Varkenshouderij

Nieuws 11 reacties

LEI: saldo varkenshouder stijgt fors

Den Haag - Een vleesvarkenshouder met 1.600 plaatsen realiseerde in juli een saldo van bijna 12.000 euro. Dat is bijna 3.000 euro meer dan in juli vorig jaar. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksinstituut LEI.

De opbrengst van vleesvarkens lag in juli op bijna 60.000 euro. Dat is ruim 5.000 euro meer dan een jaar geleden. Tegenover die hogere opbrengst stonden ook hogere kosten. Zo stegen de voerkosten tussen juli dit en vorig jaar met ruim 1.400 euro naar bijna 30.000 euro. De aankoopkosten van biggen steeg in die periode met bijna 1.000 euro naar bijna 16.500 euro.

Tot en met juli lag het saldo van een vleesvarkenshouder op bijna 42.000 euro. Dat is bijna 2.700 euro minder dan in de eerste zeven maanden van 2012. Zijn opbrengsten stegen in die periode met bijna 17.000 euro naar bijna 401.000 euro. Voor voer was hij met bijna 216.000 euro bijna 29.000 euro meer kwijt. Zijn aankoopkosten van biggen daalde daarentegen met ruim 94.00 euro naar bijna 133.000 euro.

De hogere biggenprijzen stuwden het saldo van zeugenhouders. Zo ontving een vermeerderaar met 500 zeugen in juli ruim 51.000 euro voor zijn biggen. Dat was ruim 2.000 euro meer dan in dezelfde maand van 2012. Vermeerderaars moesten met ruim 30.000 euro wel ruim 1.200 meer betalen voor het voer. De hogere opbrengst van biggen compenseerde de hogere kosten van een vermeerderaars ruimschoots. Zij realiseerden in juli een gemiddeld saldo van bijna 9.400 euro. Dat is bijna 500 euro meer dan een jaar eerder.

In de eerste zeven maanden daalde het totale saldo van vermeerderaars met ruim 57.000 euro naar ruim 106.000 euro. Hun opbrengsten daalden met ruim 29.000 euro naar bijna 408.000 euro. Aan voerkosten waren zij met ruim 219.000 euro bijna 26.000 euro meer kwijt.

Laatste reacties

 • Jonas Brabant

  Altijd weer leuk van die onderzoekers waarbij het glas altijd halfvol is. Bij mij is het LEEG!

 • w v gemert

  Een zwaluw maakt nog geen lente, met andere woorden er moet nog veel gebeuren om 2013 tot een redelijk varkensjaar te maken voor de varkenshouder.

 • minasblunders1

  Niet te veel waarde aan hechten; het is het LEI maar.

 • niet

  ja jammer dat die mensen van ons geld betaald worden. Wat heb je nou aan zo'n onderzoek??? Anderen laten zien wat een varkenshouder verdient?? Weet toch ook niet van anderen wat ze verdienen!!! Wij als sector moeten niet zo open zijn met cijfers worden tegen ons gebruikt!!! Wij weten toch ook niet wat een liter Coca Cola kost!!!

 • Maya

  Als een boer niet klaagt en een pastoor niet vraagt,vergaat de wereld.

 • Jonas Brabant

  Pastoors die vragen zijn er al niet meer, boeren die klagen worden er ook snel minder. Dus als die spreuk waarheid is, hebben we hier niet lang meer.....

 • brabantsduitserke

  ik ben het haast altijd met willy v gemert eens. maar nu toch niet. voor de vermeerders is het een topjaar

 • Jonas Brabant

  Voor de mesters en de gesloten bedrijven is het een ander verhaal brabantsduitserke

 • Sjarlie

  er zijn varkensboeren bij met 1,1/2 miljoen voerschuld dat nog betaald moet worden heb ik vernomen dus het saldo mag nog wel wat omhoog..

 • W.postduif

  De inkt van het lei is nog niet droog of er is alweer 14 cent vanaf ik denk dat als we de saldo van 12 maanden pakken ( mesterij ) en alle kosten pakken .we voor het 6 de jaar onder het minimum inkomen zitten . Daar hoor je het lei te weinig over berichten.

 • koestal

  ze rekenen de boeren rijk,maar zien geen voerrekeningen en bankafschriften

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.