Varkenshouderij

Nieuws

Groen licht voor overname Smithfield

Washington – Het Chinese Shuanghui International mag 's werelds grootste varkensvleesproducent Smithfields Foods overnemen. Dat is het oordeel van CFIUS, het Amerikaanse controle-orgaan voor buitenlandse investeringen.

De deal levert volgens het comité (Committee on Foreign Investment in the United States) in de VS geen gevaar op.

De National Farmers Union reageert teleurgesteld omdat volgens de boeren met de Chinese overname de voedselzekerheid in het geding komt en te veel macht in de varkensketen bij één partij zou komen.
Shuanghui International betaalt 4,7 miljard dollar voor Smithfield Foods, dat ook 2,4 miljard dollar aan schulden overneemt. Eerder besloot het Amerikaanse ministerie van justitie geen mededingingsonderzoek te starten. Aandeelhouders stemmen op 24 september over de overname. Starboard Value, dat 5,7 procent van de aandelen heeft, wil het bedrijf splitsen en zegt tegen een deal te stemmen, omdat er concrete interesse zou zijn van alternatieve kopers.
Voorheen startte de CFIUS nauwelijks onderzoeken naar buitenlandse investeringen in de VS, maar sinds 2006 is het aantal onderzoeken verveelvoudigd waarbij overnames van met name Arabische, Japanse en Chinese bedrijven vaak exra onder de loep worden genomen. De minister van financiën Jack Lew is voorzitter van de CFIUS, die verder wordt ingevuld door topambtenaren van verschillende ministeries. Meestal geeft CFIUS toestemming, maar in sommige gevallen zijn investeringen teruggetrokken vanwege vijandigheid in de Amerikaanse politiek.
De National Farmers Union laakt Shuanghui International omdat het een quasi-staatsbedrijf zou zijn. De onderneming is in 1958 opgericht door de gemeente Luohe maar in 2006 verkocht de overheid haar belang aan een serie private investeerders waaronder de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Chinese overnames in het buitenland worden echter vaak mogelijk gemaakt met goedkope kredieten van staatsbanken terwijl bedrijven traditioneel een sterke band onderhouden met de machtige Chinese bureaucratie.

Of registreer je om te kunnen reageren.