Varkenshouderij

Nieuws

Afrikaanse varkenspest in Oekraïne

Kiev - Oekraïne heeft de internationale veterinaire organisatie OIE in Parijs een nieuw geval van Afrikaanse varkenspest gemeld.

Het virus werd aangetoond in een dood wild zwijn dat werd gevonden in een rivier in de regio Luhansk. De grens met de aangrenzende Russische regio Rostov loopt in het midden van de rivier. Het dode zwijn werd gevonden op vier meter van de grens op Oekraïens grondgebied. De situatie wordt scherp in de gaten gehouden door de veterinaire diensten van de bewuste regio en ook door de centrale overheid.

Oekraïne kreeg in 2012 voor het eerst te maken met Afrikaanse varkenspest. Het virus dook op in het zuidoosten van Oekraïne en is daar toen waarschijnlijk via illegale voedseltransporten uit Rusland terecht gekomen. In januari vorig jaar verklaarde het land zich weer officieel vrij van de ziekte. Rusland kampt al sinds 2006 met de ziekte die vanuit Georgië het land binnenkwam. tot nu toe slaagt Rusland er niet in de ziekte onder controle te krijgen. Het afgelopen jaar is de ziekte ook voor het eerst opgedoken in Wit-Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.