Varkenshouderij

Nieuws 719 x bekeken laatste update:1 okt 2013

Deense studie wint terrein bij PRRS

Lyngby- In het veterinaire onderzoek in Denemarken is een methode ontwikkeld eenvoudiger en sneller de genetische ontwikkeling van de PRRS-virussen te volgen.

Dat meldt DTU Veterinærinstitut in het wetenschappelijke tijdstrift Journal of Virological Methods. Het grote voordeel is onder meer dat niet hoeft te worden gewerkt met gekweekte virussen. De mutatie van de virustypen moet voortdurend worden gevolgd om te voorkomen dat bij tests besmetting over het hoofd wordt gezien. In Denemarken is circa de helft van de varkensstapel besmet met PRRS (Abortus blauw). Niet in alle gevallen leidt de besmetting echter tot ziektesymptomen. In het geval van PRRS gaat het daarbij om longontsteking en doodgeboren en zwakke biggen. Het onderzoek wil graag weten waarom het ene virus-type wel ziekteproblemen veroorzaakt en het andere niet. In die zin kan de nieuwe methode om de virusgenetica te bepalen ook winst opleveren, denkt DTU Veterinærinstitut.

Of registreer je om te kunnen reageren.