Varkenshouderij

Nieuws 10527 x bekeken 64 reacties

'Vion fraudeert met duurzaam vlees'

Rijswijk - Vleesleverancier Vion sjoemelt met duurzaam vlees, aldus tv-programma Zembla. De programmamakers stellen dat de grote vleesleverancier dagelijks gewoon vlees verpakt als zijnde duurder vlees met het keurmerk Beter Leven. Vion zelf ontkent.

Werknemers van Vion geven in de uitzending van donderdagavond anoniem aan dat het bedrijf fraudeert omdat het in zwaar weer verkeert en meer geld kan verdienen als er wordt gerommeld. ,,Een paar jaar geleden werd tegen klanten gezegd: we hebben niet alles wat je vraagt. Dan werd er gewoon nee verkocht. Tegenwoordig leveren we gewoon, ook als het er niet is'', aldus een werknemer.

Een woordvoerder van Vion laat weten dat het bedrijf zich "absoluut niet herkent in de beschuldigingen'' en dat het "onzin'' is dat van hogerhand werknemers wordt opgedragen om te sjoemelen met het vlees. "Wij zijn een integer bedrijf en onze eigen controles geven niets verkeerds aan. Alles klopt.''

Bovendien baalt het bedrijf dat Zembla de informatie die het programma zegt te hebben, niet deelt. "Wij willen graag weten wat er aan de hand is, zodat we, mocht er iets zijn, dat kunnen aanpakken. Maar Zembla weigert, ondanks dat we al geruime tijd contact hebben, de informatie te delen. We tasten volledig in het duister.''

In een reactie schrijft het bedrijf dat het "een strikt kwaliteitsbeleid heeft'' en "al meer dan tien jaar een zero-tolerance op bezoedeling van vlees hanteert''. Daarmee verwijst het bedrijf ook naar de commotie rond vlees dat volgens Zembla besmet zou zijn met bacteriën, omdat er bij de slacht mest op het vlees komt. Ook dat onderwerp komt in de uitzending van donderdag aan bod.

Vion is één van de grootste slachters in Europa en levert vlees aan onder meer Albert Heijn en Plus. Het bedrijf draaide in 2011 een omzet van 9,5 miljard euro.

Laatste reacties

 • agratax2

  Waar rook is, is ook vuur. De Grieken wisten het al, Handelaren en Dieven behoren tot hetzelfde Gilde en hadden in die tijd dan ook Dezelfde God toebedeeld gekregen van de Grieken.

 • fransderondhoeven

  tegen de boer zeggen dat hij niet aan het programma vlees mee kan doen en dan toch het vlees duurder proberen te maken door te rommelen ze zijn aan de hand net hapie hien

 • Klomp

  Eerst maar eens afwachten of er wel wat aan de hand is. Ik heb geen enkel vertrouwen in een programma als zembla, die er altijd alles voor over hebben de nederlandse landbouw altijd in een verkeerd daglicht te plaatsen.

 • Jan Brabant

  Sluit mij helemaal bij Klomp aan, Zembla is riooljournalistiek van de bovenste plank. Die linkse salonsocialisten willen scoren met halve waarheden en emotie,
  om de agrarische sector in Nederland te beschadigen

 • wikkerink

  Zowel producent als verwerker moet maar een ding doen.
  Laat zien aan de instanties hoe transparant je Tracking en Tracing is. Op basis van feiten kun we steekhoudende argumenten aandragen .
  Beter dan onderzoeksjournalisten op voorhand van iets te betichten.

 • w v gemert

  Journalisten die geen hoor/wederhoor toepassen behoren tot de riooljournalisten. Misschien aanklagen voor smaad ?

 • cornelis 22

  Precies Zembla wordt bevolkt door de linkerkant van de Pvda u weet wel die partij waar de VVD zo innig mee samenwerkt en de VVD is weer die partij waar het merendeel van de boeren tegenwoordig op stemt.

