Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

Ook Vion-varkensprijs zakt 8 cent

Eindhoven - Varkensvleesbedrijf Vion verlaagt zijn varkensprijs voor deze week met 8 cent naar €1,85 per kilo inclusief btw.

De forse prijsdaling is een gevolg van een groter aanbod van vleesvarkens en lagere opbrengsten van varkensvlees. Duitse slachterijen verlaagden vrijdag hun varkensprijzen al. Ook met 8 cent per kilo franco slachterij, maar exclusief btw.

Met de prijsverlaging komt er een einde aan de prijsrally in de afgelopen drie maanden. In die periode steeg de Vion-varkensprijs in totaal met 32 cent naar €1,93 per kilo. Die forse stijging is een gevolg van een Russisch importverbod voor Braziliaans varkensvlees vanwege de vondst van de verboden listeria-bacterie en Amerikaanse varkensvlees door het gebruik van de verboden groeibevorderaar ractopamine. Bovendien was het varkensaanbod in heel Europa klein als gevolg van de begin dit jaar ingegane eisen ten aanzien van het welzijn van zeugen met verplichte groepshuisvesting.

Een verlaging van de varkensprijs met 8 cent per kilo komt weinig voor. De laatste keer dat dit gebeurde was in de tweede week van 2012. Toen verlaagde Vion zijn varkensprijs met 9 cent naar €1,46 per kilo. Of er volgende week nog een verdere verlaging van de varkensprijs komt, is nog niet te voorspellen. Directeur Jaap de Wit van slachterij Westfort in Gorinchem ziet de prijsverlaging met 8 cent als een correctie op de verhogingen van de afgelopen 2 weken. "Die prijsverhogingen zijn er op het varkensvlees niet bijgekomen', zegt hij.

Varkenshouder Willie van Gemert in het Brabantse Helvoirt is verbaasd over de forse verlaging van de varkensprijs. Het aanbod van vleesvarkens is volgens hem niet groot en er zijn geen grote voorraden varkensvlees. "Alleen de tv-uitzending Zembla van de Vara zou de flinke prijsdaling kunnen veroorzaken. Het mogelijke effect daarvan is snel voorbij. Het zou mij dus niet verrassen als de varkensprijs over 2 weken weer omhoog gaat", denkt Van Gemert.

Vion zegt geen negatieve gevolgen te ondervinden van de Zembla-uitzending met beschuldigingen over fraude met Good Farming Star-varkensvlees. "We frauderen niet en de uitzending toont ook geen enkel bewijs van fraude", zegt Marc van der Lee, communicatie-directeur van Vion. Ook supermarkten Albert Heijn en Jumbo ondervinden volgens hun woordvoerders geen negatieve gevolgen van de Zembla-uitzending op de verkoop van het varkensvlees van Vion met 1 Beter Leven-ster van de Dierenbescherming.

Laatste reacties

 • BoB de Bakker

  Aanbod is niet eens zoveel groter maar volgens mij zit er een kink in de kabel bij de afzet, mensen hebben na de vakantie het geld op. Afgelopen zaterdagavond heb ik bij de plaatselijke AH enkele kilo's afgeprijsde karbonades kunnen kopen

 • fransderondhoeven

  bob de bakker ga naar een andere winkel daar zijn ze altijd goedkoper en de producent krijgt daar meer

 • BoB de Bakker

  @fransderond, waar dan? AH gooit elke zaterdagmiddag om 17.00 uur het vlees in de uitverkoop. Ook niet erg handig want ik loop erop.

 • BoB de Bakker

  Het valt mij op dat AH elke zaterdag meer in de aanbieding met 35% korting moet doen. Hoe kan dat? Ze hebben zelfde prijsstelling als de Jumbo en de Aldi (= niet goedkoop mocht je dat denken). Ik denk dat consumptie krimpt door de crisis.

 • massy

  Zehebben alleen de duurdere delen van vlees in de schappen als ik hier in buurt kijk het zijn alleen maar de ham soorten en daar zit hun probleem maar volgens mij willen ze geen vlees verkopen.want snijwaren liggen er ookmaar heel beperkt.

 • fransderondhoeven

  mts de laat dat kan want alles dat overblijft moet weggegooid worden dus verlies

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.