Varkenshouderij

Nieuws 12 reacties

DLV: voerwinst vleesvarkens gestegen

Uden - De voerwinst van vleesvarkenshouders is in augustus uitgekomen op 135 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Dat is 18 euro meer dan een maand eerder was verwacht.

De varkensprijs steeg in augustus sneller dan geschat. Dat blijkt uit berekeningen van DLV Intensief Advies.

Ondanks de forse stijging in augustus ligt de gemiddelde voerwinst per vleesvarken dit jaar tot en met augustus met 68 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken nog onder het niveau van de eerste 8 maanden van vorig jaar (75 euro). Een vleesvarkenshouder haalt de kritieke voerwinst van ruim 70 euro gemiddeld genomen dus nog niet. Met september erbij zal dat wel gebeuren. Dan verwacht DLV Intensief Advies een saldo van 144 euro, waardoor het gemiddelde over de eerste negen maanden uit zou komen op 76 euro per vleesvarken.

Na september daalt de voorspelde voerwinst van een vleesvarkenshouder naar 134 euro in oktober naar 115 en 114 euro in november en december. Als die voorspelling uitkomt, zal de gemiddelde voerwinst dit jaar uitkomen op 87 euro. Dat is 1 euro meer dan het gemiddelde van 86 euro per zeug in 2012.

Voor vermeerderaars komt de voerwinst van DLV Intensief Advies in augustus uit op 621 euro per gemiddeld aanwezige zeug. Dat is 11 euro meer dan de organisatie begin augustus verwachtte. De stijging is een gevolg van de hogere biggenprijs. De biggennotering van de NVV steeg tussen half juli en eind augustus met €4,50 naar €45,50 per stuk. Tot en met augustus ligt de gemiddelde voerwinst 1 euro boven het kritieke bedrag van 600 euro per zeug. In de eerste acht maanden van 2012 was de gemiddelde voerwinst nog 708 euro per zeug.

In september verwacht DLV Intensief Advies nog een stijging van de voerwinst naar 639 euro per gemiddeld aanwezige zeug. Voor oktober daalt de geschatte voerwinst weer naar 557 euro om in november en december weer te stijgen naar respectievelijk 660 en 737 euro. De verwachte gemiddelde voerwinst komt volgens de DLV-prognoses voor dit jaar uit op 617 euro per zeug. Dat zou 34 euro minder zijn dan het gemiddelde van 651 euro per zeug in 2012.

Laatste reacties

 • BW

  Het LEI en DLV hebben berekend wat we hebben verdiend aan de varkens de laatste 2 maanden. Zijn er niet meer instellingen die willen berekenen hoe een vetpot het is in de varkenshouderij? En is het niet interessant om per week of per dag te berekenen wat de varkenshouders verdienen? LEI en zeker DLV, ga eens iets nuttigs doen!!

 • ikkethuis

  Ze zouden ook eens uit moeten tellen wat deze instanties totaal kosten, en daarna namen noemen met hun salaris daar achter, en daarna omrekenen wat het elke agrarier kost om deze clubs in stand te houden per jaar week en dag.

 • ikkethuis

  dan weet iedereen hoeveel ze te veel betalen en hoeveel we daar nog op kunnen bezuinigen.

 • drientje

  En wat is het loon dat een DLV-mederwerker in augustus heeft ontvangen ook al weer?

 • massy

  Ze hebben ook al een GLAZEN BOL want ze kunnen al 2 a 3 maanden voor uit kijken.

 • kenner

  Als die mooie mannen of vrouwen van DLV , of t'LEI eens zouden vertellen wat hun netto loon is ... , dat doen ze niet hé
  Wat is het Netto verlies de laatste jaren van de zeugen-varkenshouders ? zeeeeeeeeeeeeeer negatief , ja

 • varkenshouder1

  Een DLVèr kost een dikke € 100.- / uur. Als ze dan ook nog eens heel erg slim zouden zijn, maar.........

 • detelg1

  Ze zijn mij nog geen € 3,- per uur waard. En boerderij neemt het maar klakkeloos over en neemt aan dat het allemaal oke is. Verschillende grote boekhoudbureau's geven aan dat er totaal niets van klopt van die saldo's van de dlv. Dat is zo langzamerhand toch wel bekend bij iedereen? Ongelooflijk
  !!!!!!!!

 • geelgors

  ik heb nog nooit een goed onderbouwd verhaal gezien van een varkenshouder waaruit blijkt hoe slecht het gaat. En hoe is het mogelijk dat er zogenaamd al jaren negatief gedraaid wordt dan waren er toch al veel meer omgevallen en hoe kan het dat er nog steeds megastallen gebouwd worden?

 • info180

  Zolang er land- en tuinbouwbedrijven zijn die deelnemen aan het Bedrijven Informatie Net (BIN) en al hun financiële gegevens voor een kleine vergoeding weggeven zullen deze cijfers worden berekend. Houd U ze dom hou ik ze arm...

 • Jonas Brabant

  @geelgors: ongeveer 5 % van de varkensboeren draait nog winst, vaak door neveninkomsten zoals biogas o.i.d. Ook boeren die tegen hun pensioen aanzitten en in het verleden veel spek op de ribben hebben gekregen horen bij deze groep. Daarnaast worden er nogal wat bedrijven weggekocht met een grote zak geld voor natuur, woningbouw e.d. Deze lottowinnaars behoren ook tot deze groep. Dit zijn ook de boeren die grote nieuwe stallen kunnen bouwen. Voor de rest is het armoe troef. En veel meer bedrijven omvallen, zoals je stelt, dan nu al gebeurd kan niet meer. Het tempo ligt namelijk al hoog.

 • BW

  @geelgors, in zuid oost brabant is de helft van de varkensbedrijven verdwenen. Dat komt omdat er veel te weinig verdiend is. Diegene die wel uitbreiden zijn ondernemers die het goed in de vingers hebben. Die draaien een rendement van 130%. Als 100% gemiddeld is zijn er natuurlijk veel bedrijven die dat niet halen. Ook is het zo dat technisch alles uit de kast is gehaald om te overleven. En wat die megastallen betreft, leg me eens uit wat dat zijn. Bij hoeveel dieren ligt de grens mega of niet mega? In wat voor sector zit jij, als ik het vragen mag? Want de totale landbouw heeft het behoorlijk moeilijk.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.