 • ploumen1

  Beter vlees kopen in de verkooppunt en dan nagaan wie en waar het dier is gefokt, afgemest. Die gegevens moeten toch binnen een paar uur op tafel zijn. waarom het hele registratie systeem met oormerken en meldingen.
  Dan is tezien wie er rommelt.

 • Rob99

  Ben regelmatig te gast bij Vion bedrijven om mijn werk uit te voeren als een neutraal iemand.Dat het bedrijfeconimisch niet goed gaat weet iedereen.Maar wat kwaliteit betreft is het een voorbeeldbedrijf ik durf te stellen voor heel Europa.Ze voldoen aan alle regels en hanteren ze ook wie de afnemers vragen,denk aan een TESCO.Andere Nederlandse bedrijven ook hoor.Hier wordt Vion een hak gezet.Dit verdienen ze absoluut niet.
  Vanavond ga ik zeker kijken.Dit is om verdrietig van te worden.
  Vion is eerlijk...........

 • jan heida

  zo is het klomp.
  wie zoekt het uit waar die Zembla journalisten ,al dan niet, nog meer zich door laten betalen ?

 • trijnie

  Ik koop mooi en te nimmer meer sterrenvlees, ik had er al mijn twijfels over. Maar gewoon bij mijn bioslager kopen en hopen dat die man zuiver op de graat is.

 • trijnie

  Ik merk het alweer, jullie willen er niet aan, maar ik ben blij dat er van die 'linkse rakkers' zijn die de waarheid aan het licht durven te brengen, waar het ook over gaat. Het is nu het vlees, dan weer bestrijdingsmiddelen of subsidiegelden die op de verkeerde plek terecht komen enz. Er wordt overal gesjoemeld en mensen die ter goeder trouw zijn, worden ge pat door die zwendelaars.

 • jordi 1455

  @trijnie misschien is het bio vlees van je bio slager misschien ook gangbaar, wie weet?

 • trijnie

  Kan maar zo Jordi, wie kun je nog vertrouwen?
  Maar ik weet wel van welke bedrijven hij zijn vlees betrekt.
  Maar weet je het is zo oneerlijk, ik kocht een enkele keer weleens kip 1ster en ook als ik veel volk over de vloer kreeg wat karbonaadjes 1 ster bij de super, je geeft wat meer geld uit en dat vind ik helemaal niet erg, maar op deze manier. Woest kan ik er van worden.

 • AD AKKERMANS

  weg ermee

 • drikhend

  Ik vermoed dat het via een omweg een zet tegen de boeren is . Volgens week komen er zeer waarschijnlijk meer namen van bedrijven die zulke praktijken zouden kunnen toepassen . Wan t nu gaat iedereen op zoek naar zonde bokken . En uiteindelijk zal het verhaal van de burger zijn dat de boeren maar wat aanrommelen en varkens aan de slachterij leveren die niet aan de eisen van concepten voldoen . Want de burger snapt er geen zak meer van . Het een soortvlees is er nog niet of de volgende komt weer met nieuwe ster of lupine varken enz..Gevolg is of minder vlees eten of naar goedkoop overstappen . Beide kost de varkensboer bergen geld . En zo heeft deze tak weer een flinke klap gekregen .Wat voor de een waarheid is is voor de ander een leugen .

 • aarthamstra1

  De pak kans met sjoemelen met vlees is in Europa te klein aldus mevrouw E. de Lange van Europa.


  [reactie bewerkt door beheer]

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • anton1937

  Zembla is riooljournalistiek die er alleen maar op uit is, om programma's te maken die publiciteit krijgen, waar of niet waar is bijzaak. Werknemers moeten hun bedrijf verbeteren niet in een kwaad daglicht zetten, als zij dat toch doen, dan zijn ze hun plaats niet waard.

 • boerkebrabant

  waardere loze reportage, ik kan anoniem ook wel wat liggen zwetsen

 • Sukeen

  Maakte Zembla zichzelf nu belachelijk of begrijp ik grt verkeerd?

