Varkenshouderij

Nieuws 43 reacties

Thieme wil antwoord op kwestie seleenvergiftiging

Den Haag - De Partij voor de Dieren pleit voor intensivering van de controles op het seleniumgehalte in varkensvlees. In een reeks schriftelijke vragen aan staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) uit fractievoorzitter Marianne Thieme haar onrust over verlammingen bij zeugen als gevolg van mogelijke seleenvergiftiging.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft dit jaar twee keer een verlamd zeug aangetroffen. Mogelijke oorzaak is intoxicatie door seleen door overmatige toediening van voer. Of dat ook daadwerkelijk het geval is, kan de GD nog niet zeggen.

Thieme wil nu van de staatssecretaris weten of er vaker meldingen van seleenvergiftiging binnenkomen en of zij aanleiding ziet hierop extra te controleren. Tevens vraagt ze of Dijksma de toevoeging van selenium aan het voer verantwoord vindt in het kader van volks- en diergezondheid.

Laatste reacties

 • trekker123

  Goedzo Marianne, houd de vinger aan de pols! Van zulke partijen moesten we meer hebben, dan komt het vast goed met ons land. Gewoon zoveel vragen stellen dat de regering niet meer aan regeren toe komt en op iedere slak zout leggen. Maar dat zal wel niet gaan want dan hebben de slakken het weer te zout.

 • jan1966

  Overmatige toediening van voer, lol

 • somporn

  Het zijn er natuurlijk wel tweeee op jaarbasis.

 • trekker123

  Iedere dode is er een teveel. En dieren kunnen zich niet beklagen dus daar hebben ze dan Marianne voor. Kinderen snappen het wel. Nu de rest nog.

 • c.putten

  kan beter onderzoek doen naar te lage ijzergehaltes met alle gezondsheidskosten van dien bij vegetariers.

 • alco1

  Je kunt het wel vragen aan de staatssecretaris, maar die er heeft helemaal geen verstand van. Dit soort vragen hoort thuis bij de dierenbescherming of GD. Thieme doet dit alleen maar om in de publiciteit te komen en kinderen en trekkertje doorzien dat niet.

 • arkova

  Hallo,Marianne,is het geen tijd,om je nu eens met de Oostvaardersplassen te bemoeien,het is nu tijd om te oogsten,en geef dat vlees dan aan de voedselbanken,in plaats van die dieren te laten verhongeren in de winter,zo creeer je een gezonde populatie. Een andere manier is er helaas niet,maar wat daar de laatste jaren gebeurd is een schande voor Nederland,en eenieder sluit er zijn ogen voor.

 • peter63

  muts

 • AD AKKERMANS

  2 gevallen jezus en met die onzin steekt ze toch een berg geld in de zak .OPROTTEN

 • porky 1

  kamer vragen over 2 zeugen, elders in de wereld sterven kinderen van honger of aan gifgas hoe zielig is die thieme

 • df

  Eerder kregen we 'motie vissenkom' nu krijgen we 'motie twee zeugen.'
  We gaan vooruit........


 • harley

  Kan iemand die foto weghalen aub

 • steenbok1

  hoor haar nooit over begrotingstekort, werkeloosheid, enz.

 • trijnie

  Hou toch eens op over die mevrouw thieme, jullie hebben een thiemefobie.
  Leg mij als leek eens even uit wat selenium vergiftiging inhoudt?
  En zit dat van nature in het voer of is dit toegevoegd en wat is de meerwaarde hiervan als dit is toegevoegd.
  Ik wacht op antwoord.....

 • Kobonde

  Selenium is een micromineraal tekort geeft een verminderde vruchtbaarheid.
  Net als vele mensen vintamines/mineralen pillen slikken.
  wordt dit aan het voer toegevoegd

 • jordi 1455

  Thieme geeft alleen om mensen als zij de veehouderij in een kwaad daglicht kan stellen.

  @trijnie wij hebben geen thiemefobie, Thieme heeft vehouderijfobie.

 • w v gemert

  Een gek kan meer vragen stellen dan 10 wijzen kunnen beantwoorden! Weet ze wel dat Wageningen onderzoek heeft gedaan hoeveel insecten per auto per gereden km gedood worden, wie komt er voor die dieren op, ze kunnen n.l. niet voor zich zelf opkomen. Onderzoek misschien niet bekend, heb Marianne met haar volgelingen niet gehoord, misschien op gesubsidieerde vakantie toen ?

