Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Te lichte ham kost varkensboer geld

Münster - Een varken dat bij levering aan een Duitse slachterij 100 gram ham tekort komt, kost een varkenshouder €5,41 per afgeleverd dier, bij een basisprijs van €1,50 per kilo geslacht gewicht.

Bij de huidige varkensprijs van €1,80 loopt de varkenshouder €6,82 mis. Dat blijkt uit berekening van Landwirtschaftliches Wochenblatt Westfalen-Lippe.

Als de ondergrens voor het hamgewicht op 17 kilo ligt, maar een varken 16,9 kilo ham heeft, 100 gram te weinig, kost dat vele euro's omdat de ham niet in het optimale gewichttraject van de slachterij zit. De slachterij kent dan een lagere waardering toe aan de ham, wat tot uiting komt in de prijs.

Hetzelfde effect treedt ook op als de ham te zwaar is. In dit geval kost het een varkenshouder nog iets meer: €5,68 euro per dier bij een varkensprijs van €1,50 per kilo geslacht gewicht en €6,82 bij de actuele varkensprijs.

Het gewicht van de ham staat in direct verband met het slachtgewicht van een varken. Het is daarom zinvol varkens te wegen voor het afleveren, zo staat in het artikel. Door de varkens te wegen is het achteraf vaak makkelijker te verklaren waarom de opbrengst tegenvalt, mocht dat het geval zijn.

Voor de 'lachs' (uitgebeende rib- en haaskarbonade) geldt deels hetzelfde als voor de ham. Als de lachs te licht is - onder de 6 kilo - scheelt dat een varkenshouder €6,93 per dier bij de actuele varkensprijs. Het verschil tussen ham en lachs is dat een zware lachs de leverancier minder kost dan een te zware ham. Er bestaat een sterke relatie tussen het hamgewicht en het gewicht van de lachs. Is de ham te licht, is het risico groot dat de lachs ook onder de 6 kilo zit.

Het gros van de Nederlandse slachtvarkens voor export gaat naar Duitsland, 3,2 miljoen in 2012.

Laatste reacties

  • somporn

    De boer is altijd de klos,100 gram te weinig wat een waanzin.

  • W Geverink

    Idd somporn. De varkens die tien jaar geleden 50% x marktprijs opleverden omdat ze zogenaamd te zwaar waren en 'niet door het systeem pasten' zijn de varkens die tegenwoordig het meeste geld opleveren. (tot 114% x marktprijs). Aan de slachtlijn is in al die jaren helemaal niks veranderd. Wij gebruiken digitale weegschalen om elke week de varkens uit te wegen om te zorgen dat we al de varkens in de hoogstbetaalde gewichtsgroep plaatsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.