 • Marcel v

  Wat mij als eerste opviel in de reportage dat 2 annonieme bronnen beweren dat 40 tot 60 % van het vlees met mest in aanraking komt en dat zijzelf dit vlees goedkeuren !!!
  Als het geen infiltranten van wakker dier zijn beweren ze dus dat ze zelf hun werk niet goed doen

 • trijnie

  Jullie mopperen maar zo een eind weg. Er is GEEN WOORD OVER BOEREN GEZEGT, daar gaat het helemaal niet over.
  Het gaat over de vleesverwerkende bedrijven, en met name over het beter leven vlees bij vion. En het is goed dat er eens naar gekeken wordt, want dan worden misschien, voor zolang het duurt, de controles wat beter gedaan.
  Vond trouwens het programma Zembla zwak, niet echt overtuigend.

 • Khalid en zijn maten

  Er komen straks heel veel goedbetaalde baantjes te vervallen bij de produktschappen.Controlerende instanties zijn destijds in het leven geroepen door de produktschappen,veel produktschappen komen te vervallen,dus misschien is dit wel een smerige streek van de produktschappen om te laten 'zien' dat 'zelfstandige' instanties echt nodig blijven voor grondige controle.

 • alco1

  @trijnie. De schade die het eventueel berokkend komt wel op het bordje van de boer terecht.

 • drikhend

  Beste anton1937 Hebben deze werknemers iets te verliezen . En denk dat hun plaats binnen dit bedrijf al bepaald is . En we weten allemaal dat VION in een dip zit . En er voor niet iedereen werk zal blijven . En hoe VION afscheid van deze mensen gaat nemen . Dit gebeurt soms ook niet altijd even elegant en volgens de regels > hier kan ook de pijn zitten .En dan kan een incident in een keer een knoei praktijk genoemd worden . Iemand is onschuldig tot dat feit bewezen is . Maar in bedrijf waar gesaneerd wordt rommelt het altijd en komen er zaken naar buiten waar normaal niet over gesproken wordt .En deze klokkenluiders zijn anoniem omdat ze bang zijn of omdat ze de waarheid verdraaien .

 • Sjarlie

  tis natuurlijk wel goed voor de omzet van marianne thieme met haar vleesloze hamburgerwinkels, zou die ook in het complot van de rooie rakkers zitten..

 • jan9

  Zembla zet zichzelf hier te KAKKEN. Bezoedeld !

 • drikhend

  Beste trijnie de beste alco1 heeft gelijk , Doordat bedrijven zouden kunnen knoeien en toezichthouders hun werk niet goed doen . Kan de prijs die de boer moet beuren zakken of lager blijven dan bij niet knoeien . Dus niet veroorzaker wordt gestraft maar de boer .

 • trijnie

  Alco, drikhemd, in zekere zin hebben jullie gelijk. Al is er geen woord over de boeren gerept, het werkt toch door naar de boeren. Maar ook desupermarkten zullen een poosje minder vlees verkopen.
  Ik koop dat sterrevlees zeker niet meer, en ook al dat verpakte bio vlees bij de super is voor mij fini.

 • mts van oosten

  heb ook geen goed woord over voor programmas als Zembla en tros radar,ze zullen wel goede dingen doen, maar kunnen ook heel veel kapot maken,denk aan slagerij brada destijds in leeuwarden.ze hebben te veel invloed op de sectoren.

 • evanderpasch1

  misschien heeft wakker dier er wel geld in gestoken , heb geen enkel bewijs gezien en als de slachtproces zo snel gaat ga je niet met papieren doekjes vlees afpoetsen

 • krulsaart

  Dat zijn veel papiertjes met water per week.

 • 1034942

  Nu zijn het de slachterijen ,dan weer de kippen-of varkenshouders Wij hebben geen problemen ,wij zijn het probleem.In onze gemeente mogen geen nieuwe intensieve bedrijven gevestigd worden en bestaande bedrijven kunnen niet meer bouwen.

