Varkenshouderij

Nieuws 970 x bekeken

Deense varkensprijs op gelijk niveau in 2014

Vechta - Hans Aarestrup, directeur van de Deense varkensvakbond Danske Svineproducenter, verwacht dat de gemiddelde varkensprijs in 2014 op hetzelfde niveau uitkomt als dit jaar: voor de Deense boeren is dat netto €1,59 per kilo geslacht gewicht.

Dat zei hij deze week tijdens het symposium Fokus Schwein. De Deense varkensvoorman vermoedt dat het varkensaanbod in de EU volgend jaar even groot is als dit jaar. Daarnaast houdt hij in de prognose rekening met zaken als het wereldwijde aanbod, de positie van varkensvlees ten opzichte van pluimvee- en rundvlees, de exportmogelijkheden, de economische toestand en wisselkoersen.

De Deense varkenshouders beurden afgelopen jaar €1,58 per kilo geslacht gewicht, af-boerderij en inclusief bonusbetaling. De Deense prijs lag daarmee in 2012 op gelijk niveau als de Duitse varkensprijs, zei Aarestrup. Hij vermoedt dat Denemarken dit jaar niet in staat is de Duitse prijs te betalen. Deense slachterijen kampen met onderbezetting door het ontbreken van stalcapaciteit voor vleesvarkens in eigen land, wat leidt tot massale uitvoer van biggen naar Duitsland en Polen. De export loopt op tot bijna 10 miljoen biggen dit jaar.

Voor de biggen gaat Aarestrup in het huidige en de komende drie kwartalen uit van een Nord-West-prijs van gemiddeld 56 euro voor een big van 25 kilo. In de eerste kwartaal van komend jaar bereikt de biggenprijs zijn hoogtepunt, betoogde de Deen, en zal dan uitkomen op 59 euro per dier. De biggenprijs is volgens Aarestrup vooral afhankelijk van de voerprijs. Blijft deze te hoog, dan zal de vraag tegenvallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.