Varkenshouderij

Nieuws

Plan salariskorting bij Danish Crown van de baan

Randers - De plannen om de slachterijmedewerkers van Danish Crown via een korting op de lonen bij te laten dragen aan de financiering van de vleesvarkenshouderij zijn van de baan.

De medewerkers hebben de plannen dinsdag bij een stemming afgewezen. In ruil voor een inhouding van een klein deel van het salaris beloofde het Deense concern de eerstkomende jaren geen arbeidsplaatsen te zullen schrappen. Desondanks bleek er geen meerderheid te vinden voor het voorstel. Dit werd twee weken geleden ingediend door de vakbond en stuitte op groot enthousiasme bij zowel de concernleiding als de varkenshouderij, die grote moeite heeft om bij de banken kredieten te krijgen voor investeringen in de capaciteit. De alternatieve kredietverlening uit het te vormen ‘personeelsloonfonds’ werd daarom gezien als een uitkomst.

Danish Crown hoopte dat zo het hardnekkig dalende vleesvarkensaanbod had kunnen worden opgekrikt. Dit om te voorkomen dat opnieuw slachterijcapaciteit moet worden afgebouwd. Daaraan valt nu echter niet te ontkomen. Het concern zegt namelijk dat de komende tijd zal worden nagedacht welke maatregelen op dat gebied zullen moeten worden genomen. “Het aantal in Denemarken verwerkte varkens hangt nu eenmaal onlosmakelijk samen met het aantal arbeidsplaatsen”, stelt ondernemingsbestuursvoorzitter Erik Bredholt vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.