 • sjang

  trijnie, het valt me op dat wanneer een zogenaamde linkse, of van een dierenbeschermingsclubje iets zegt, dat je dat op het woord af gelooft en de producten niet meer koopt.

  Verder wil ik je nog zeggen: Denk je nou werkelijk dat er überhaupt levensbedreigend of ziekmakend vlees op de markt is? Die keurmerken is gewoon het verhaal wat er aan gehangen wordt, voor de rest is de inhoud van de verpakking allemaal vlees of groente...

 • Elevage

  het is erg jammer dat programma's als Zembla, die zichzelf toch serieus noemen, niet eens openheid van informatie willen geven.
  Want daar draait het natuurlijk allemaal om: als het hele verhaal transparant is verdwijnt het zo uit beeld. Maar nu er nog wat gok en gis werk is houd het de aandacht! De verkeerde aandacht wel te verstaan.

  Als het echt goede journalisten waren dan hadden ze 2 kanten van het verhaal duidelijk in beeld gebracht, maar dat is natuurlijk niet 'spannend' genoeg.
  En de boer......hij ploegde voort, alhoewel het tegenwoordig meer ploeteren is ipv ploegen

 • Jan van het Zand

  Dierenbescherming en Zembla in een 1-tweetje. Dat bevordert de economie in Nederland wel extra. Roddel gebruiken om een tv-uitzending te maken. Tja, is dat strafbaar?
  We zullen maar niet vragen om een uitzending te maken over de slachterijen in .......landen buiten Nederland.
  Mocht het zo zijn dat bij VION daadwerkelijk goed vlees als beter leven vlees is verkocht dan is het nog lang geen 'gammelfleisch'. Je kan het dus gerust eten, maar je hebt er teveel voor betaald. Hoewel: Kun je teveel betalen voor goed Nederlands vlees? Vlees dat aan enorm veel eisen in de produktie moet voldoen. Eisen die men buiten Nederland niet volledig kent. Of helemaal niet kent.
  Je moet maar durven om over de rug van hardwerkende Nederlanders mediasucces te behalen. De minister van Economische Zaken in Nederland zal wel 'not amused' zijn.

 • info48

  Vorig jaar werd door collega journalisten de onbetrouwbaarheid en de leugens van Zembla aan de kaak gesteld n.a.v. een gemanipuleerde reportage over straffen van criminelen,o.a. moordenaars.
  De POLITIEK trapte er in en er werd heel DAADKRACHTIG nota bene een nieuwe wet aangenomen en toen bleek dat Zembla het verzonnen en gelogen had!! zo grof dat collega journalisten( beslist uniek ) dit naar buiten hebben gebracht.
  Ik sluit me volledig aan bij de stelling; Riooljournalistiek, genomineerd voor een podium plaats op de Olympische leugenbank.
  Agra taks 1 hadden de Grieken voor dergelijke journalisten die werken onder het motto 'waar rook is is vuur' ook een God?? of gingen die rechtstreeks naar de hel?

 • Hoflindenoord

  Riooljournalistiek van Zembla van de bovenste plank! Elke dag geniet ik van een stuk gezond vlees van VION. Een voorrecht in Nederland.
  Zembla manipuleert met getuigen en bewijzen. Ze beschadigen doelbewust de Nederlandse Veehouderij. Kijkcijfers daar draait alles om.

  Mijn programmatip voor de makers van Zembla.
  Laat eens zien hoe toeristen, op vakantie in exotische oorden, vlees eten dat met water gereinigd is en waarvan de vliegen met een spuitbus geweerd zijn. Daarvan kan ik niet anoniem getuigen.

 • iptho1

  Hoe was de naam van die prijs die binnenkort weer wordt uitgereikt ook al weer....... 'het grootste liegebeest'
  Ga er maar vanuit dat ook Wakker Dier aan deze uitzending heeft meegewerkt. Kunnen ze zichzelf samen met de dierenbescherming en Zembla / Tros Radar mooi een prijs geven!!

 • raaijmakers

  Het was duidelijk dat die 'anonieme werknemers'acteurs waren.

