Varkenshouderij

Nieuws

Danish Crown schrapt banen

Randers - Vleesconcern Danish Crown schrapt in de varkensvleesdivisie DC Porc via sluiting van twee productievestigingen en aanpassing van de capaciteit in de slachterijen 820 van de 5.200 arbeidsplaatsen.

Dat komt neer op een besnoeiïng van de werkgelegenheid met krap 16 procent. De maatregelen worden aangekondigd in een donderdag op tafel gelegd kostenbesparingsplan. In het kader daarvan wordt voor nog twee andere vestigingen (een varkensslachterij en een zeugenslachterij) het overleg gezocht met leveranciers, personeel en plaatselijke overheid om de doelmatigheid te verbeteren. De kosten in deze slachthuizen zijn volgens de concernleiding te hoog en als het niet lukt om deze te reduceren zullen ze ook moeten worden gesloten. Bij de eerste twee productievestigingen gaat het om een ham- en baconfabriek en een fabriek voor kant-en-klaargerechten van dochtermaatschappij Tulip. Beide bedrijven staan in het plaatsje Faaborg. De termijn waarbinnen de sluiting moet zijn gerealiseerd is wel relatief ruim, namelijk op zijn laatst begin 2016. De twee slachterijen waar kosten moeten worden bespaard zijn gevestigd in Rønne op Oostzee-eiland Bornholm en Sæby.

De maatregelen zijn noodzakelijk wegens het teruggelopen vleesvarkensaanbod. In het jongste volledige boekjaar 2012/13 bracht Danish Crown op de thuismarkt 14,8 miljoen varkens aan de haak. Dat is 20 procent minder dan vijf jaar geleden, zo blijkt uit de toelichting bij de plannen.

Of registreer je om te kunnen reageren.