Varkenshouderij

Nieuws

Weerstand tegen overname Smithfield neemt af

Smithfield – De overname van Smithfield Foods door Shuanghui International lijkt een forse stap dichterbij nu het activistische hegdefonds Starboard Value haar weerstand tegen de deal staakt.

Het fonds heeft 'slechts' 5,7 procent van de aandelen, maar trad op de voorgrond door een alternatief plan te lanceren voor de splitsing van het vleesconcern. Starboard Value verzamelde ook andere aandeelhouders om zich heen.
De topman van Starboard Value, Jeffrey Smith, zei in juni nog dat hij een deal kon opzetten waarbij aandeelhouders 44 tot 55 dollar per aandeel krijgen. Dat is 29 tot 62 procent meer dan de prijs die Shuanghui bereid is te betalen. Het plan was het bedrijf op te delen in onder meer een veehouderij en een slachtbedrijf, en daarna de losse delen te verkopen. Smith houdt in een brief vol dat hij een betere deal had kunnen beklinken, maar stelt dat de tijd ontbreekt.
“Daarom, op dit moment, tenzij een ander voorstel naar boven komt, stemmen we voor de voorgestelde fusie.” De uitspraak is een overwinning voor Smithfield-topman Larry Pope, die de geïntegreerde structuur eerder met succes verdedigde tegenover een andere activistische aandeelhouder, Continental Grain. Aandeelhouders stemmen deze week over de overname van Smithfield Foods door Shuanghui. Als de deal doorgaat, komt de grootste varkensvleesproducent wereldwijd in Chinese handen. Het zou tevens de grootste overname van een Amerikaans bedrijf door een Chinees bedrijf ooit zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.