 • VLBD

  Uit onderstaande link blijkt dat de Nederlandse voeding een tekort aan Selenium en Zink heeft.
  http://vitamine-supplementen.pilliewillie.nl/voedingssupplementen/zink-selenium.1.php
  Waarom problemen maken als die er niet zijn?
  Ing Bert van Laer

 • koestal

  kan beter vragen hoe melkkoeien last krijgen van fosfaatgebrek en hierbij melkziekteachtige verschijnselen vertonen,komt gewoon doordat de veehouder niet voldoende fosfaat mag strooien door die onzinnige wetgeving

 • Aginve

  Hebben ze in den haag echt niks beter te doen?

 • agratax2

  Te veel silenium is dodelijk volgens artikelen gevonden via google. Indien mais groeit op gronden met veel selinium dan wordt er meer opgenomen door het gewas dan wenselijk is. Ik kan me voorstellen dat er meer selenium wordt opgenomen door de mais als er sprake is van hst binden van andere microelementen in de bodem en de plant door 'overmatig' gebruik van Glyfosaat. Als mijn veronderstelling klopt dan is dit probleem het gevolg van RR mais in het voer.

 • Mozes

  Agratax1, WAT EEN ONZIN.
  Ik spuit ieder voorjaar de groenbemester op het maisland dood met glyfosaat.
  Alle voer, dus ook de maïs wordt onderzocht op mineralen waaronder selenium. Ieder jaar blijkt er veel te weinig selenium in het voer te zitten wat ik met een mineralenmix aanvul.
  Twee jaar geleden heb ik zelfs op advies van een voedingsdeskundige seleniumhoudende meststof op het gras gebruikt.

  Ik sta ook sceptisch tegenover genetische modificatie maar als ik argumenten hoor als die van jou @agratax wordt mij duidelijk dat tegenstanders fantasten en leugenaars zijn en krijg ik juist meer vertrouwen in genetische modificatie.

 • trijnie

  Kobonde en allen bedankt voor de uitleg inzake selenium.
  @ Mozes, waarom spuit je de groenbemester dood? Ik heb in de winter op de kale plekken in mijn moestuin wintertarwe of phacelia staan maar dat spit ik altijd onder. Daar krijgt de grond toch humus van?

 • alco1

  Met doodgespoten groenbemester komt er ook wel humus in de grond, maar voor mij is dat spuiten 'Not done'. Een schijveneg werkt prima.

 • agratax2

  Mozes voor je mais spuiten of je MAIS spuiten met Glyfosaat daar blijkt een levens groot verschil in te zitten. Ik weet wel dat de moderne boer niet wil horen dat zijn Wondermiddel minder goed is dan altijd beweert. Maar helaas komen er steeds meer negatieve gevolgen boven de grond van Glyfosaat en zeker als er RR technologie wordt gebruikt.
  zie daar jij hebt selenium bemesting toegepast. Wararom? Vermoedelijk omdat er en manco was ontstaan in je grond. Maar als je nu ook nog 3 x per jaar of vaker round up spuit in zware doseringen krijg je vastleggen van micro elementen in de bodem en in de plant. RR gewassen nemen nl. de round up op en leggen dit vast met alle gevolgen van dien voor de consument.

 • info48

  Waarom geeft de Boerderij Thieme een platform met dit soort geld verslindende aandachttrekkerij?
  Alleen dat is de bedoeling van deze onzin, alles wat met professionele dierhouderij te maken beschadigen, rücksichtlos! kenmerk van fundamentalisten.

 • Mozes

  Agratax1, eerst breng je seleniumvergiftiging in verband met glyfosaat en bij mij breng je het seleniumtekort in verband met glyfosaat.
  Hoe hoog moet het seleniumgehalte zijn voordat er een vergiftiging ontstaat?
  Kan deze seleniumvergiftiging ontstaan via planten? Kunnen planten zoveel selenium opnemen dat dit giftig is?
  Voer bestaat uit een mengsel van verschillende grondstoffen. Moeten alle grondstoffen gelijktijdig een te hoog seleniumgehalte hebben om giftig te zijn? Als dit door één grondstof wordt veroorzaakt hoe hoog moet het gehalte dan in die ene grondstof zijn?
  Hoe reëel is de kans dat seleniumvergiftiging veroorzaakt wordt door een toevoeging met een foutieve dosering en dat het niets met de plantaardige grondstoffen te maken heeft. Ik gebruik bij het melkvee immers ook een mineralentoevoeging met selenium.

