Varkenshouderij

Nieuws 709 x bekeken

EU-export varkensvlees trekt iets aan

Brussel - De export van varkensvlees van de Europese Unie naar derde landen was in juni iets hoger dan in mei. Dat blijkt uit de jongste exportgegevens die de Europese Commissie bekend heeft gemaakt.

In juni exporteerde de Europese Unie 244.000 ton varkensvlees. In mei ging het om 242.000 ton. De Europese export trekt dus weer wat aan.

Tot en met juni exporteerde de EU 1,4 miljoen ton varkensvlees. Dat is één procent minder dan een jaar geleden. De juni-exportcijfers liggen echter hoger dan de exporthoeveelheid van juni vorig jaar. Toen exporteerde de EU 234.000 ton varkensvlees.

De Europese exportcijfers steken gunstig af bij die van de Verenigde Staten. De VS rapporteerde over de eerste zes maanden van dit jaar een exportdaling van 7,2 procent. De VS hebben flink last van een importban van Rusland die het Amerikaanse vlees niet wil hebben vanwege het gebruik van de omstreden groeibevorderaar ractopamine. Ook heeft Rusland zijn grenzen gesloten voor Braziliaans varkensvlees wegens de vondst van listeriabacteriën in het vlees.

Rusland is de grootste klant van de Europese Unie. Het land importeerde over de eerste zes maanden 349.385 ton varkensvlees, 23,6 procent van de totale hoeveelheid die de EU exporteerde. Die hoeveelheid is wel 8 procent kleiner dan vorig jaar.

China is de op een na grootste klant van de EU. Het land importeerde 332.835 ton varkensvlees; 22,5 procent van de totale EU export. Vergeleken met vorig jaar exporteerde de EU 37 procent meer varkensvlees naar China. De EU-export naar Hongkong is gedaald met 11 procent en kwam uit op 180.317 ton.

Een andere opvallende afnemer van Europees varkensvlees is de Filipijnen. Het land importeerde in de eerste zes maanden van dit jaar 50.693 ton varkensvlees; dat is 42 procent meer dan in de zelfde periode vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.