 • veldzicht

  Vanmorgen in mijn ochtend krant keihard afgekraakt die hele Zembla
  uitzending,een stelletje anonieme,oncontroleerbare aantijgingen,in een andere sector wordt dergelijke onzin gelijk naar de prullebak verwezen,als het om vlees(productie) gaat staat is het dagen van te voren in krant of t.v
  een hetze van veganisten,linkse boerenhaat partijen en dieractievisten
  en de VARA(ik miste onze nationale muts Thieme bij Pauw en Witteman)

 • LUCTOR

  Het is gewoon heel simpel wie het geloofd en geen vlees meer lust laat het staan, vond het anders een zeer goede reclame van de kleine slachter die de camera toe liet in zijn slachterij de medewerkers van de keurings instantie daarin tegen waren bang voor hun job het andere tegenstrijdige vind ik dat directie leden van de grote slachterijen in het bestuur van de keuringsinstanties zitten zo gauw vlees weer een luxe artikel wordt en geen bulk produkt is al deze comotie afgelopen en gaat de kijker weer een andere richting draaien.

 • W Geverink

  Hoe kun je er van op aan dat de slachterij werkt zoals het hoord? Hoe kun je er als consument, klant of importerend land van op aan dat er op de juiste manier geslacht wordt en in de verpakking zit wat er op staat. Nou zeer zeker niet met door het slachthuis gedirigeerd inspectie personeel. De inspectie dienst hoord onder de overheid te vallen en moeten als het nodig is de lijn stil kunnen zetten zonder bang te hoeven zijn voor ontslag. Dat is toch te zot voor woorden!! Hoe kan je als klant vertrouwen hebben in een slager die de keuring van zijn eigen vlees volledig in eigen hand heeft?

 • Nieuwenhuizen,C

  Of het nu wel of niet waar is..indirect worden we als agrarisch ondernemer ook beschadigd! Persoonlijk sta ik niet raar van te kijken want wie kennis en ervaring heeft in de vleessector staat kent deze verhalen wel. De vierkantsverwaarding blijft moeilijk als de markt om bepaalde delen vraagt! Dan respect voor vleesconcepten die dit allemaal proberen te voorkomen wat mogelijk bij VION op grote schaal gebeurd: http://www.weekvandesmaak.nl/2013/07/alle-12-finalisten-held-van-de-smaak-verkiezing-bekend/

 • Lin

  Hier kunnen we ons weer heel kwaad om maken.
  Als het niet waar is worden de sector weer eens onterecht door het slijk gehaald. Met als resultaat na een klein poosje een eerlijkere prijs, straks weer werken voor niks. Bedankt Zembla. Geen raportage gaan maken over oude vervallen stallen, want als er niks verdiend wordt kunnen we ook niet investeren in een diervriendelijke toekomst.
  Als het waar is dan heb ik geen begrip voor de personen die aan die praktijken mee werken in zo'n fragiele sector zo zitten te sjoemelen. Je weet dat het uit komt en kent de gevolgen toch? Cru dat ze van Vion pas nog de extra eisen bij langs zijn gelopen of wij wel aan onze verplichtingen voldoen. Met de bank hijgend in de nek, zeurend om extra papierwerk gaat de lol er voor de varkenshouder echt af. En dat gebeurt echt niet snel bij deze mannen met passie voor hun werk.. In en in triest.
  Ik hoop dat er onderzoek gedaan wordt en Zembla of de sjoemelaars kei hard aangepakt worden, ook de klokkenluiders.

 • beversbv1

  als iedereen naar de site van zembla googelt en dan kijkt naar degene die de research van die onzin heeft gedaan dan zul je zien dat het niet rooier en linkser kan

 • anton1937

  Zembla van de VARA probeert in deze tijd van crisis overeind te blijven door steeds te beweren dat bepaalde zaken in onze maatschappij fout zijn. Werknemers die niet functioneren in een bedrijf, die ontslagen zijn of worden Vertellen van die verhalen waar het begin of eind niet goed aan elkaar sluiten, zo nu ook weer over VION. De directie van VION gaat de zaak juridisch laten onderzoeken,ik vind dat een verstandig besluit. Als TV uitzendingen niet correct in elkaar zitten, dan moeten de omroepen aangepakt worden. Verschoningsrecht voor journalisten moet beperkt worden, om gezonde Nederlandse bedrijven te beschermen.

