Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

Vion verhoogt varkensprijs minder dan Duitsers

Boxtel - Het varkensvleesbedrijf Vion verhoogt zijn varkensprijs voor deze week met 3 cent naar €1,88 per kilo geslacht gewicht inclusief btw.

Daarmee wijkt het bedrijf af van de Duitse slachterijen, die hun noteringen afgelopen week met 5 cent verhoogden naar €1,88 per kilo exclusief btw. Vion Nederland en de Duitse slachterijen noteren daarmee voor het eerst sinds eind maart weer gelijk.

Tussen begin april en vorige week noteerde Vion Nederland voor vleesvarkens hoger dan de Duitse slachterijen. Het gebeurt zelden dat Vion gedurende 20 achtereenvolgende weken hoger noteert dan de Duitsers. In 2012 betaalde Vion in de periode tussen begin februari en 6 april gedurende tien weken een andere prijs dan zijn Duitse concurrenten. Daarna volgde nog een afwijkende prijs gedurende twee weken (van 9 tot en met 20 juli).

De prijsverhoging is een gevolg van een krap aanbod van vleesvarkens en goede afzetmogelijkheden van varkensvlees.

Door het einde van de vakanties in grote delen van Nederland en Duitsland trekt de verkoop van varkensvlees aan. Niet alleen consumenten kopen meer varkensvlees, maar ook de vleesverwerkende industrie, die weer opstart na de schoolvakanties. Door de mooie voorspellingen voor het weer, gaan de onderdelen van het varkenskarkas voor de barbecue (varkensnekken en -schouders) ook als warme broodjes over de toonbank. De prijzen van de meeste varkensproducten stijgen met zes tot acht cent per kilo. Alleen voor bijproducten, zoals bloed, ontvangen de slachterijen geen cent meer.

Met het beperken van de prijsverhoging tot 3 cent per kilo, haalt Vion deze week wat marge terug bij vleesvarkenshouders. Varkensvlees levert iets meer dan 3 cent extra op. De afgelopen twaalf weken steeg de varkensprijs bij Vion met 27 cent per kilo. Die prijsstijging heeft het bedrijf nog niet geheel terug kunnen halen op de verkoop van varkensvlees.

Gaat de varkensprijs dit jaar verder stijgen naar €1,93, zoals vorig jaar? Niemand durft een voorspelling te doen. Door de hierboven genoemde factoren zou de varkensprijs de komende weken verder moeten stijgen in een vrije markt, volgens varkenshouder Willie van Gemert in Helvoirt. "Van 15 tot 20 procent vrij verhandelbare varkens is geen sprake meer na de forse sanering van het aantal slachthaken. Slachterijen misbruiken hun positie door prijsstijgingen tegen te houden", vindt hij.

Laatste reacties

 • slutter

  Wat nou,.......haakt vion af..erbijblijven.

 • w v gemert

  Vergelijking Duitsland en Vion is niet correct, doordat Duitsland exclusief BTW en Vion inclusief BTW is moet de prijs van Vion bij een verhoging van 27 cent van de afgelopen maanden in Duitsland al 1,6 cent extra stijgen om met Duitsland gelijke trend te houden. Boerderij plaats van nu af aan alle prijzen exclusief BTW in uw overzichten als extra services naar uw lezers, dan hoeven zij zelf niet telkens om te rekenen.

 • boerepower

  stel dieven hier in ned..

 • sjaakie

  Erg triest dat ze niet mee kunnen met de beursprijs!!zullen wel rustige week krijgen

 • massy

  Ja ze hebben geloof ik een nieuwe man voor de financieen dus denk ik dat daar het probleem licht.

 • ploumen1

  6 % van € 1,88 is € 0,1128 per kilo verschil incl. of excl. BTW. groot verschil de prijs incl is iets anders dan excl. BTW
  6% btw ontvangen of moeten afdragen groot verschil is 6 % winst of verlies.
  Wil wel graag handelen met verslaggever gaat binnen een dag al failliet.
  Men moet de prijzen wel correkt vergelijken De prijs is niet gelijk maar er is een verschil van € 0,1128 per kilo tel uit het verschil per vrachtauto.

 • petit

  druk is er beetje af, de geruchten over een nakende faling zijn weg, ze krijgen meer ademruimte, maar zeker niet meer varkens......

 • slutter

  Waar blijven de Ned slachterijen,en De boerderij,nog op zomerreces....

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.