Varkenshouderij

Nieuws

Amerikaanse varkensstapel gekrompen

Washington - De Amerikaanse varkensstapel is gekrompen in het vierde kwartaal van 2013. Het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA, telde op 1 december een totale varkensstapel van 65,9 miljoen stuks.

Dat is 1 procent minder dan een jaar geleden en 2 procent minder dan de telling van 1 september. Analisten hadden dit niet verwacht. Zij gingen uit van een van een zeer kleine daling met 0,01 procent.

Vooral de ontwikkeling in het aantal fok- en vermeerderingsdieren was tegen de verwachting in. De USDA telde 5,76 miljoen zeugen, 1 procent minder dan een jaar eerder en ook ten opzichte van het vorige kwartaal. Analisten hadden hier juist een groei verwacht van rond de 1 procent. Dit vanwege de gunstige ontwikkelingen in de voerkosten en de vleesprijzen. Die zorgen er meestal voor dat de productie toeneemt.

Het aantal grootgebrachte biggen per toom groeide nog licht met 0,1 procent. Ook dat is minder dan de trend. Het aantal biggen per toom groeide de laatste jaren steeds met 2 procentpunten per jaar.

Als verklaring wijzen analisten op de sinds begin vorig jaar in Amerika rondwarende virusdiarree PEDv. De impact van deze ziekte op de varkensstapel is daarmee groter dan tot nu toe ingeschat. Vanaf september waren er in de VS 612 uitbraken van PEDv in 17 staten. De meeste gevallen waren in de staten Iowa en Oklahoma.

Voor de komende maanden verwachten analisten dat de varkensprijzen in de VS verder zullen stijgen als gevolg van het kleinere aanbod.

Of registreer je om te kunnen reageren.