Varkenshouderij

Nieuws 13 reacties

Vion: Beter Leven op termijn mogelijk in aparte slachterij

Eindhoven - Vion sluit niet uit dat de slachting en verwerking van Beter Leven-varkens op termijn wordt geconcentreerd in een speciaal daarvoor ingerichte slachterij. Dat heeft Vion-directeur kwaliteit Bert Urlings gezegd in een gesprek met de Persdienst, de landelijke redactie van de acht regionale dagbladen van Wegener en Media Groep Limburg. "Daarvoor moet het aantal dieren echter wel groeien", aldus Urlings. Op het ogenblik verwerkt Vion ongeveer 3.500 varkens met één ster per dag.

Communicatiedirecteur Marc van der Lee wijst erop dat er mogelijk zo'n situatie kan ontstaan als de productie van varkens die voldoen aan de nieuwe CBL-specificaties die ook aan Beter Leven één ster voldoen, goed op gang komt. Volgens Van der Lee hebben zich nog geen supermarktpartijen bij Vion gemeld, die vlees vragen dat aan de nieuwe specificaties voldoet. Volgens de voornemens van het CBL zou vlees dat aan de specificaties voldoet vanaf juli volgend jaar in de winkels moeten liggen.

Toen Vion enkele jaren geleden van start ging met Beter Leven één ster werd de slachterij in Druten daarvoor speciaal ingericht. Aan die situatie kwam een eind toen deze slachterij vorig jaar werd gesloten. Vion verhuisde de productie van Beter Leven één ster toen naar de slachterij in Boxtel waar nu naast de Beter Leven varkens ook zo'n 10.000 gangbare varkens per dag worden geslacht.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  waarom kun je het niet zoals met de stroom, grijze en groene, loopt ook doorelkaar, maakt ook geen verschil

 • varkensboerk

  CBL eisen?? Vraag eerst eens of we dat willen produceren en tegen welke PRIJS. Probeert vion door de heersende ellende dit nu eventjes door de strot van de varkensboer te duwen? Dacht het niet. Je moet problemen van Vion niet op de varkenshouders gaan afschuiven... Eerst zelf de zaakjes voor elkaar hebben.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Beter leven varken:Met andere woorden de rest van de varkensboeren verzorgen hun dieren niet goed.Wat een gigantisch domme insteek m.b. t.commercie en dierenwelzijn.

 • BW

  Ik weet zeker dat NVV geen handtekening onder de CBL voorwaarde heeft gezet. En LTO (Maarten Rooijakkers) zegt ook geen handtekening gezet te hebben. Dus dit betekend dat er geen afspraak is gemaakt met de sector!! Waar heeft VION het dan over?

 • sake.moesker

  Het enige dat in dit artikel staat, is dat Vion nog niets merkt van een vraag van supermarkten naar vlees dat is geproduceerd volgens de nieuwe inkoopspecificaties van het CBL. Vion doet dus ook nog niets richting de varkenshouders, want er is geen concrete marktvraag.

 • anton1937

  Goed initiatief van VION om beter leven in een aparte slagerij te slachten. De prijs voor de boeren moet wel stijgen wil Het beter leven een succes worden. Sommige boeren zitten nog steeds op de verkeerde golflengte als zij denken dat de huidige varkenshouderij overlevende kansen heeft.

 • agropak

  Kijk eens bij het programma keuringsdienst van waarde daar zit een leuk stukje in over een varkensslachtlijn in china

 • johan58

  Hoe kun je dat rijmen, een speciale slachterij waar 'Beter Leven' varkens geslacht en verwerkt worden? 'Beter Dood' zou meer van toepassing zijn.
  Een finaal verkeerde term voor varkens met 'één ster'.
  Puur gebrek aan creativiteit vind ik dat!

 • trijnie

  Het is maar beter de boel gescheiden te houden, dan krijgt de consument tenslotte waar hij, zij voor kiest.
  Ik wacht het voorlopig af tot er meer zekerheid is over de waarheid over 1 ster vlees.
  En voor de mensen die er moeite mee hebben dat dit ster vlees als beter leven wordt betiteld, het vlg.: ik heb mij in de gangbare varkenshouderij laten vertellen dat zeugen dan niet tussen stangen, gedurende weken hoeven te liggen, dat beren niet gecastreerd hoeven te worden, dat ze meer 'amusement' hebben en dat er minder op de m2 worden gehouden. Dus als dat niet beter leven is......
  Maar ik ga niet over één nacht ijs en morgen dan is er een megastal aan de beurt.
  Hopen dat er ook tijdens de varkenshappening tijd is om wat woorden te wisselen.

 • w v gemert

  Op termijn mogelijk, als ik dit termen lees dan denk zo lus ik nog wel een paar, heb in het verleden zo vaak gehoord. Men is bezig de schade van allerlei ongefundeerde beschuldigingen van de afgelopen weken te minimaliseren, dan helpen dit kretologie m.i. niet. Weer legen met feiten is de beste remedie en aanklagen die hap. Dat moet de uitstraling zijn als je overtuigd bent van je gelijk.

 • Jan Arthur

  Ze hebben toch slachterijen genoeg die ze kunnen open houden ipv dicht te gooien, speciaal voor dit label! Of gaan ze terug een nieuw slachthuis bouwen?

 • koestal

  daar krijgen de varkens een aangename dood,leuker kan het niet

 • theorikyreintjes1

  Wat zakt men ver af van de realiteit!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.