Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Varkensproductie EU trekt aan vanaf 2014

Brussel - Na twee jaren van een krimpende varkensproductie in de 27 EU-lidstaten lijkt het er op dat vanaf 2014 de productie weer aantrekt. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Nog niet alle landen hebben een productieverwachting achtergelaten in Brussel voor de eerste helft van 2014. Uit de cijfers van landen die wel cijfers leverden aan Brussel blijkt dat de productie in het eerste kwartaal van volgend jaar 1,5 procent hoger ligt dan in het eerste kwartaal van dit jaar en dat de productiestijging in het tweede kwartaal neerkomt op 1,3 procent. Onder landen die cijfers aanleverden zitten Duitsland, Italië en Spanje, belangrijke productielanden binnen de EU.

Voor het 2014 is profiteren varkenshouders in het derde en vierde kwartaal van dit jaar nog van een krimpend aanbod varkens, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De productie in het derde kwartaal dit jaar in de EU komt uit op 51,04 miljoen dieren, dat is 3,2 procent minder dan in het derde kwartaal vorig jaar. Ook in het vierde kwartaal blijft de productie nog 2 procent achter ten opzichte van vorig jaar. De lagere productie die zich in 2012 al aftekende en dit jaar doorzet, draagt bij aan de relatief hoge varkensprijs dit jaar.

In het EU-overzicht over 2014 zitten geen Nederlandse cijfers. Wat Nederland betreft gaat de Commissie uit van een productie van 5,9 miljoen varkens in het derde kwartaal (-1,3 procent ten opzichte van 2012) en 6,07 miljoen in het vierde kwartaal, een stijging van 0,4 procent.

Laatste reacties

  • Jonas Brabant

    tja, we hebben dit jaar al twee hele weken boven de kostprijs varkens kunnen leveren, dus dan is het logisch dat de schop weer in de grond gaat om nieuwe stallen te bouwen (NOT!!!)

  • Jan Arthur

    Het zal niet nodig zijn, Jonas, er staan hokken genoeg leeg die terug kunnen opgevuld worden!

  • varkenshouder1

    Als de rest van de EU nu hetzelfde beleid gaat voeren als NL vanaf nu dan stijgt de productie niet maar komen ook daar die stallen leeg door kostprijsverhogingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.