Varkenshouderij

Nieuws

Afrikaanse varkenspest in Litouwen

Vilnius – De Internationale organisatie OIE heeft bevestigd dat op twee plekken in Litouwen twee wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest zijn gevonden.

Eén dier is gevonden in de provincie Alytus, in het zuiden van Litouwen, dichtbij de Wit-Russische en Poolse grens. Het andere dier is aangetroffen op 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Vilnius. Met deze uitbraak is de Afrikaanse varkenspest nu ook op Europees grondgebied overgeslagen. De ziekte komt binnen de EU verder alleen voor op Sardinië.

Om verdere verspreiding te voorkomen heeft de Litouwse overheid extra maatregelen genomen. Zo staan alle varkensbedrijven in het land onder verscherpt toezicht. Vanwege het ontbreken van grenzen tussen Litouwen en andere EU-landen vindt er momenteel overleg plaats tussen de veterinaire diensten van verschillende landen over een mogelijk in- en exportverbod van dieren en dierlijke producten. In Nederland wordt op het ministerie van Economische Zaken samen met de NVWA een risico-inventarisatie gemaakt. Vanaf maandagavond 19.00 uur is een dubbele reiniging en ontsmetting verplicht voor vrachtwagens die evenhoevigen transporteren uit Litouwen. Dat maakt het ministerie van Economische Zaken bekend.

Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland hebben de grens met Litouwen inmiddels gesloten. Frans van Dongen, lobbyist voor de vleessector in Brussel, hoopt dat er geen handelsbeperkingen worden opgelegd aan Nederland en andere Europese landen. Hij hoopt dat afnemers buiten de EU instemmen met het regionalisatie principe waarbij Litouwen wordt geïsoleerd. Hij is hier inmiddels over in gesprek met de Russen.

De NBHV wil haar leden vooralsnog niet verbieden om kalveren op te halen in Litouwen. Volgens bestuurder Arjan van Mourik komen er momenteel bijna geen kalveren uit Litouwen. De besmette regio dichtbij Rusland vormt volgens hem geen direct gevaar. "Voor zover daar al sprake van is, moet import van kalveren onder strikte voorwaarden mogelijk blijven." De laatste maanden zijn er volgens van Maurik enkele honderden kalveren uit Litouwen naar Nederland gehaald, maar niet uit de besmette regio. "Hoewel ik persoonlijk in eerste instantie dacht dat het verstandig was de grens helemaal te sluiten, blijkt na overleg dat de risico's klein zijn." Een ander argument dat van Maurik noemt is het mogelijk verliezen van handel. "Het dichtdoen van de grens betekent ook dat er geen fokvee naar Litouwen kan."

Het Afrikaanse varkenspestvirus komt vooral veel voor in Rusland. Sinds 2007 duikt het virus daar met regelmaat op. Rond de grote steden, maar ook in de grensgebieden met de Baltische staten en Finland. Ook in de Oekraïne en Wit Rusland is het virus aangetoond. In tegenstelling tot de klassieke variant, is voor deze pest geen vaccin beschikbaar. Er kunnen alleen preventieve maatregelen worden genomen om verspreiding te voorkomen. Dat gebeurt volop in Rusland. De laatste jaren zijn er in het land tienduizenden varkens geruimd.

Of registreer je om te kunnen reageren.