Varkenshouderij

Nieuws 20 reacties

Beursprijs varkens keldert 17 cent in drie weken

Zoetermeer – Vleesvarkenshouders zien hun varkensprijs opnieuw fors dalen. De beursprijs voor de komende week past daarmee in het beeld van de prijsval in de afgelopen twee weken. Na de twaalf cent in twee weken tijd gaat er nog eens 5 cent van de prijs af. Daarmee belandt de beursprijs op 1,71 per kilo. De top lag dit jaar op €1,88 per kilo in de weken 35 en 36 (eind augustus en begin september).

Door de huidige prijsdaling blijft de beursprijs nog maar net boven het gemiddelde niveau van dit jaar dat vooralsnog op €1,67 per kilo geslacht gewicht ligt. De prijsdaling wordt toegeschreven aan een verslechterde vleesafzet. In Duitsland gingen de prijzen eerder op vrijdag al met 5 tot 6 cent omlaag. De noteringscommissie van de Vereinigungspreis zag zich genoodzaakt de prijs met 6 cent per kilo te verlagen naar 1,75 per kilo. Met deze prijsverlaging loopt deze notering weer in de pas met de slachterijen die 5 cent van hun prijs afdeden.

Door de sterke prijsdaling bij de varkens verloopt ook de biggenafzet moeilijk. Het gevolg daarvan is dat de prijzen daarvan ook onder druk staan. De beursprijs voor biggen daalt met 1 euro naar €33,50 per stuk. De NVV-biggenprijs is voor volgende week ook een euro verlaagd en is vastgesteld op €43,50.

De zeugenprijzen blijven onveranderd. De beursprijs voor geslacht blijft daarmee op €1,39 per kilo en levend op €1,14 per kilo.

Laatste reacties

 • zeugenstal

  da is toch effe 35 ouderwetse guldens naar beneden pffffff

 • BoB de Bakker

  De economische crisis gaat zijn tol eisen. Een gedeelte van de consument heeft de portemonee leeg, je zal maar meer dan een jaar in de ww zitten, dan zit je niet te wachten op duurder voedsel. Als ik zie wat er zaterdagavond nog in de leesschappen ligt wat je met korting kunt kopen vraag ik mij af: Heeft de supermarkt nu te ruim bestelt of daalt iedere week de omzet.

 • Richard uit de grensstreek

  Een half varken bestellen is nog niet duur.

 • geelgors

  er werden varkenskoppen gepeld, daar bleek dat zeker 1 op 20 varkens grote kiesontstekeningen hadden waarbij veel geel pus vrijkwam. hier werd niet anders mee omgegaan dan de andere koppen. de pus kwam dus in de voedselketen

 • alco1

  Als dit echt zo is, zou dit zonder anonimiteit zichtbaar gemaakt kunnen worden.

 • geelgors

  hoe bedoel je dat alco?

 • geelgors

  ik val de primaire sector niet aan, hoewel het mij verwonderd hoeveel varkens ontstekingen aan de kiezen hebben moet veel pijn doen en die troep terecht komt komt in weet ik wat frikandellen of zo

 • alco1

  Als dit een feit is, moet het aan de kaak gesteld worden. Ik hou ook niet van een bijsmaak aan een frikandel.

 • Giels

  Geelgors, wat is voor een kansloze opmerking? gaat hier om prijzen en niet wat er sporadisch voorkomt aan de slachtbaan. Deze worden er echt wel uitgehaald hoor. Geen dingen zeggen die niet waar zijn.

 • rwoudenberg

  doordat de supermarkt komt dat bob de bakker.. ze kopen goedkoop in en houden de prijs voor de consument hoog.. tijd dat mevrouw Dijksma daar achter aan gaat ipv boeren en slachthuizen etc.. uitmelken.

 • koestal

  het lijkt me een drama

 • zeugenstal

  snap ik koestal ,, melk is al jaren safe

 • Bison

  1000 producers,.+...1 afnemer(slachterij)..=...monopoly. duh...

 • w v gemert

  Geelgors lekker anoniem leugens verkondigen, het zegt meer dan voldoende over uw mentaliteit. Ik val de sector niet aan, klinkt erg ongeloofwaardig. Zeg wie je bent en je achtergrond.

 • Giels

  Inderdaad Willy, Geelgors is op oorlogspad, maar wel het verkeerde via het verkeerde pad. Als hij zo'n held is, en zo zeker is dan durft hij zich toch wel kenbaar te maken. Zijn verhaal klopt in geen geval, als het al zo is dan ergens hier heel ver van de beschaafde wereld dan.

 • Jan Arthur

  @Bison, jij hebt het bij het rechte eind. Verkopen kunnen we niet meer. Leveren wel, en de prijs? Die moeten we maar afwachten, naar de goedwil van de slachterij.

 • Bison

  Ik zag eens een cartoon.
  Een groep vette bankiers ,slachterij CEO's ,exporteurs enz waren een dikke buul rooie ruggen aan het verdelen. een van hen flipte een kwartje over de schouder met de woorden,..Hier is your cut kid..naar een mager boertje dat met de pet in de hand wat achteraf stond ... ha ha ha.

 • agratax2

  Deze cartoon geeft mooi aan hoe het de boeren al door de eeuwen heen vergaat. Deboer met zijn pet zal op de getekende prent een diepe buiging hebben gemaakt om de HEREN te danken voor zijn vette kwartje. Om deze zaken uit de wereld te helpen zijn mondiaal de co-op s opgericht en helaas is er nog maar weinig verbeterd de afgelopen 100 jaar. Boeren zullen opnieuw de co-op moeten uitvinden en dan zorgen dat ze baas in eigen huis blijven.

 • ikkethuis

  Ik ben een paar jaar geleden in Egypte geweest, en dacht altijd dat de boeren langs de nijl wel goed moesten verdienen, immers in heel afrika is geen betere grond. Maar ze hadden daar vroeger al een sijsteem dat als de nijl steeg, er meer belasting betaald moest worden want de opbrengsten waren dan hoger. maw hoe hoger de opbrengst, hoe meer (belasting) ze moesten betalen, en de gene die het meeste verdiende aan een goed jaar waren de koningen en de boeren werden ter allertijden arm gehouden met hun vruchtbare grond en grote hoeveelheden water in een droog en arm land.

 • Tom R

  Wereldmarkt iemand? Grote concurrent voor EU is Brazilië, en wat zien we tov vorig jaar:
  In september 2012 was 1 euro = 2,6 Braziliaanse real (de Braziliaanse munt, BRL), september 2013 is 1 euro = 3 BRL.
  Stel 1 varken weegt 115kg.
  In september 2012 kostte dit varken in de EU +/- €1,53/kg of in totaal €176. In BRL gerekend 458 R$.
  In september 2013 kost dit varken in de EU +/- €1,38/kg of in totaal €159. In BRL gerekend 476 R$.

  Kortom, hoewel het varken in de EU al €0,15/kg of ± €20/varken goedkoper geworden is, is het tov een Braziliaans varken nog steeds ± 20 BRL duurder of €6,50/varken of ± €0,06/kg…

  Al de rest maakt geen enen moer uit. Zo lang Europa met 5 à 6% van zijn productie naar Azië/Rusland/Wereldmarkt moet, zullen we prijsevoluties zien zoals afgelopen weken.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.