 • Mozes

  W Geverink #43, hoe kun je er van op aan dat Zembla waarheid vertelt? De slachterijen moeten bewijzen dat de correct werken, en terecht. Maar behoort Zembla dan ook niet aan te tonen dat hun verhaal waarheid is?
  Berichtgeving van journalisten kan grote gevolgen hebben voor anderen. Behoort dit dan ook niet aan bepaalde kwaliteitsnormen te voldoen?
  Als wij boeren, tuinders, slachterijen en melkfabrieken producten zouden leveren van dezelfde kwaliteit als Zembla informatie levert zou Nederland te klein worden. De hele Nederlandse voedselsector zou direct op slot gezet worden. Zembla kan gewoon doorgaan. Het wordt tijd dat er een discussie wordt geopend over kwaliteitsnormen voor de journalistiek.

 • W Geverink

  Waar heb ik gezegd dat Zembla de waarheid verteld. Als Zembla de regeltjes had nagetrokken hadden ze geconstateerd dat de meeste verhalen van de klokkenluiders waar zijn maar tevens ook gewoon helemaal legaal zoals de verkoop van meer dan twee jaar oud vlees uit de vriezer. Er moet dan alleen wel op de nieuwe verpakking staan dat het bevroren is geweest. Opsnijden en verkopen van verrot vlees lijkt mij sterk. De mensen die stinkend en verrot kalfsvlees hebben gekocht hebben dat hopelijk weer terug gebracht naar de winkel.

 • jordi 1455

  op de facebook pagina van AH wordt voor 90% geklaagd over verrotte groente en fruit.

 • joannes

  Holle vaten klinken het hardst! Zembla kan behalve wat anonieme ¨getuigen¨ geen nieuws produceren in de nazomer en hoopt op een schandaal a la Paardenvlees waarschijnlijk. Onder het moto; een ¨goed verhaal¨ is altijd nieuws!

 • trijnie

  Sjang, het gaat niet over links of rechts, ik wil gewoon krijgen en betalen voor wat er op het etiket staat. Dus 1,2,3, of geen ster, de inhoud moet daaraan voldoen. Gewoon een kwestie van vertrouwen.
  En al die praatjes over bacteriëndie dood gaan als het verhit is.......nu als jullie beestenstr. willen eten: eet smakelijk.....

 • koestal

  Riooljournalistiek met anonieme tipgevers,geen enkele getuige ,maar Dijksma trapt er weer in ,ze trekt direct weer een paar blikken met ambtenaren open op kosten van de boer

 • antibioticasyndicaat

  Selten verkocht 'rund', maar kon zijn inkoop niet verantwoorden.
  VION speelt nu de vermoorde onschuld, maar had heel makkelijk naast elkaar kunnen leggen wat er de fabriek aan sterrenvlees in- en uitgaat.

  Verder is het natuurlijk principieel fout om slagers hun eigen vlees te laten keuren. VION zit zelf in het bestuur van KDS.

  Blijkens de laatste brief van Dijksma etteren misstanden in slachterijen al sinds 2008 door. Controleurs worden zelfs bedreigd.

  Wat ik niet begrijp in de reacties hier: dat jullie niet razend zijn op VION. Knoeiers verpesten het imago van de sector, en daarmee jullie varkensprijs.

  Voorlopig zou ik er maar van uitgaan dat klopt wat Zembla zegt.
  Exota was een dure les: heeft de VARA indertijd bijna de kop gekost.
  Als VION ballen heeft en staat achter wat ze zegt, dan klagen ze de VARA/Zembla aan wegens reputatieschade.