 • kleitokkers

  2 verlamde zeugen per jaar met onbekende oorzaak. Ja dat zijn cijfers daar schrik je wel van. Terecht kamervragen. Je zit er niet voor niks. Misschien ook een aangevreten staart of daar niet naar gekeken.

 • anton1937

  Selenium is noodzakelijk voor mens en dier. Een tekort bij de mens geeft zwakke en vermoeide personen. Het zelfde geldt ook bij dieren , m n bij varkens.Zeugen die in de juiste proporties selenium toegediend krijgen zijn vitaler en worden minder gemakkelijk ziek. Het zelfde geldt ook voor mensen. Overdosering is nooit goed, Voerleverancier aansprakelijk stellen. Marianne Thieme stelt weer van die onzinnige vragen. We kunnen ons belastinggeld beter besteden aan mensen die wel weten waar het over gaat.

 • trijnie

  Toch Anton brengen dit soort vragen de mensen wel aan het denken en worden kunnen de mensen die er mee werken toch eens even kijken of het bij hen wel snor zit

 • veldzicht

  Kan die Thieme niet eens wat nuttigs gaan doen, zij moet d,r flut partijtje
  kosten de gemeenschap alleen maar handen vol geld,hoog tijd dat er een kiesdrempel komt om dergelijke splinters uit de kamer te weren,
  misschien dat er dan eens een kabinet komt met meer daadkracht,we zijn nu toch al het lachertje in de EU.

 • r.haijtink1

  @Agratax1, je vergeet dat selenium op de zandgronden in nederland altijd al te laag is. Dit is de reden dat agrariërs selenium meststof of mineralenmengsels beruiken. Dit heeft echter niets te maken met glyfosaat. Zou best kunnen dat dit invloed heeft, is mij niet in onderzoek bekend. Gebruiken het hier nauwelijks, maar gebruiken wel seleniummeststoffen omdat de grond te arm is.

  Thieme is hier weer erg omgekeerd bezig. Die varkens zijn niet voor niets naar de gezondheidsdienst voor dieren gegaan. Dit doe je als er vreemde verschijnselen zijn al dan niet met de dood tot gevolg. De veehouder wil dan weten wat er aan de hand is en zal het dier/of bloedmonsters opsturen naar de GD. De betreffende veehouder kan met de uitslag maatregelen nemen, zoals bijvoorbeeld in dit geval waarschijnlijk de voerleverancier informeren en om een oplossing/onderzoek vragen. In dit geval wordt de veehouderij weer afgestraft op goed handelen!!!

 • truusjetrap

  r.haitink1, zo is het en zo n mickey mouse partij neemt een gezond mens toch niet serieus

 • Venstra

  Waarschijnlijk zijn ze op de oostvaardersplassen gewoon gestorven aan ondermatige toediening van voer..

 • Mozes

  Het meest waarschijnlijke is dat het varkenshouders zijn met een brijvoerinstallatie die zelf een verkeerde dosis mineralen toegediend hebben. Omdat het slechts twee zeugen zijn en niet de hele varkensstapel kan het ook veroorzaakt zijn door slecht mengen waardoor de toegevoegde mineralen bij enkele zeugen terecht zijn gekomen.
  Dat Marianne Thieme hier vragen over stelt is niet verbazingwekkend, ze heeft een aantal jaren geleden een spoeddebat in de Kamer aangevraagd omdat een zeug in een vrachtwagen in het oor gebeten was.

 • huisverkoop

  Is dit niet iets voor de dierenpolitie?

 • info59

  Waar gaat dit in hemelsnaam over? Mogelijke oorzaak is een Seleniumvergiftiging bij 2 zeugen, maar de GD weet het niet zeker. Snap niet dat zij dit publiceren. Normaal gesproken baseren ze zich toch op feiten en niet op vage vermoedens!

 • alco1

  Zit iemand nog met de vraag: Hoe Nederland naar de d..... gaat.

 • Jan Arthur

  Vraag dat eens aan Thieme! Die kan het weten.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Jan Vos

  Volgens mij hebben we een te hoog gehalte wakker dier in de politiek, twee varkens tellen veel zwaarder dan al die duizenden dieren in de Oost Vaarders plas

 • geelgors

  Voor al die mensen die zo afgeven op de Oostvaardersplassen wil ik adviseren naar de bioscoop te gaan en de film over dit gebied te bekijken.

 • somporn

  Geelgors,met een film is het makkelijk knippen,wat te gruwelijk is voor de gewone man knip je er gewoon tussen uit,je laat zien wat jij wil.
  De werkelijkheid verdraaien is heel simpel.

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.