoeienis. Dat zal ze werkelijk een worst wezen want dat veranderen ze toch niet. Waar laten we die varkens nu. Lekker voor de toch al prima prijs en volgende week kopen ze ze weer voor een scheet en drie knikkers.

 • agratax2

  Zo bescherm je je eigen productie en bouw je je eigen voedselvoorziening op ondanks een Vrije wereld Handel waarvan je de contracten hebt getekent en ze alleen maa rgebruikt als het je uitkomt. Zouden wij zo af en toe ook moeten doen in Nederland.

 • Gerrit H.

  Het lijkt er op dat Nederlandse boeren langzaamaan gaan meemaken waar boeren en Afrika en omstreken al decennia lang onder gebukt gaan. Handelsregels die gebaseerd zijn op één of ander fraaie theorie (vrijhandel of zo) maar die in de praktijk in je nadeel uitwerken als de sterkere partij gewoon doet waar 'ie zin in heeft. Historisch gezien zijn de Nederlandse boeren dan niet de groep die het meest te klagen hebben (waarmee niet gezegd wil worden dat ze in dit geval niet gewoon belazerd worden)

 • appie19979

  Ik denk dat Rusland gelijk heeft. In Europa gaan we er te makkelijk mee om! Binnenkort is het ook bij ons, want de nuka import blijft gewoon doorgaan. De nuka's mogen alleen niet uit die regio komen. Dit ga je afspreken in een land waar je een rijbewijs koopt voor € 80,-. Wij zouden uit dat land en alles wat er door komt ook moeten tegen houden (of is iedereen de varkenspest van de jaren 90 al weer vergeten)!!!!

 • Elevage

  dus om nu de export veilig te stellen, doen we net of er geen varkenspest is, en dat kleine beetje dat er is wordt ingedamd door allerlei bobo's van de EU

  Met dit soort besmettelijke ziektes moet je geen halve maatregelen nemen! En dat het nu net samenvalt met Sotchi....... we doen net of wij het beloofde land zijn waar alles kan, maar ondertussen is homo nog steeds een van de meest gebruikte scheldwoorden. Eerst naar jezelf kijken dus!!

 • wienbemelmans

  Het is in nederland nooit anders geweest,de overheid weet alles beter,
  maar alles wat ze doen gaat fout en maar met hun vingerte zwaaien.
  ze moeten maar goed op rusland afgeven ,als het goed koud wordt
  draaien ze de gaskraan dicht. en weer snappen ze niks,ik weet niet
  waar ik nog op zal moeten stemmen.ze doen wat ze willen en de
  werkende mensen belalen het gelach.

  Wien Bemelmans.

 • Gerrit H.

  'Het is in Nederland nooit anders geweest, de overheid weet alles beter'.

  Beste Wien,
  Moeilijk hé, samen leven? Zolang de EU de boeren op grote schaal subsidieert is alles OK. Dan voelen de boeren zich de grote ondernemers. Maar als de overheid een keer iets doet wat de andere 98% van de bevolking wil, dan is dat een schande. En dan vertegenwoordig jij opeens de 'werkende mensen'. Nou, als er onder de 15 partijen geen één meer is te vinden die jou aanstaat, dan moet je maar eens achter je oren krabben. Hoe is dat zo gekomen? Als je er niet uit komt, stem dan maar een keer niet. Of start een eigen partij. Zo werkt dat in een democratie. Dat heeft niks te maken met 'ze doen maar wat ze willen'.

 • ed_erpel

  Zet er maar weer een hek tussen...

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.