 • Mozes

  @antibioticasyndicaat, in een andere discussie op deze site heb ik gisteren al vertelt dat Vion communicatiedirecteur Marc van der Lee direct op radio 1 heeft gemeld dat Vion meer 1-ster varkens slacht dan ze aan 1- ster vlees verkopen. Er is bij Vion geen enkele economische noodzaak of zelfs maar enig voordeel om te frauderen met 1-ster varkens.
  Het 1-ster concept is eigendom van de dierenbescherming die hier succesvol mee is. Dit doet concurrentie aan de positie van Wakkerdier. Wakkerdier heeft een zeer sterke positie in de media, vooral bij de publieke omroepen. De beschuldigingen over fraude met 1-ster vlees versterkt de positie van Wakkerdier. Zij zijn degene die hier belang bij hebben. Het heeft er dan ook alle schijn van dat Wakkerdier zijn positie in de media heeft gebruikt om het 1-ster concept van concurrent Dierenbescherming onderuit te halen.

 • sturk

  Riooljournalistiek en niets anders. Er lopen bij Vion genoeg mensen rond , die graag hun gram willen halen, waar weer eens dankbaar gebruik van gemaakt is door de journalisten van Zembla. De controles zijn zo streng Tesco ) dat als er gerommeld wordt je direct door de mand valt.

 • Fleur de lille

  Ben benieuwd hoeveel rundertuberculose gemist wordt door slechte kadavercontrole.

  @Klompjan
  goed gezien:
  Complimenten voor de ambachtelijke slachter uit Oene voor zijn communicatief geweldige en transparante optreden.

 • Nieuwenhuizen,C

  Fleur...daar zijn er meer van hoor! Zie hiervoor de link van Held van de Smaak. 12 transparante concepten!!!

 • trijnie

  Fleur, was pas in Engeland, het vlees is daar besmet met tbc maar zolang het niet in de spieren zit, komt het gewoon in de voedselketen. Hoe kunnen ze op de slachterij in de gauwigheid zien of er tb in de spieren zit?

 • Jan Arthur

  Trijnie, vergeet niet dat die Engelsen een zeer sterke maag hebben! Haha, die verteert alles, zelfs hun niet te eten voedsel.

 • trijnie

  Jan Arthur, waren in Schotland, het was bar en boos vooral die ontbijten.
  Toast en nog eens toast en witte bonen in tomatensaus en dikke stukken bacon. Nu dat is niet wat mijn maag verdraagt op de vroege morgen.... maar de toetjes s'avonds waren verrukkelijk: allerlei soorten taart, je had maar te kiezen. Och en dan kun je wel weer positief blijven.

 • Fleur de lille

  @trijnie
  De keurmeesters van de Nvwa zijn opgeleid om signalen van TBC bij runderen te ontdekken. Het gaat wat te ver om dit hier uit te leggen. Dit kunnen deze keurmeesters beter zelf doen. Ik heb vorig jaar tijdens een presentatie van een arts van het CVI foto's zijn ondekkingen mogen zien. Deze besmettingen waren onmiskenbaar en zaten niet alleen in de spieren.

  Minder controletijd en beperken van lab. onderzoek verhoogd de kans dat dit vlees op de markt komt.

  Rundertuberculose komt in Nederland gewoon voor en heeft een enorm besmettingspotentieel, vooral onder de dieren en mensen op het bedrijf zelf.
  Onlangs bleken bij een hobbyboer 12 van de 14 koeien en de boerin besmet.

  Veehouders hebben dus belang bij goede keuring tijdens slacht.

 • gjh

  bij zembla werd geen bewijs geleverd alleen van horen zeggen van personeel dus laat ze eerst eens met hard bewijs komen en dan mogen ze wat zeggen!!!

 • Fleur de lille

  Een onderzoek onder de keurmeesters buiten de invloed van het bedrijf geeft heel snel duidelijkheid over mogelijke misstanden en mogelijke intimidatie.

Laad alle reacties (60)

Of registreer je om te kunnen reageren.